Ben je toe aan een nieuwe iPhone? Grote kans dat je twijfelt tussen de iPhone 12 en iPhone 13. In dit artikel zetten we de iPhones tegenover elkaar, zodat je precies weet wat de verschillen tussen de iPhone 12 en iPhone 13 zijn.
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
iPhone 13 vs iPhone 12: de verschillen op een rij
Een krachtigere processor, nieuwe camerafuncties, langere accuduur en meer: de iPhone 13 is een leuke upgrade ten opzichte van zijn voorganger. Maar hij is ook wat duurder. Dit maakt de keuze misschien wat lastiger. Om je te helpen, zetten we in deze iPhone 13 vs iPhone 12-vergelijking beide telefoons tegenover elkaar. Lees je mee?
Inhoudsopgave: iPhone 13 vs iPhone 12
1. Design: als twee druppels
Leg je de iPhone 13 en iPhone 12 naast elkaar, dan zie je weinig verschillen. De minimalistische vormgeving van Apple werkt al heel goed. Ze hebben allebei een design met vlakke aluminium zijkanten. Het camera-eiland steekt iets uit aan de glazen achterkant beide bij iPhone’s. De schermformaten zijn ook gelijk: 6,1-inch. Dat gaat ook op voor de kleinere varianten: de iPhone 12 mini en iPhone 13 mini hebben allebei een 5,4-inch scherm.
Toch is er Ă©Ă©n verschil die opvalt: de notch is bij de iPhone 13 kleiner. Dit is de inkeping aan de bovenkant van het scherm, waarin onder anderen de selfiecamera zit. Dat is een fijne verbetering voor de notch-haters. Het zorgt ervoor er meer scherm is, maar dat Apple de iPhone niet groter hoeft te maken. Ook is het iPhone 13-design een fractie dikker, maar dit is geen merkbaar verschil.
- Afmetingen iPhone 12: 146.7 mm (hoogte) x 71.5 mm (breedte) x 7.4 mm (dikte)
- Afmetingen iPhone 13: 146.7 mm (hoogte) x 71.5 mm (breedte) x 7.65 mm (dikte)
2. Batterij maakt verschil
Een belangrijk verschil tussen de iPhone 13 en iPhone 12 is de batterij. De iPhone 12 is een prima toestel, maar blinkt niet uit in de accuduur. De iPhone 13 houdt het een stuk langer vol, omdat de batterijcapaciteit flink is opgerekt. Hierdoor houdt de batterij het gemiddeld twee uur langer uit dan de iPhone 12. Als we aaneensluitend video’s afspelen als maatstaf gebruiken voor intensief gebruik van de smartphones, zien we de uitwerking hiervan. De iPhone 12 kan dit 17 uur lang, terwijl de iPhone 13 dit maar liefst 19 uur volhoudt.
Het opladen gaat bij beide iPhone’s even snel en via de Lightning-poort. Binnen een half uur moet de accu van beide telefoons volgens Apple 50 procent vol zitten. Hoewel er al een langere tijd geruchten gaan over een usb-c aansluiting voor Apple’s telefoons, heeft de iPhone 13 er (nog) geen gekregen. Beide telefoons beschikken over een MagSafe aansluiting. Via deze magnetische ring kan je draadloos opladen of accessoires op vastklikken.
3. Camera: meer nieuwe functies
Op beide iPhone’s vinden we twee lenzen op de achterkant. De hoofdcamera heeft een diafragma van Ć’/1.6, terwijl de ultragroothoeklens een diafragma van Ć’/2.4 heeft. Wel is de ultragroothoeklens van de iPhone 13 beter dan die van de iPhone 12. Deze laat 47 procent meer licht binnen dan zijn voorganger. Hierdoor presteert de camera beter bij schemering of in een donkere ruimte en zijn deze foto’s scherper en helderder.
Beide toestellen hebben een Nachtmodus en Portretmodus. Ook kun je met beide toestellen filmen in 4K met 60 fps. Wel heeft de iPhone 13 een iets betere beeldstabilisatie, waardoor je minder snel onscherpe foto’s krijgt als je de iPhone per ongeluk beweegt. Deze feature is overgenomen van de iPhone 12 Pro Max van vorig jaar.
Ook heeft de iPhone 13 nieuwe camerafuncties gekregen. Met Cinematic Mode neem je video’s op met scherptediepte-effect. Een soort Portretmodus dus, maar dan voor video. Met ‘Fotografische stijlen’ voorzie je je foto’s van slimme filters, waarbij een algoritme voorkomt dat huidtinten ook meekleuren. Verder ondersteunt het nieuwste model Slimme HDR 4. De software herkent mensen in een scène en optimaliseert voor elke persoon contrast, belichting en huidtinten.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
4. Scherm: bijna identiek
Zowel de iPhone 13 als iPhone 12 beschikken over een oled-scherm. Apple noemt deze het Super Retina XDR-display. De schermen zijn bijna identiek aan elkaar. Ze hebben allebei een resolutie van 2532 bij 1170 pixels, met een pixeldichtheid van 460 ppi.
Wel is de maximale helderheid van de iPhone 13 iets beter. Die is 800 nits; bij de iPhone 12 was dat 625. Dit verschil merk je vooral wanneer er veel licht aanwezig is, bijvoorbeeld als je in de volle zon staat. Omdat het scherm altijd helder genoeg is, kun je ‘m makkelijk aflezen.
De iPhone 13 heeft overigens nog steeds een 60Hz-scherm, net als de iPhone 12. Dit betekent dat het scherm zichzelf 60 keer per seconde ververst. Hoe vaker het ververst, hoe soepeler deze oogt. De duurdere iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max vallen op door het ProMotion-display, dat met een hoge ververssnelheid van 120 Hz hele vloeiende beelden toont. Deze feature zien we dus helaas niet op de normale iPhone 13.
5. Processor: allebei krachtig
De nieuwste processor van de iPhone is de A15 Bionic-chip. Het is de snelste smartphonechip op de markt, maar het verschil met de A14 Bionic-chip van de iPhone 12 is relatief klein. Ze hebben allebei een 6-core cpu en 4-core gpu. Wel voert de geïntegreerde 16-core Neural Engine iets sneller berekeningen uit, maar het snelheidsverschil is nauwelijks merkbaar. Verder is de A15 iets efficiënter. Dit is gunstig voor de batterijduur.
6. iPhone 13 vs iPhone 12: prijs
Tussen de prijs van de iPhone 12 en iPhone 13 zit tachtig euro verschil. Maar let op: de goedkoopste configuratie van de iPhone 12 heeft een opslagcapaciteit van 64GB. Bij de iPhone 13 is dat het dubbele: 128GB. Hierdoor heb je dus standaard veel meer ruimte voor je apps, foto’s, video’s en andere bestanden. Het geheugen van beide telefoons is niet uit te breiden met een sd-kaart.
Vergelijk je de iPhone’s met dezelfde opslagcapaciteit met elkaar, dan is het verschil slechts dertig euro. Dit kan een goede motivatie zijn om – ondanks dat de toestellen niet enorm van elkaar verschillen – toch voor de nieuwste iPhone te kiezen. Je kan dan bovendien rekenen op een jaar langer iOS-updates en dat is mooi meegenomen.
De modellen zijn op het moment voor ongeveer de volgende prijs op te pikken
- iPhone 12 64GB: 709 euro
- iPhone 12 128GB: 765 euro
- iPhone 12 256 GB: 879 euro
- iPhone 13 128GB: 789 euro
- iPhone 13 256 GB: 932 euro
- iPhone 13 512GB: 1099 euro
- iPhone 12 mini 64GB: 569 euro
- iPhone 12 mini 128GB: 679 euro
- iPhone 12 mini 256 GB: 771 euro
- iPhone 13 mini 128GB: 748 euro
- iPhone 13 mini 256 GB: 842 euro
- iPhone 13 mini 512GB: 1047 euro
iPhone 13 kopen
De iPhone 12 is al lange tijd verkrijgbaar; de iPhone 13 is sinds september 2021 uit. Wil de iPhone’s niet als los toestel kopen, bekijk dan onze prijsvergelijker van de iPhone 13 met abonnement of een iPhone 12 met abonnement. Ook de iPhone 12 mini en de iPhone 13 mini zijn met abonnement verkrijgbaar.
Komende september verwachten wij de release van de nieuwe iPhone 14. Wil jij hiervan op de hoogte blijven of juist dan te weten komen of de iPhone 12 en de iPhone 13 in prijzen dalen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of download onze iOS-app om op de hoogte te blijven van het laatste Apple nieuws.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!