Grootste datalek ooit: zo check je of jouw accounts de klos zijn

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Miljarden wachtwoorden liggen op straat: zo check je of jij de klos bent

31 januari 2019, 20:23
2 min leestijd
Miljarden wachtwoorden liggen op straat: zo check je of jij de klos bent

Heb jij een account bij Dropbox of LinkedIn? Dan doe je er verstandig aan om te checken of jouw gebruikersnaam en wachtwoord niet zijn gelekt. iPhoned legt uit hoe.

Lees verder na de advertentie.

Grootste datalek ooit: check of jouw gegevens veilig zijn

Eerder deze maand circuleerde er een bestand met miljoenen inloggegevens van populaire sites op het internet. Deze gegevens waren afkomstig uit datalekken van populaire diensten zoals Dropbox en LinkedIn.

Nu, nog geen twee weken later, blijkt dat dit slecht het topje van de ijsberg was. Er zijn namelijk nog vier verzamelingen met inloggegevens opgedoken. Deze gecombineerde 2.2 miljard (!) wachtwoorden en accountnamen worden onderling verspreid door hackers, zo zegt Wired.

Step Two

Alhoewel de inloggegevens grotendeels verouderd zijn en inmiddels niet meer werken, kun je beter het zekere voor het onzekere nemen. Checken of jouw accounts veilig zijn doe je zo:

  1. Ga naar de website van het Hasso Plattner-instituut, een autoriteit qua cyberveiligheid;
  2. Vul je e-mail in, waarna het Duitse instituut je een bericht stuurt. Kijk in de e-mail of je slachtoffer bent;
  3.  Ga daarna naar de Have I Been Powned-website, waar je nogmaals je e-mail moet invullen. Je krijgt direct de uitslag te zien.

Wanneer jouw e-mail is gelekt krijg je te zien bij welke dienst of app het probleem ligt. Het is dan belangrijk om zo snel mogelijk je wachtwoord te wijzigen. Daarnaast is het sowieso verstandig om tweestapsverificatie te gebruiken, waarbij je gegevens beter beveiligd zijn. Tot slot raden wij een wachtwoordenmanager aan.

Lees ook: De 4 beste wachtwoord-apps om je online profielen te beveiligen

‘Ongekende hoeveelheid informatie’

Wired sprak met Chris Rouland, een internetveiligheid-onderzoeker, over de situatie. ‘Dit is de grootste verzameling aan datalekken die we ooit hebben gezien’, zo steekt hij van wal. Volgens hem circuleren de gegevens al een poosje in de hacking-gemeenschap. Het torrent-bestand dat hij voor zijn onderzoek heeft gedownload is bijvoorbeeld al meer dan 1000 keer binnengehaald. ‘Het is een ongekende hoeveelheid informatie’, aldus Rouland.

Alhoewel dit natuurlijk slecht nieuws is, is er nog geen reden tot paniek. De collecties bestaan namelijk grotendeels uit verouderde inloggegevens en wachtwoorden, die afkomstig zijn uit datalekken van jaren geleden. Wired heeft een paar combinaties geprobeerd en zegt dat je er daarom meestal niet mee kunt inloggen. Toch kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen, en bovenstaande stappen volgen.

Download de gratis iPhoned-app voor het laatste Apple-nieuws, of schrijf je in voor de nieuwsbrief!

IP

BigSpark B.V.

Gratis via App Store
Bron: Wired
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu