Smart homes worden steeds populairder. Wil jij je huis ook slimmer maken? Dan kun je zowel met HomeKit- als Google Home-producten aan de slag. Maar wat is de beste keus? Dat lees je in dit artikel.
Lees verder na de advertentie.
HomeKit versus Google Home
De thermostaat aanzetten vlak voordat je thuiskomt, je lampen bedienen vanuit je bed, of vanaf kantoor kijken wie er thuis voor je deur staat, ideaal toch? Met smart home-apparaten kan dit allemaal. Het is mogelijk om apparaten te bedienen op je iPhone via HomeKit, of via Google Home. Maar wat zijn de verschillen tussen de slimme platformen? En welke applicatie is voor jou het meest geschikt? Dat lees je in dit artikel.
HomeKit: Apples ecosysteem
HomeKit is Apples ecosysteem voor een slim huis. Je kunt smarthome-apparaten met HomeKit-ondersteuning toevoegen aan de Woning-app op je iPhone. Vervolgens bedien je al deze apparaten vanuit de app. Dankzij de internetverbinding kunnen lampen of de thermostaat in je huis met elkaar communiceren. Er zijn veel verschillende apparaten met HomeKit-ondersteuning. Zo zijn er naast lampen of thermostaten ook slimme deurbellen en beveiligingscamera’s
De apparaten zijn ook met Siri te bedienen. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat met het stemcommando ‘Goeiemorgen’ de lampen gaan branden en de thermostaat aanspringt. HomeKit is te bedienen met een iPhone, iPad, HomePod en Mac(Book). Het is wel belangrijk dat je Apple-apparaat op hetzelfde wifi-netwerk zit als je smarthome-apparaten.
Ben je van huis weg – dus niet op hetzelfde wifi-netwerk zit als je HomeKit-apparaten – en wil je toch je smarthome bedienen? Dan heb je een HomePod (mini), iPad of Apple TV van derde generatie of nieuwer nodig. Deze Apple-apparaten hebben namelijk altijd verbinding met het thuisnetwerk en werken dus als hub om apparaten op afstand te bedienen.
Google Home: Googles commandocentrum
Google Home is, zoals de naam al doet vermoeden, het Google-alternatief van Apple HomeKit. De Home-app vormt het centrum van je smart home. In deze app voeg je je slimme speakers en andere apparaten toe, die je vervolgens met je telefoon kunt bedienen. In principe werkt de Home-app hetzelfde als de Woning-app van Apple. Je apparaten communiceren met elkaar en zijn te bedienen op afstand, zolang je op hetzelfde wifi-netwerk bent aangesloten.
In plaats van stemcommando’s via Siri bedien je de apparaten met Google Assistent. Dit werkt ook voor iOS. Of gebruik een Google Home-speaker als ‘digitale butler’, die je de lampen bedient, je gordijnen opent of sluit en je verwarming op de ideale temperatuur zet.
HomeKit vs Google Home: de verschillen
Zowel Homekit van Apple als Google Home maken het dagelijksleven net wat makkelijker, maar wat zijn nu de verschillen tussen beide ecosystemen? HomeKit en Google Home zijn vergelijkbaar in de zin dat ze beiden een verbindingspunt zijn tussen alle slimme apparaten in je huis. De functies zijn ook nagenoeg hetzelfde: zo is het mogelijk om met beide apps je apparaten te bedienen via je stem. Toch zijn er ook behoorlijk wat verschillen tussen de twee.
HomeKit is bijvoorbeeld vooral geschikt als je ook meerdere Apple-apparaten gebruikt, zoals een Apple Watch. Het is dan namelijk extra eenvoudig om opdrachten te geven via Siri op je Watch. Een ander voordeel: de Woning-app van iOS werkt net iets intuïtiever dan de Home-app van Google. Het toevoegen van een apparaat is bijvoorbeeld eenvoudiger met HomeKit, omdat je minder stappen hoeft te doorlopen.
Er is echter ook één groot nadeel: er zijn maar een beperkt aantal apparaten die HomeKit ondersteunen. HomeKit ondersteunt zo’n 450 apparaten in de volgende categorieën:
- Airco’s
- Audioreceivers
- Beveiliging
- Bridges
- Camera’s
- Deurbellen
- Garagedeuren
- Lampen
- Luchtbevochtigers
- Luchtreinigers
- Ramen
- Schakelaars
- Sensoren
- Sloten
- Speakers
- Stekkers
- Televisies
- Thermostaten
- Tuinsproeiers
- Ventilatoren
Daartegenover staat veel meer keuze in apparaten die werken met Google Home. Het aantal apparaten dat het ecosysteem van Google ondersteund loopt namelijk op tot zo’n 10.000 apparaten in de volgende categorieën:
- Alarmsystemen
- Deurbel
- Hubs
- IP camera’s
- Mediaplayers,
- Radiatorkranen
- Robotstofzuiger
- Slimme deursloten
- Smart verlichting
- Slimme speaker
- Slimme stekker
- Thermostaat
- Verlichting
Bovendien is het niet mogelijk om een slimme speaker met HomeKit-ondersteuning te kopen in Nederland. Echter is er wel genoeg aanbod slimme speakers van Google verkrijgbaar zijn. Denk hierbij aan de Nest mini, Nest audio, en meer.
HomeKit vs Google Home: Wat is de beste keuze?
Wat voor jou de beste keuze is hangt vooral af van de apparaten die je gebruikt. Heb je zelf niet veel Apple-apparaten of heeft bijvoorbeeld een huisgenoot geen producten van Apple? Dan is Google Home de betere keuze. De Home-app wordt namelijk ondersteund door zowel Android-smartphones als iPhones. Zit je helemaal in het het ecosysteem van Apple met een iPhone, iPad of andere Apple-apparaten, dan kun je wel beter voor HomeKit gaan. Dit werkt namelijk het beste samen met Apple-devices. Daarbij is de HomeKit vanuit een privacy-oogpunt iets veiliger: Google verzamelt namelijk veel meer data, terwijl Apple dit zo min mogelijk doet.
Voor nu wordt er nog veel onderscheid gemaakt tussen smart home-apparaten met HomeKit- of Google Home-ondersteuning, maar daar komt naar verwachting wel verandering in. Grote techbedrijven werken namelijk al een tijdje samen om een open standaard te creëren.
Dit zal ervoor moeten zorgen dat het een stuk eenvoudiger wordt om apparaten aan te sluiten en met je smart home te integreren. Wanneer deze open standaard er komt blijft helaas nog onduidelijk. Amazon en Google zijn druk bezig met Project CHIP: de smart home-standaard die ervoor zorgt dat alle smart home-apparaten van deze techgiganten straks met elkaar samenwerken.
Maandthema Wonen
Deze maand staat in het teken van (slim) wonen. Hieronder lees je meer artikelen over ons maandthema: