Hoe Apple de Face ID beveiliging garandeert met zowel hard- als software

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Hoe Apple Face ID zo veilig mogelijk maakt op de iPhone X

17 november 2017, 10:33
2 min leestijd
Hoe Apple Face ID zo veilig mogelijk maakt op de iPhone X

Dat de iPhone X een gedetailleerde scan van je gezicht maakt, schrikt sommige mensen af. Daarom legt Apple vandaag precies uit hoe deze scan altijd veilig op je iPhone bewaard blijft.

Lees verder na de advertentie.

Apple legt de Face ID-beveiliging uit

Sinds de introductie van Face ID benadrukt Apple dat ze jouw privacy voorop stellen. Een volledig 3D-model van je gezicht is immers veel privacygevoeliger dan het topje van je vinger. Daarom is het met de iPhone X nog belangrijker dat Apple zijn beveiliging op orde heeft, zodat deze scan niet buitgemaakt kan worden.

In een nieuw artikel op Apples blog over machine learning, legt het bedrijf uit hoe het werkt. Sinds de komst van iOS 10 maakt Apple gebruik van ‘deep learning gezichtsherkenning’. De volgende stap was het Vision-framework: software die ontwikkelaars kunnen gebruiken om deze algoritmes in apps toe te passen.

face id beveiliging

Het bedrijf had een duidelijke regel: alle gegevens die met jouw gezichtskenmerken te maken hebben, moeten lokaal op je iPhone opgeslagen worden. Dit maakt het namelijk een stuk makkelijker om de data goed te beschermen, aangezien de gegevens niet ergens naar een server verstuurd worden. “We stonden hierbij voor een grote uitdaging om de privacy van de gebruiker te waarborgen”, aldus Apple in het blog. Het volledige algoritme moest namelijk werken zonder dat er data het toestel hoefde te verlaten.

iCloud en de bijbehorende fotobibliotheek konden dus niet gebruikt worden. Sterker nog: iedere foto of video die je naar deze iCloud bibliotheek stuurt wordt eerst met encryptie beveiligd. Met Face ID op de iPhone X werd het nog lastiger: de volledige deep learning software moest lokaal op de iPhone werken.

Dat leverde weer een set nieuwe uitdagingen op. Zo nemen deze deep learning modellen veel ruimte in beslag, en vragen ze veel van het werkgeheugen en de grafische chip van de iPhone. Omdat de techniek voornamelijk op de achtergrond werkt, mag het bovendien niet teveel invloed op de prestaties van het toestel hebben. Ook moest er continu gekeken worden naar overhittingsgevaar.

Hard- en software hand in hand

Apple kreeg dit uiteindelijk voor elkaar door een slimme samenwerking tussen hard- en software. Alle privacygevoelige info wordt op de ‘secure enclave’ opgeslagen, een chip die zelfstandig opereert, en zo min mogelijk contact maakt met de rest van de software. Hierdoor kunnen apps niet zomaar bij gevoelige info komen.

Het bedrijf heeft op dat gebied een unieke positie, omdat ze in tegenstelling tot Android zowel de hardware van de iPhone als de iOS-software volledig in eigen hand hebben. Het bedrijf trekt ook de productie van onderdelen steeds verder naar zich toe, mogelijk om soortgelijke nieuwe software straks sneller te ontwikkelen en beter te laten werken.

Lees het laatste nieuws over Face ID

Bron: Apple
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone X
Apple iPhone X

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu