Adobe Flash Player: waarom het niet werkt op je iPad en iPhone

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Uitleg: waarom Adobe Flash Player niet op je iPhone en iPad werkt

11 september 2018, 15:05
3 min leestijd
Uitleg: waarom Adobe Flash Player niet op je iPhone en iPad werkt

Je bent vast weleens de tekst ‘Adobe Flash wordt niet ondersteund’ tegengekomen terwijl je aan het browsen was. Wat betekent deze melding, en wat is het precies? Dit is waarom Adobe Flash Player niet werkt op je iPhone en iPad.

Lees verder na de advertentie.

Adobe Flash Player: alles wat je moet weten

Flash Player van Adobe is een programma waarmee animaties, video’s, spelletjes en websites gemaakt kunnen worden. Vrijwel alle browserspelletjes van vroeger maakten gebruik van Flash, net als websitebanners.

Het animatieprogramma was vroeger enorm populair, maar komt tegenwoordig bijna niet meer voor. Games worden met speciale programma’s gemaakt en veel websites zijn op nieuwere technieken overgestapt. Op iOS-apparaten heb je nooit gebruik kunnen maken van Flash.

Waarom werkt Flash niet op je iPhone?

Er zijn verschillende redenen waarom iPads en iPhones niet overweg kunnen met Adobe Flash Player. Wijlen Steve Jobs heeft er ooit zelfs een speciale brief aan gewijd. Hij noemt zes redenen waarom er niet wordt samengewerkt.

Adobe-Flash-Player-MacBook

1. Flash is een ‘gesloten’ systeem

Flash Player is compleet eigendom van Adobe, en daarmee heeft het bedrijf alle macht over de ontwikkeling, kosten en ga zo maar door. Apple gelooft juist in open systemen en gebruikt daarom andere programmeertalen, zoals JavaScript en html.

2. Apple heeft Flash niet nodig

Vroeger was Adobe Flash Player een dominante speler. Toen de eerste iPhone uitkwam maakte 75 procent van alle video’s op het web gebruik van de animatietechniek. Dit veranderde door de komst van H.264, een andere en betere manier om video’s mee af te spelen. Hierdoor zag Apple geen brood in Flash Player.

3. Betrouwbaarheid

Adobe Flash Player heeft zijn beveiliging niet op orde en liet Macs in het verleden regelmatig crashen. Dit terwijl iOS juist wordt geroemd om zijn veiligheid en betrouwbaarheid. Jobs was daarom van mening dat Apple en Flash geen goede combinatie zijn.

Lees ook: 8 belangrijke basistips om je Mac te beveiligen

4. Accuduur

Ten vierde is Adobe Flash Player allesbehalve zuinig voor je accu. Video’s hebben maar liefst twee keer zoveel stroom nodig als bij concurrerende formaten. Hierdoor was de keuze voor Jobs snel gemaakt.

5. Niet klaar voor de toekomst

Adobe Flash Player is gemaakt toen websites enkel via computers werden bezocht. Hierdoor houdt het programma geen rekening met touchscreens, en dat is nogal problematisch wanneer praktisch al het internetverkeer tegenwoordig via smartphones plaatsvindt.

favicons

6. Slecht voor de App Store

De laatste – en volgens Jobs de meest belangrijke reden – is dat Adobe Flash Player de ontwikkeling van iOS-apps belemmert. Wanneer ontwikkelaars animaties, games en video’s in Flash zouden bouwen, zijn ze vanaf dat moment namelijk afhankelijk van Adobe.

Wanneer Adobe haar programma niet updatet kunnen de developers niet verder, en blijft de kwaliteit van apps steken. Jobs vreesde hier in 2010 al voor en besloot daarom Adobe Flash Player niet toe te staan op iPads en iPhones.

Ook interessant: 10 jaar App Store: Nederlandse app-makers over Apples app-winkel

Zo krijg je Flash aan de praat

Wil je ondanks al deze informatie toch websites bezoeken die gebruikmaken van Adobe Flash Player? Download dan Photon-browser. Dit is een speciale app om het internet te bezoeken waarin Flash-applicaties wél werken. De app kost 4,49 euro.

Photon Flash Player for iPhone - Flash Video & Games plus Private Web Browser

Appsverse Inc.

€ 4,49 via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu