Geloof het of niet, maar er zijn nog steeds mensen die voor het eerst een smartphone moeten leren gebruiken. Zo hielp ik mijn moeder met de overstap van een Nokia 3510 naar een iPhone SE als eerste smartphone. Waar loop je dan tegenaan?
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
De iPhone SE als eerste smartphone
Als je tegenwoordig niet afgesloten wil zijn van de wereld, dan moet je wel een smartphone kopen. Al is het alleen maar om gesprekken te kunnen voeren via WhatsApp. Mijn moeder gebruikte tot nu toe een oude Nokia 3510, dus het was tijd voor een upgrade.
Aangezien ze al wel eens de allereerste iPad heeft gebruikt, was het logisch om voor een iPhone te gaan. Het is nergens voor nodig om op hogere leeftijd nog een compleet nieuw besturingssysteem te leren als je al wat gewend bent. Toch is een nieuwe versie van iOS op een klein schermpje met allerlei fysieke knoppen een heel ander verhaal dan een oude iPad waar je alleen je mail, het weer en de afval-kalender bekijkt.
Welke iPhone
Dan volgt de keuze voor welke iPhone. Aangezien m’n moeder het toestel makkelijk mee wil kunnen nemen en ze er lang mee wil doen, kwam de keuze al snel op de iPhone SE te liggen. In de winkel lagen ook nog de iPhone 6S en iPhone 6S Plus en omdat we erg traag geholpen werden sloeg de twijfel alsnog toe. Toch zijn we uiteindelijk naar huis gegaan met een mooie zilveren iPhone SE en uiteraard een beschermhoesje.
Van te voren hadden we al een nieuwe simkaart geregeld en een Apple-account was door de iPad ook al present. Het toestel instellen is bij iOS vervolgens een makkie. Het meeste spreekt namelijk redelijk voor zichzelf, hoewel sommige taal voor een nieuwkomer toch wel vreemd kan zijn. Tevens worden er nog een hoop Engelse termen gebruikt, zeker voor specifieke Apple-functies. ‘Touch ID’ betekent bijvoorbeeld niets voor iemand die niet weet wat ‘touch’ in het Nederlands is.
Instellen
Het instellen van Siri viel niet mee. De setup spreekt wel voor zich, omdat je alleen verschillende termen moet herhalen zodat Siri kan wennen aan je stem. Toch wist Siri de stem van mijn moeder maar niet te herkennen.
Al die verschillende wachtwoorden en codes uit elkaar halen is tevens ook een ander verhaal dan die ene pincode van een simpele Nokia. Niet alleen heb je een pincode, maar ook een simkaartcode, een wachtwoord voor je Apple-account en een Touch ID-code. Wanneer je wat moet gebruiken is niet altijd duidelijk. De vingerafdrukscanner is daarom wel een uitkomst voor iemand die het liefst niet teveel wil onthouden, maar na een iOS-update moeten er toch weer verschillende codes ingevoerd worden.
Spelen
Na het verbergen van de onnodige Apple-apps en het installeren van WhatsApp, was het voor m’n moeder tijd om te spelen met haar nieuwe smartphone. Wat vooral overweldigend blijkt, is dat een smartphone veel meer informatie op het scherm toont dan een simpele Nokia met overzichtelijke fysieke knoppen. Met de Nokia staat er altijd maar één ding tegelijk op het scherm en kun je altijd terug naar het hoofdmenu door een knop in te drukken, maar hoe werkt dat met een app? Uiteraard is daar de homeknop voor. Dat deze knop in elke app werkt om terug naar het hoofdscherm te gaan is echter lastig te begrijpen. En hoe moet je weten dat je op die witte balk onder in het scherm moet drukken om iets te typen in een berichten-app?
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Het grappigste moment met de smartphone, waarbij duidelijk werd hoe mensen nieuwe technologie benaderen zoals ze gewend zijn met oude technologie om te gaan, is toen m’n moeder een foto wilde maken. Ze hield de lens van de iPhone SE voor haar oog en vroeg: “Waarom kan ik er niet doorheen kijken?” Probeer dan je lach maar eens in te houden.
WhatsApp
WhatsApp is daarnaast weer een heel eigen verhaal. Met deze app word je niet alleen geïntroduceerd aan een hoop berichtjes die soms maar blijven komen, waardoor je plots een toestel hebt die blijft pingen en bij elke geluidje je stoort. Ook is de app de eerste introductie in de wondere wereld van de emoji. Emoji-gebruikers kennen niet alleen de betekenis van de meeste emoji, maar ook de onderliggende betekenissen en dat gaat iemand die ze nooit gezien heeft compleet voorbij.
Ondanks deze ongemakken is de verwondering het mooist: hoe bij een smartphonebeginner langzaam binnenkomt wat er allemaal mogelijk is met een iPhone. En dan hebben we nog maar de oppervlakte van de mogelijkheden aangeraakt. Een app als Buienradar en de weervideo’s van RTL die daarbij geleverd worden zijn al waanzinnig. Een selfie is nog heel eng, maar de mogelijkheid om kleinkinderen op de foto te zetten is weer fantastisch. Al met al bevalt de iPhone SE als eerste smartphone best goed. De volgende stap? Misschien Facebook. Al is m’n moeder wel weer zo bij de tijd dat ze door heeft dat Facebook alweer op z’n retour is.
Lees ook: Tweede indruk: de iPhone SE na drie maanden
Op zoek naar een iPhone SE?
De beste aanbiedingen voor een iPhone SE met abonnement en iPhone SE los vind je in het overzicht hieronder.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!