HomePod vs HomePod mini: 5 verschillen tussen de Apple-speakers

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

HomePod vs HomePod mini: 5 verschillen tussen de kleine en grote Apple-speaker

2 november 2020, 15:01
4 min leestijd
HomePod vs HomePod mini: 5 verschillen tussen de kleine en grote Apple-speaker

De HomePod heeft een klein broertje gekregen. De HomePod mini is net zo slim, maar wel een stuk compacter. In deze HomePod vs HomePod mini-vergelijking zetten we de belangrijkste verschillen tussen de Apple-speakers op een rijtje.

Lees verder na de advertentie.

HomePod vs HomePod mini: de 5 belangrijkste verschillen

1. Formaat en design

Het is een gigantische open deur, maar wel het belangrijkste verschil zodra je ze naast elkaar zit. De HomePod mini is ongeveer twee keer zo klein als zijn grotere broer. De reguliere HomePod is 6,8 inch in de hoogte en 5,6 inch breed. De mini houdt meet respectievelijk 3,3 en 3,9 inch.

Ook anders: het design. De grote HomePod heeft een cilindervorm, terwijl de HomePod mini dankzij zijn ronde vorm meer op een wereldbol lijkt. Om de speaker op zijn plaats te houden is de onderkant wel plat. De bovenkant van de HomePod mini gebruik je voor de bediening.

  • HomePod-afmetingen: 6,8 inch (hoogte) x 5,6 inch (breedte)
  • HomePod mini-afmetingen: 3,3 inch (hoogte) x 3,9 inch (breedte)

2. Geluidskwaliteit

Het tweede verschil tussen de HomePod en HomePod mini dient zich aan zodra je een liedje aanzet. Laatstgenoemde heeft een compacter formaat en kan daarom minder onderdelen kwijt in de behuizing.

Daar waar de reguliere HomePod in totaal zeven tweeters en een enkele woofer heeft, moet de mini het met een enkele driver en twee radiatoren doen. Laatstgenoemden verzorgen zowel de bas als hoge tonen. De grote HomePod heeft dus zeven losse tweeters om de hoge tonen te verzorgen.

Alhoewel we de twee nog niet met elkaar hebben kunnen vergelijken, kan het daarom vrijwel niet anders dat de geluidskwaliteit van de normale HomePod aan het langste eind trekt. Deze heeft immers simpelweg meer ruimte voor losse audio-onderdelen die zich op Ă©Ă©n (audio)taak kunnen richten.

Bij de HomePod mini ontbreekt deze ‘bewegingsvrijheid’, waardoor de meeste taken op het bord van de driver en radiatoren komen te liggen. Om dit ruimtegebrek te compenseren heeft Apple flink aan de software gesleuteld om zo alsnog ruimtevullend (360 graden) geluid uit de compacte speaker te persen.

  • HomePod: 1 woofer, 7 tweeters en 6 microfoons
  • HomePod mini: 1 drive, 2 radiatoren en 4 microfoons

3. Processor

Hierbij speelt de Apple S5-chip (die ook in de Apple Watch Series 5 en Apple Watch SE zit) van de HomePod mini een cruciale rol. Aan de hand van complexe berekeningen wordt gekeken wat voor muziek je afspeelt en hoe het maximale volume bereikt kan worden. Om dit doel te bereiken, kan de HomePod mini bijvoorbeeld de beweegrichting van de driver en radiatoren aanpassen.

De grote HomePod wordt aangestuurd door de A8-chip, die we onder meer kennen van de iPhone 6 en iPad mini 4. Deze processor is niet zozeer bezig met het maximaliseren van het volume, maar wel met het reguleren van geluid. De chip werkt nauw samen met de software om continu te kijken of de balans nog in orde is, het geluid niet schel klinkt en de bas diep is.

4. Ultra Wideband

Tot nog toe trekt de grote HomePod dus aan het langste eind. De rollen worden echter omgedraaid als we het over connectiviteit hebben. De HomePod mini is namelijk uitgerust met een Ultra Wideband-chip (UWB), net als de iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max en iPhone 12 mini.

Deze chip gaat de komende jaren waarschijnlijk een hoofdrol spelen in het Apple-ecoysteem. Het bedrijf sleutelt achter de schermen namelijk al jaren aan de AirTag, oftewel een tracker die je bijvoorbeeld aan je sleutelbos kunt hangen. Vervolgens zie je in de Zoek Mijn-app waar de tracker zich bevindt. Het heeft er alle schijn van dat de AirTag, die dus nog niet aangekondigd is, gebruik gaat maken van UWB.

AirTag: 6 verwachtingen voor Apples eerste tracker

5. Prijs

Ook niet geheel onbelangrijk: de prijs. Nu is dit verschil ietwat lastig voor ons als Nederlandse gebruikers, want beide Apple-speakers zijn hier officieel niet verkrijgbaar. In de Verenigde Staten kost de normale HomePod 299 dollar, voor het kleine broertje ben je 99 dollar kwijt.

Via grijze import kun je de grote Apple-speaker alsnog op de kop tikken. In Nederland kun je de HomePod dan ook kopen voor een bedrag van tussen de 300 en 350 euro. Het ligt in de lijn der verwachting dat de HomePod mini hier op de duur ook verkrijgbaar wordt. Wanneer en tegen welke prijs is nog even de vraag.

Overigens is de HomePod 2023 vanaf 3 februari officieel beschikbaar in Nederland. Hij is wat aan de prijzige kant: voor 349 euro heb je de slimme speaker in huis. Maar hoe zit het dan met de nieuwe versie van de HomePod en de HomePod mini? Dat lees je in het artikel HomePad 2023 vs HomePod mini!

Apple HomePod 2023

Apple HomePod 2023 prijzen vergelijken

Bekijk product

Nieuw

€ 319,-

Bekijk prijzen

November is wonen-maand op iPhoned

Deze maand staat iPhoned in het teken van (slim) wonen. Van de verschillen met Google Home, de beste HomeKit-accessoires tot aan hoe je de HomePod mini naar Nederland haalt: deze maand komt alles voorbij. We horen natuurlijk graag over welk onderwerpen jij wil lezen. Laat van je horen in de reacties onder dit artikel, of mail je verzoek naar [email protected].

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple HomePod 2023
Apple HomePod 2023

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu