Toekomst van Siri: meer samenwerken, maar niet per se slimmer

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

De toekomst van Siri: meer samenwerken, maar niet per se slimmer

21 maart 2019, 21:23
3 min leestijd
De toekomst van Siri: meer samenwerken, maar niet per se slimmer

Siri is er de laatste jaren niet slimmer op geworden. Het roer moet daarom om. Zo ziet de toekomst van Apples stemassistent eruit.

Lees verder na de advertentie.

Dit is de toekomst van Siri

Toen Apple Siri in 2011 aan het grote publiek toonde, overheerste een gevoel van verwondering. Vriend en vijand waren vol lof en vergaapten zich aan de mogelijkheden van de stemhulp. Nu, bijna tien jaar later, staat Apples stemhulp er een stuk minder goed voor.

Siri heeft altijd het nakijken in onderlinge vergelijkingen en is inmiddels voorbijgestreefd door de Google Assistent en Amazon Alexa. Toch blijft Apple in de stemhulp geloven. Dit is de toekomst van Siri.

Siri kruipt uit haar schulp

Begin februari 2019 werd de oud-hoofdverantwoordelijke van Siri uit zijn functie gezet. Apple gaat een nieuwe koers varen en het eerste voorbeeld van deze koerswijziging werd een paar maanden eerder gelijktijdig met iOS 12 onthuld: SiriKit.

Dankzij dit programma kunnen app-makers hun apps geschikt maken voor Siri. Zo kun je dankzij Snelkoppelingen, of Shortcuts, direct je laatst genomen foto op Twitter plaatsen, of bijvoorbeeld direct een taxi naar huis boeken via je favoriete app.

maandthema Siri

Apple wil dus dat Siri uit haar schulp kruipt en meer een teamplayer wordt. In een interview met CNBC zegt Dag Kittlaus, mede-oprichter van Siri, dat een stemassistent pas echt waarde heeft wanneer er veel apps beschikbaar zijn.

‘De iPhone werd pas echt populair toen de App Store gelanceerd werd. Op de eerste iPhone had je een aantal standaard-apps, maar dat was het dan ook wel. Stemassistent worden pas populair als er meer apps voor gemaakt worden’, aldus Kittlaus.

Lees ook: 3 redenen waarom Siri nog steeds dommer is dan de concurrentie

Siri is overal

Momenteel gebruik je Siri waarschijnlijk vooral op je iPhone. Dit terwijl je een groot gedeelte van de dag waarschijnlijk achter een computer zit of onderweg. Het zou daarom een slimme zet zijn om Siri aan zoveel mogelijk apparaten toe te voegen.

Momenteel kun je Siri gebruiken met je iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en HomePod, maar je hebt altijd met een verschillende versie van de stemassistent te maken. Dit terwijl de Google Assistent altijd hetzelfde werkt, op welk platform je dan ook een vraag stelt.

Bovendien is de zoekgigant bezig met Android, het besturingssysteem, compleet te integreren in auto’s. Dit gaat nog een stapje verder dan CarPlay, wat je meer als een soort uitgeklede versie van iOS kunt zien. Meerdere patenten laten zien dat Apple de mogelijkheid onderzoekt om een slimme variant van Siri toe te voegen aan auto’s.

wat is een algoritme

Offline modus

Alle spraakassistent hebben een internetverbinding nodig bij het beantwoorden van vragen. Zodra jij een vraag stelt, ontvangt Apple een (anoniem) geluidsbestand, waarna deze in tekst wordt omgezet. Via algoritmes wordt gecheckt wat je precies wilt weten, waarna het antwoord naar je iPhone of iPad wordt gestuurd.

Een patent van eind 2018 laat zien dat Apple de mogelijkheid voor een offline-modus voor Siri onderzoekt. Hierbij worden alle onderdelen van een spraakopdracht lokaal uitgevoerd: er is dus geen internetverbinding nodig. Hierdoor kun je taken uitvoeren zoals het zetten van een wekker, of het afspelen van gedownloade muziek.

Ook interessant: Siri-beginnersgids: dit moet je weten over Apples slimme spraakassistent

Wordt Siri slimmer?

Gaat het Siri lukken om in de toekomst vaker het juiste antwoord te geven dan Alexa of de Google Assistent? Waarschijnlijk niet, en dat heeft te maken met het feit dat Apple veel waarde hecht aan privacy.

Deze twee concurrenten maken namelijk gedetailleerde zoekprofielen op, waardoor ze precies weten wat je voorkeuren zijn. Er wordt geanalyseerd waar je naar zoekt, op welke tijdstippen en je stem wordt gemonitord. Op die manier wil Google erachter komen hoe mensen uit verschillende culturen praten, en daarmee de Assistent verbeteren.

Dit terwijl Siri alle zoekacties alleen lokaal opslaat, bijvoorbeeld op je iPhone. Concreet betekent dit dat Apple geen zoekprofielen opbouwt en geen grootschalig onderzoek naar taal doet. Dit is natuurlijk goed voor je privacy, maar hoogstwaarschijnlijk niet voor de kwaliteit van Siri. Die heeft namelijk een stuk minder data om te analyseren, terwijl kunstmatige intelligentie juist enorme hoeveelheden gegevens nodig heeft om beter te worden.

Lees meer over Siri

Bron: CNBC
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu