De Consumentenbond stelt dat 40 procent van de geteste smartphones onveilige gezichtsherkenning heeft. iPhone-eigenaren hoeven zich echter geen zorgen te maken.
Lees verder na de advertentie.
Face ID veiligheid is dik in orde
De Consumentenbond testte van 110 verschillende smartphones de kwaliteit van de gezichtsherkenning. Hieruit bleek dat 42 toestellen te ontgrendelen zijn door een pasfoto voor de camera te houden. Omdat deze (vaak wat goedkopere) telefoons geen scan maken van een gezicht, maar gewoon de frontcamera gebruiken om beelden te vergelijken, is de veiligheid hiervan vaak onvoldoende.
Zo vielen onder meer de Galaxy A7 en A8 van Samsung, de Huawei P20, P20 Lite en Pro en Nokia 3.1 en 7.1 door de mand. Andere smartphones van Huawei en Samsung bleken wel een veiligere vorm van gezichtsherkenning te gebruiken. In plaats van gezichtsherkenning kun je in deze gevallen beter een vingerafdruk of pincode instellen, omdat je anders het gevaar loopt dat iemand het toestel opent door een foto voor de frontcamera te houden.
Diezelfde dag publiceerde de NOS een artikel met de titel ‘Als je telefoon echt veilig moet zijn, gebruik dan geen gezichtsherkenning’. Met groot op de foto een iPhone X, iets wat later zou worden aangepast. In het artikel stelt Raymond Veldhuis, professor aan de Universiteit Twente: “Als je echt een veilige telefoon wilt hebben, dan kun je beter geen gezichtsherkenning gebruiken.”
Uit hetzelfde onderzoek van de Consumentenbond blijkt echter dat juist alle iPhones met Face ID niet voor de gek te houden zijn met een pasfoto. Gebruikers die aan de hand van de berichtgeving over dit onderzoek hun Face ID weer uitschakelen en overstappen op een pincode, maken hun toestel hiermee dus aantoonbaar onveiliger. Zeker omdat een vingerafdrukscanner op de nieuwste iPhones ontbreekt, zou het een grote stap terug zijn om terug te vallen op de ouderwetse pincode.
Hoe iPhones je gezicht scannen
Dit heeft alles te maken met de manier waarop Face ID zich onderscheidt van de concurrentie, die (terecht) op de vingers wordt getikt in het onderzoek. Zo gebruikt een iPhone niet alleen de frontcamera voor het scannen van een gezicht, maar wordt er door een combinatie van verschillende sensoren een 3D-scan gemaakt. Deze vergelijkt de iPhone vervolgens met de scan die je maakte toen je Face ID instelde.
Een dergelijke 3D-scan is niet voor de gek te houden door een platte foto. Sterker nog: meerdere onderzoeken hebben al aangetoond dat zelfs maskers die sprekend op iemand lijken Face ID niet om de tuin kunnen leiden. Heb je dus een iPhone X, iPhone XS (Max) of iPhone XR, dan kun je het toestel dus met een gerust hart blijven ontgrendelen door er naar te kijken. De tijden van de pincode om in te loggen liggen gelukkig al jaren achter ons, in ieder geval voor iPhone-eigenaren.
Lees ook: Face ID: 7 vragen en antwoorden over iPhone X gezichtsherkenning