We zetten dagelijks een hoop online op social media. Maar wat gebeurt er met onze accounts als we doodgaan? Hier lees je wat je met social media-accounts moet doen als een dierbare overlijdt, en wat je met je eigen accounts kunt doen.
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Digitale erfenis
Je hebt het misschien niet door, maar op het internet laat je meer achter dan je denkt. Als je zou komen te overlijden, laat je dan ook een behoorlijke digitale erfenis na. Denk hierbij aan al je foto’s, muziek, of je bestanden in iCloud. Maar vooral op je social media accounts laat je veel gegevens achter.
Het liefst denk je niet na over wat er met je accounts gebeurt als je overlijdt. Voor veel mensen (die je niet zo goed kennen) is social media de eerste plek waar ze contact met je zoeken. Het is dus ook belangrijk om er over na te denken wat er met je social media accounts gebeurt als je overlijdt. Als je je hierop voorbereidt, komen je naasten ook niet voor verrassingen te staan, en hoeven ze niet nog een hoop te regelen om je accounts te laten verwijderen.
Zelf regelen
Het eerste wat je kunt doen, is bedenken wat je graag wil dat er gebeurt met je accounts. Wil je dat alles wordt verwijderd of juist dat het voor altijd blijft bestaan? Dit kan ook nog per social media-platform anders zijn.
Je kunt ook je inloggegevens aan iemand laten weten die je vertrouwd, of ergens in een kluis achterlaten. Voor Facebook is het ook slim om een aantal vrienden te nomineren die je kunnen helpen als jij je niet meer zelf kunt aanmelden.
- Ga op je Facebook account naar ‘Instellingen’;
- Klik op ‘Beveiliging en aanmelding’;
- Onder ‘Extra beveiliging instellen’ kies je drie tot vijf vertrouwde Facebook-contacten.
Deze contacten krijgen een code en url van Facebook toegestuurd om je te helpen aan te melden. Dit is dus ook goed te gebruiken door deze contacten als je bent overleden.
Dit doe je met social media-accounts van een overleden dierbare
Is een dierbare overleden en heeft hij of zij niks met haar social media-accounts gedaan? Dan zijn er ook manieren om na het overlijden van een dierbare zijn of haar social media accounts te laten verwijderen. In dit overzicht lees je hoe je dat doet.
Facebook
Op Facebook wordt het profiel van een overleden persoon een herdenkingspagina. Familie en vrienden kunnen dan herinneringen van deze persoon met elkaar delen. Op die manier gaat het account ook meteen op slot: niemand kan zich meer aanmelden op een herdenkingspagina.
Via deze pagina van Facebook kun je bij Facebook een herdenkingsstatus voor een overleden persoon aanvragen. Wil je niet dat het Facebook-profiel in een herdenkingspagina verandert? Dan kun je via deze pagina een verzoek bij Facebook indienen om het account te verwijderen. Je hebt hiervoor wel bewijs nodig dat je bevoegd bent, en een bewijs dat je dierbare is overleden.
Verwijderen is anders dan het deactiveren van het Facebook-account. Als je je account deactiveert, kun je je account ook weer activeren. Bovendien blijven sommige gegevens, zoals chatberichten, nog zichtbaar voor andere Facebook-gebruikers. Als je een account verwijdert, heb je geen toegang meer. Je foto’s en posts worden dan ook uit de database van Facebook verwijderd. Sommige gegevens blijven dan nog wel bestaan, zoals chatberichten die je naar vrienden hebt gestuurd.
Instagram
Voor Instagram werkt het eigenlijk hetzelfde als voor Facebook als iemand komt te overlijden. Je geeft door aan Instagram dat iemand is overleden, waarna het account van deze persoon een herdenkingsstatus krijgt. Op deze pagina kun je een verzoek indienen voor een herdenkingsstatus. Bij het formulier moet je een bewijs van overlijden toevoegen.
Wanneer het verzoek wordt goedgekeurd, gaat ook hier het account op slot en kan niemand zich meer aanmelden op dit account. Als je het account helemaal wil laten verwijderen, ga je naar deze pagina van Instagram. Hierbij moet je naast een bewijs van overlijden ook bewijs toevoegen dat je een direct familielid bent.
Twitter
De enige manier om aan Twitter te laten weten dat iemand is overleden, is door het account te deactiveren. Als iemand in je omgeving overleden is, laat je dit aan Twitter weten via deze pagina. Je krijgt dan een e-mail met verdere instructies om het account te laten deactiveren. Je wordt dan gevraagd om een kopie van je ID en de overlijdensakte van de persoon op te sturen. Als dat wordt goedgekeurd, deactiveert Twitter het account.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Het kan ook zo zijn dat een Twitter-gebruiker nog leeft, maar niet in staat is om zelf Twitter te contacteren. Ook dan kun je via deze pagina een account laten deactiveren. Dan wordt gevraagd om een kopie van jouw ID en de ID van de eigenaar van het Twitter account. Ook heb je een volmacht nodig. Zo kan niemand zomaar iemands account laten deactiveren.
WhatsApp
Je account verwijderen in WhatsApp gaat een stuk makkelijker, mits je toegang hebt tot iemands telefoon. In WhatsApp ga je naar je instellingen en kies je ‘Account’. Vervolgens kun je op ‘Mijn account verwijderen’ tikken.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!