Tweestapsverificatie uitgelegd: 6 dingen die je moet weten

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Tweestapsverificatie uitgelegd: 6 dingen die je moet weten

12 oktober 2018, 19:32
4 min leestijd
Tweestapsverificatie uitgelegd: 6 dingen die je moet weten

Voor de beveiliging van je online accounts is tweestapsverificatie het belangrijkst. In dit artikel worden zes zaken over tweestapsverificatie uitgelegd.

Lees verder na de advertentie.

Tweestapsverificatie uitgelegd

Voor je online accounts zijn goede wachtwoorden belangrijk, maar nog belangrijker is tweestapsverificatie. In dit artikel leggen we alles uit die je moet weten. Tweestapsverificatie (ook wel 2FA, voor two-factor authentication) klinkt namelijk ingewikkeld, maar dat valt reuze mee.

1. Wat is tweestapsverificatie?

Tweestapsverificatie is een tweede laag beveiliging over online accounts. Denk bijvoorbeeld aan je Apple ID, Facebook-account of Google-account. Dat betekent dat je na het invullen van een gebruikersnaam en wachtwoord, je op een tweede manier moet bevestigen dat jij bent wie je beweert te zijn.

Daar zijn verschillende methodes voor. De bekendste is de optie om een sms te ontvangen met een code. Die code ontvang je na het invullen van je wachtwoord, waarna je jouw account mag betreden. Andere manieren zijn het invullen van een code uit een app of van iOS zelf, of het bevestigen van je identiteit via een prompt.

Tegenwoordig wordt er ook steeds vaker gesproken over MFA: multi factor authentication. Daarmee worden meerdere vormen van verificatie gecombineerd om accounts nog beter te beschermen.

2. Waarom is tweestapsverificatie belangrijk?

Een goed wachtwoord voor je online accounts is belangrijk, maar hoe goed je wachtwoord ook is: deze kan lekken en dan hebben kwaadwillenden zo toegang tot bijvoorbeeld je e-mail, sociale media of Apple ID. Dat kan allerlei enge gevolgen hebben. Van toegang tot je persoonlijke data, het kopen van dingen met jouw geld tot complete identiteitsfraude.

Heb je echter tweestapsverificatie ingeschakeld, dan hoef jij je niet zorgen te maken. Zelfs met je wachtwoord kunnen kwaadwillenden dan niet je account binnenkomen.

kooptip

iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand!

• Maximaal voordeel met internet van Ziggo thuis!

3. Wat is het verschil tussen verschillende vormen van 2FA?

Er zijn verschillende vormen van tweestapsverificatie die verschillen in veiligheid en simpelheid. De bekendste optie is het ontvangen van een code via sms. Dat is tevens de minst veilige methode. Sms’jes zijn in theorie namelijk relatief makkelijk te onderscheppen. Voor de meeste mensen is tweestapsverificatie via sms echter voldoende en veel beter dan helemaal geen tweestapsverificatie.

Tweestapsverificatie via een app of iOS is veiliger, omdat dit enkel via jouw smartphone werkt. Na het scannen van een QR-code wordt elke dertig seconden een nieuwe code aangemaakt, die je invult in plaats van een sms-code.

Sommige apps bieden ook de mogelijkheid om je identiteit te bevestigen via een prompt. Je hoeft dan enkel op een knop te drukken. Dat is bijvoorbeeld mogelijk bij je Google-account.

Zorg wel dat alleen jij bij je toestel kunt. Dat kan onder andere via de juiste iPhone-vergrendeling.

4. Welke 2FA-apps moet ik hebben?

Sinds iOS 15 heeft het besturingssysteem ingebouwde verificatiecodes. Die vind je door in de instelingen-app naar ‘Wachtwoorden’ te gaan. Daar voeg je een nieuwe inlog toe, of bewerk je een oude inlog. Kies dan voor ‘Configureer verificatiecode’. Het handige hiervan, is dat het besturingssysteem de verificatiecode automatisch voor jou invoert.

Gebruik je liever een externe app, dan staan er verschillende opties in de App Store voor tweestapsverificatie. Dit zijn onze favorieten:

Google Authenticator – Eén van de populairste 2FA-apps en dat is niet niet voor niets. De app is eenvoudig in gebruik en wordt gekoppeld aan je Google-account. Daardoor is het makkelijk om er op meerdere apparaten gebruik van te maken, of bijvoorbeeld de codes te vinden als je van smartphone wisselt.

Google Authenticator

Google

Gratis via App Store

LastPass Authenticator – Naast een wachtwoordmanager heeft LastPass ook een app voor 2FA. Hier heb je wel een LastPass-account voor nodig, maar het is een uitstekende app die je gewoon gratis kunt gebruiken.

LastPass Authenticator

LastPass US LP

Gratis via App Store

Authy – Ook dit is een goede optie voor tweestapsverificatie. Deze gebruiksvriendelijke app ondersteunt allerlei diensten en synchroniseert over je verschillende apparaten.

Twilio Authy

Authy Inc.

Gratis via App Store

Tip: er zijn nog meer 2FA-apps in de App Store die je kunt gebruiken.

5. Hoe stel ik tweestapsverificatie in voor mijn Apple ID?

Ook tweestapsverificatie voor je Apple ID is belangrijk. Je Apple ID is verbonden met al je aankopen, je kunt daarmee je iPhone terugvinden als je deze kwijt bent enzovoort. Dit account moet niet in verkeerde handen vallen. Om je Apple ID te beveiligen doorloop je de volgende stappen:

  1. Ga in het instellingenmenu van iOS naar je Apple ID;
  2. Kies voor ‘Wachtwoord en beveiliging;
  3. Kies voor ‘Twee-factor-authenticatie’.

Je kunt ook een herstelcode noteren om in te loggen als je jouw toestel kwijt bent.

6. Hoe werkt tweestapsverificatie met Google, Facebook, Instagram en Twitter?

Het vervelende van 2FA instellen, is dat je het voor elk account moet doen. Dat kost tijd, maar is de moeite waard. In elke applicatie moet je in de instellingen duiken om tweestapsverificatie in te schakelen. Dat kan even zoeken zijn.

  • Google: Ga naar deze link om tweefactorverificatie voor je Google-account aan te zetten.
  • Instagram: Ga naar het instellingenmenu en zoek onder het kopje ‘privacy en beveiliging’ naar ’tweestapsverificatie’. Kies daar voor sms-bericht of verificatie-app.
  • Twitter: Ga naar het instellingenmenu en kies voor ‘Account > Beveiliging > Inlogverificatie’.
  • WhatsApp: Ga naar instellingen, kies daar voor ‘Account’ en vervolgens ‘Verificatie in twee stappen’.
  • Facebook: Ga in het instellingenmenu naar ‘Beveiliging en aanmelding’ en kies voor ‘Tweestapsverificatie gebruiken’.

Als je toch bezig bent met je veiligheid, is het ook slim om inloggen via Facebook op andere plekken zo min mogelijk te doen.

kooptip

iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand

• Heb je al internet van KPN? Dan profiteer je van extra voordeel!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Bekijk reacties op dit artikel

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Exit mobile version