Apple heeft vandaag bevestigd dat bepaalde reparaties voor de nieuwste Macs niet meer door een externe partij uit te voeren zijn. Deze handelingen kunnen alleen door Apple en goedgekeurde partijen worden gedaan. Maar waarom?
Lees verder na de advertentie.
Waarom Apple Mac-reparaties blokkeert
Vorige maand werd duidelijk dat de introductie van Apples T2-chip in de Mac negatieve gevolgen heeft voor de repareerbaarheid van de apparaten. De T2-chip is bedoeld om de privacy van Apples laptops sterk te verbeteren, zodat gegevens beter worden beschermd en hackers niet stiekem je microfoon kunnen gebruiken als je een MacBook dichtgeklapt hebt.
Diezelfde T2-chip zorgt er echter ook voor dat bepaalde onderdelen niet zomaar meer vervangen of gerepareerd kunnen worden. In een gesprek met The Verge bevestigt Apple voor het eerst deze beslissing.
De complete lijst met deze reparaties is niet bekend, maar Apple geeft aan dat het bijvoorbeeld om de Touch ID-sensor in de nieuwe MacBooks gaat en het moederbord. Om deze onderdelen te vervangen moet de Mac aan een speciaal software-programma van Apple gekoppeld worden die een serie checks uitvoert. Gebeurt dit niet, dan zal de Mac onbruikbaar worden.
Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met de beveiliging van de Mac, maar het is tegelijkertijd wederom een manier voor Apple om externe reparateurs buiten te sluiten. “Dit kan een strategie zijn om meer geld aan reparaties te verdienen”, aldus iFixit ceo Kyle Wiens, een website die juist bekend staat om het eigenhandig repareren van Apple-producten.
Apple benadrukt dat de software-tool voor veel reparaties niet nodig is, maar weigert een duidelijke lijst te geven die deze uitspraak bevestigt.
Meet Apple met twee maten?
Dit beleid botst bovendien met de milieudoelen die Apple bij iedere keynote weer aanhaalt. De nieuwe MacBook Air is de meest milieuvriendelijke ooit, de batterij is gemakkelijker te vervangen en het bedrijf zou zelfs aan een speciaal reparatieprogramma werken om oude apparaten een tweede leven te geven.
Tegelijkertijd wordt het langdurig gebruiken van Apple-producten bemoeilijkt door reparatie zo lastig te maken. Apple gebruikt bewust eigen schroeven, plakt en soldeert onderdelen aan elkaar vast en gebruikt nu ook software om beter de controle te behouden. Nu de T2-chip immers in iedere nieuwe Mac zit, kan Apple relatief gemakkelijk de restricties verder opvoeren.
Lees het laatste nieuws over Apple