Er is een nieuwe zaak waarin de FBI een iPhone van een terrorist niet open krijgt. De inlichtingendienst onderzoekt ‘wettelijke en technische opties’ om toegang te krijgen tot de telefoon.
Lees verder na de advertentie.
iPhone van terrorist
Toen de FBI via de rechtbank om hulp vroeg van Apple om een iPhone 5C van een terrorist te openen, zei FBI-directeur James Comey dat het een eenmalig geval zou zijn. Nu hebben ze weer een iPhone in handen van een dode terrorist, die eveneens zodanig gesloten is dat hij niet open te breken is. Het kan weer een nieuwe juridische strijd betekenen tussen de FBI en Apple rondom privacyrechten van gebruikers.
Het gaat hier om de iPhone van een terrorist die afgelopen september tien mensen neerstak in een winkelcentrum in het Amerikaanse Minnesota. De man werd door de politie doodgeschoten. Na de aanval eiste IS de aanslag op via sociale media, al is er nooit bewijs gevonden voor het plannen en uitvoeren van de steekpartij.
FBI onderzoekt de mogelijkheden
Speciaal agent Rich Thornton van de FBI zegt dat de iPhone is beveiligd met een code. De FBI is nog steeds aan het uitzoeken hoe ze toegang kunnen krijgen tot alles wat op de iPhone staat. Niet bekend is om wat voor iPhone het gaat en welke versie van iOS het toestel draait. Na de lancering van iOS 8 in 2014 heeft Apple de iPhones zodanig beveiligd dat niemand anders dan de gebruiker zelf toegang krijgt. Zelfs Apple kan er niet bij. Het ligt voor de hand dat het toestel van de terrorist op iOS 8 of nieuwer draait en die software is beschikbaar voor de iPhone 4S en nieuwer.
San Bernardino
De FBI bekijkt de wettelijke en technische mogelijkheden om de iPhone toch te openen. Zo begon de San Bernardino-zaak ook. De FBI vroeg Apple toen om assistentie te verlenen bij het openen van de iPhone 5C van een terrorist, omdat het bedrijf de technische middelen zou hebben. Het leidde tot een rechtszaak, die uiteindelijk gestopt werd, naar verluidt omdat een anonieme bron de pincode voor het toestel aan de FBI overleverde.
Die zaak zorgde ervoor dat veel techbedrijven en mensen als Bill Gates en President Obama zich ermee bemoeide. Apple-ceo Tim Cook zei niet te willen meewerken met dit soort verzoeken, omdat het inbreuk pleegt op de privacy van gebruikers. Als de FBI toegang zou krijgen tot één iPhone, zouden ze ook bij andere iPhones binnen kunnen komen.
Lees het laatste nieuws over Apple