De Nederlandse ACM onderzoekt machtsmisbruik Apple met App Store

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

De Nederlandse ACM onderzoekt machtsmisbruik Apple met App Store

11 april 2019, 8:58
2 min leestijd
De Nederlandse ACM onderzoekt machtsmisbruik Apple met App Store

Of Apple zijn macht misbruikt met de App Store gaat onderzocht worden door de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM). Na klachten van app-ontwikkelaars over de macht van Apple start de instantie een onderzoek.

Update vrijdag 12 april: Apple heeft een officiële verklaring gegeven over de aanklacht:

We respecteren de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt en hebben vertrouwen dat hun review zal bevestigen dat alle ontwikkelaars gelijke kansen hebben op succes in de App Store. We behandelen elke ontwikkelaar hetzelfde en investeren veel in het creëren van een veilige winkel voor al onze klanten. We zijn trots dat we ontwikkelaars in Nederland hebben geholpen om honderden miljoenen klanten te bereiken in 155 landen en die daarmee bijna €450 miljoen verdienen. En we zijn vereerd om met deze visionaire app ontwikkelaars te werken om hun passies en ideeën naar een wereldwijd publiek te kunnen brengen.

Waarom de ACM Apple onderzoekt

Het onderzoek is een vervolg op een eerder onderzoek dat naar de app-winkels van Apple en Google. In een persbericht laat het de ACM weten zich nu specifiek op Apple te richten: “We gaan onder andere onderzoeken of Apple in strijd heeft gehandeld met het verbod op misbruik van een machtspositie, bijvoorbeeld door zijn eigen apps te bevoordelen”, aldus het persbericht.

Het onderzoek laat Google voorlopig achterwege en richt zich op Apple omdat daar de meeste klachten over zijn binnengekomen. Waar deze klachten precies vandaan komen, is niet bekendgemaakt.

ACM Apple

Het onderzoek kijkt in het bijzonder naar de Nederlandse apps van nieuwsmedia. Daar klinkt een klacht uit voort die we niet zo lang geleden ook al van muziekdienst Spotify gehoord hebben: Apple zou apps verplichten om abonnementen in de app te verkopen via het betaalsysteem van de App Store, waardoor Apple 30 procent van de omzet ontvangt.

Daardoor maakt de app ineens veel minder winst, of moeten ze de kosten van het abonnement met 30 procent verhogen, wat weer voor een slechtere concurrentiepositie zorgt.

Lees ook: De 4 redenen waarom Spotify Apple aanklaagt

Apple houdt functies achter en communiceert niet

Hoewel de klacht die Spotify bij de Europese Commissie indiende veel overeenkomsten met dit onderzoek vertoont, zullen de twee zaken afzonderlijk worden behandeld stelt de ACM. Andere klachten hebben te maken met Apple die bepaalde functies van de iPhone niet openstelt voor ontwikkelaars en gebrekkige communicatie met het bedrijf.

Wanneer de ACM het onderzoek publiceert is nog niet duidelijk, dus valt er ook nog weinig te zeggen over de mogelijke gevolgen voor Apple. EĂ©n van de maatregelen kan zijn dat Apple een boete krijgt, die een percentage van de jaaromzet van het bedrijf betreft.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu