Toen het gerucht dat Apple met een plastic iPhone zou komen begon rond te gaan over de digitale snelweg, ging iedereen ervan uit dat Apple de ‘budgetmarkt’ met een fiks goedkopere iPhone wilde veroveren. Niets bleek echter minder waar te zijn. De plastic iPhone 5C kost je nog steeds minimaal 599 euro en heeft vrijwel dezelfde hardware als het voormalige topmodel, de iPhone 5.
Wat wel klopte, is dat de behuizing aan de achterkant van plastic is, en dat hij naast het nieuwe topmodel van Apple in de winkels ligt, de iPhone 5S. In hoeverre deze iets goedkopere iPhone – die je kunt kopen in het blauw, geel, groen, rood en wit – je geld waard is, behandelen we in deze iPhone 5C review.
Veel mensen zitten namelijk met de vraag waarom je voor de iPhone 5C zou moeten kiezen als er ook een iPhone 5S is, en in hoeverre is een overstap naar de iPhone 5C het waard als je al in het bezit bent van een iPhone 5 of iPhone 4S. In dat eerste geval is het simpel: wij zien niet in waarom. Voor iPhone 4S bezitters is er wel genoeg nieuws te vinden in Apples kleurrijke iPhone, waarmee Apple een compleet nieuw publiek aan wil boren.
- iPhone 5C design
- iPhone 5C scherm
- iPhone 5C hardware
- iPhone 5C accu
- Eindelijk 4G ondersteuning
- Nieuwe iOS 7
- iPhone 5C camera
- Conclusie
iPhone 5C design: oogt zeker niet goedkoop
Mensen die bang zijn dat de iPhone 5C goedkoop aanvoelt, kunnen we in ieder geval geruststellen. Dat is wat ons betreft allerminst het geval. De plastic behuizing van de iPhone 5C voelt enorm glad en hard aan, wat het totaal niet de goedkope uitstraling geeft waar vele iPhone liefhebbers voor vreesden. We zouden het design van de iPhone 5C zelfs kek durven te noemen.
Eigenlijk is de iPhone 5C het beste te omschrijven als een iPhone 5 die in een enorm strakke plastic case zit. Zo oogt de behuizing van Apples kleurrijke nieuwe iPhone althans. Het ontwerp heeft daarnaast afgeronde hoeken; de knoppen aan de zij en bovenkant zijn ook gekleurd, en voelen stevig aan. Je haalt met de iPhone 5C dus gewoon een mooie iPhone in huis, eentje die zeker niet goedkoop aanvoelt.
We kunnen niet voorspellen of de knoppen zo responsief blijven aanvoelen na een paar maanden gebruik, maar Apple heeft vast wel geleerd van de iPhone 4 – die veel problemen had met een slecht reagerende homeknop. De iPhone 5C ligt tot slot prima in de hand. Door die eerdergenoemde ronde hoeken en het glad aanvoelende exterieur houdt hij lekker vast en qua gewicht scheelt hij bijna niks met de al enorm lichte iPhone 5S. Hij is slechts 20 gram zwaarder dan Apples nieuwe vlaggenschip en weegt daarmee 132 gram.
https://www.youtube.com/watch?v=utUPth77L_o
iPhone 5C scherm: nog steeds enorm scherp
De iPhone 5C heeft in principe hetzelfde scherm als de iPhone 5S: een 4 inch groot IPS scherm met een resolutie van 640×1136 pixels. Op dit vlak loopt Apple dan ook iets achter op huidige toptoestellen van andere fabrikanten – die soms al werken met 1080×1920 pixels – maar eigenlijk is dat totaal geen probleem. De zogeheten pixeldichtheid bedraagt nog steeds 326 pixels per inch. Dit betekent dat het beeld haarscherp is.
Op het gebied van contrast en helderheid verschilt de iPhone 5C ook niet van zijn voorganger en de iPhone 5S. Dit is natuurlijk niet verwonderlijk, aangezien de iPhone 5C eigenlijk op vrijwel alle interne vlakken hetzelfde is als de iPhone 5. Dit is echter geen slecht nieuws, integendeel zelfs. Het contrast, de helderheid en de kijkhoeken zijn anno 2013 nog steeds meer dan prima te noemen. Op dit vlak heeft Apple eigenlijk weinig tot niks te verbeteren.
iOS 7 wordt onder andere gekenmerkt door zijn kleurrijke icoontjes en een ‘platte’ plus strakke interface. Hierover vertellen we later uiteraard meer. Dit nieuwe besturingssysteem voor je iPhone komt in ieder geval prima tot zijn recht op de iPhone 5C dankzij het uitstekende scherm, zeker in combinatie met de bijpassend gekleurde behuizingen van de vijf 5C modellen.
iPhone 5C hardware: A6 processor nog rap genoeg
Als je naar de binnenkant van de iPhone 5C kijkt, kom je eigenlijk tot de conclusie dat je een iPhone 5 in huis haalt. De iPhone 5C maakt gebruik van dezelfde processor, Apples A6 processor. Dit is heel duidelijk te merken bij het gebruik van de 5C.
Angry Birds, Infinity Blade, een filmpje in bijvoorbeeld VLC Player: alles lijkt even snel te laden, en op het blote oog zijn er geen verschillen tussen beide modellen waar te nemen. Maar, dit is allerminst een probleem. De A6 processor is voor alles wat iOS 7 kan en moet nog meer dan snel genoeg. Je bent daarom nog helemaal bij de tijd met een iPhone 5C.
Veel meer valt er daarom niet te vertellen over de hardware van de iPhone 5C. Het wisselen tussen alle geopende vensters in het multitasking menu gaat nog steeds soepel, alle apps en games zijn nog steeds geoptimaliseerd voor het gebruik van Apples A6 processor en nergens namen wij eigenlijk echt merkbare vertragingen waar. Alleen de accu verschilt. Die heeft namelijk een fijne vergroting gehad.
iPhone 5C accu: groter dan die van de iPhone 5
Door die iets grotere accu gaat je iPhone natuurlijk iets langer mee, maar bij geregeld gebruik zul je hem nog steeds iedere nacht aan de oplader moeten hangen. Bij niet exorbitant veel gebruik van games, internet over 3g en andere intensieve taken kom je de dag makkelijk door met de iPhone 5C. Op dit gebied zit met Apples kleurrijke iPhone daarom helemaal goed. Die vergroting bedraagt overigens 1507 mAh in plaats van 1440 mAh. Hierdoor kun je wellicht nét een uurtje meer uit je iPhone persen.
Eindelijk 4G: snel mobiel internet met je iPhone
Een ander punt dat we niet ongenoemd willen laten is dat de iPhone 5C eindelijk volledige ondersteuning biedt voor Nederlandse 4G netwerken. Bij de iPhone 5 was dit nog alleen het geval voor de zogeheten 1800MHz band, die door veel providers alleen wordt ingezet in drukke gebieden zoals Amsterdam. Dit euvel is met de iPhone 5C, en overigens ook de iPhone 5S, verholpen.
Nieuwe iOS 7 staat standaard op de iPhone 5C
De iPhone 5C ondersteunt vrijwel alle nieuwe functies die iOS 7 te bieden heeft, en wordt meteen met deze versie Apples mobiele besturingssysteem in de winkel gelegd. Over iOS 7 kun je alles lezen in onze uitgebreide iOS 7 review. iOS 7 brengt een volledig vernieuwd uiterlijk naar de iPhone, vergeleken met iOS 6 althans. Alles oogt veel ‘platter’ en strakker, het lettertype is gewijzigd en veel apps ogen minder druk en bevatten minder elementen uit het dagelijkse leven. Hiermee doelen we op het pokervilt in de Game Center app en de illusie van echt papier in de Notitie app.
De fijnste nieuwigheid in iOS 7 is toch wel het Controlecentrum. Hierin vind je een flinke rits aan ontzettend handige functies, die eindelijk zonder je instellingen in te duiken te benaderen zijn. Vliegtuigmodus, wifi, bluetooth, de helderheid van het scherm en zaken als het snel kunnen aanzetten van een zaklamp vind je allemaal terug in het Control Center van iOS 7. Het heeft eigenlijk te lang geduurd voordat dit allemaal kon in iOS, maar nu het er is, hoor je ons niet meer klagen.
Er valt echter zoveel te vertellen over iOS 7 dat we je liever doorverwijzen naar onze iOS 7 review. Daarin wordt iedere functie – zoals de ondersteuning voor AirDrop en vernieuwde Safari browser – allemaal uitgebreid uit de doeken gedaan. Specifieke functies van de iPhone 5C passeren hier uiteraard netjes de revue.
iPhone 5C camera: dezelfde topcamera als voorganger
De iPhone 5C heeft zoals eerder al is gezegd vrijwel dezelfde interne capaciteiten als Apples vorige topmodel. Dit geldt ook voor de camera van Apples kleurrijke smartphone. Deze werkt namelijk nog steeds met 8 megapixels, 1 flitser en laat je video’s schieten in 1080p. Hier is overigens helemaal niets mis mee: deze iPhone camera was al een topper en is dat in de behuizing van de 5C nog steeds.
Filmpjes en foto’s zien er daarom prima uit – zoals hierboven en hiernaast is te zien. Het enige wat we stiekem missen is de dubbele flitser die Apple met de iPhone 5S heeft geïntroduceerd. Die dubbele flitser zorgt namelijk, vooral in donkere omstandigheden, voor scherpere foto’s met kleuren die meer natuurgetrouw zijn. Foto’s die je in het donker neemt met de iPhone 5C blijven nog wel een klein beetje overbelicht.
Er zijn verder geen nieuwe functies in de camera van de iPhone 5C te vinden, als je de vernieuwingen die iOS 7 brengt niet meetelt natuurlijk. Vierkante foto’s met filters en opgepoetste HDR beelden ondersteunt de plastic iPhone van Apple namelijk allemaal. Het zijn alleen geen functies waarmee dit model zich onderscheidt. Maar, de camera van de iPhone 5C is nog steeds een van de besten op de huidige smartphonemarkt. Op dat punt blijft Apple een koploper.
iPhone 5C review: conclusie
Deze iPhone 5C Review is eigenlijk in twee zinnen samen te vatten. De iPhone 5C is een iPhone 5 in een kekke plastic behuizing, met een iets betere accu. Maakt dit een overstap de moeite waard? Dat antwoord kunnen we je heel snel geven. In het geval van een iPhone 3GS tot en met iPhone 4S zeggen wij volmondig ‘ja’. Wees je er echter wel van bewust dat je voor 100 euro meer ook voor de nóg betere iPhone 5S kunt gaan.
Een upgrade van de iPhone 5 naar de iPhone 5C vinden wij niet de moeite waard, of je moet het echt voor die nieuwe behuizing doen en iets betere accu. Voor de rest ben je namelijk net zo goed af met je oude, vertrouwde iPhone 5. Die houdt het ook nog wel een paar jaartjes vol, bijvoorbeeld tot de iPhone 6 volgend jaar om de hoek komt kijken.
Wij denken dat de iPhone 5C vooral interessant gaat worden voor mensen die een betaalbare iPhone willen in combinatie met bijvoorbeeld een tweejarig abonnement. Je zult dit toestel dan al vrij snel voor een paar tientjes kunnen krijgen, en de keuze uit vijf kleurtjes daarbij is natuurlijk alleen maar leuk.
Grootste pluspunten van de iPhone 5C
- Plastic behuizing ziet er echt mooi uit, voelt niet goedkoop aan
- iPhone 5C enorm te personaliseren door kleuropties en bijbehorende hoesjes
- De accu is er weer een fijn stukje op vooruit gegaan
Grootste minpunten van de iPhone 5C
- Voor 100 euro meer (699 in plaats van 599) euro kun je ook een iPhone 5S krijgen