macOS 10.15 verwachtingen: 7 vernieuwingen om naar uit te kijken

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

macOS 10.15 verwachtingen: 7 vernieuwingen om naar uit te kijken

14 mei 2019, 19:22
5 min leestijd
macOS 10.15 verwachtingen: 7 vernieuwingen om naar uit te kijken

WWDC staat voor de deur en de onthulling van macOS 10.15 komt steeds dichterbij. Hoewel macOS Mojave (10.14) Ă©Ă©n van de grootste updates in jaren was, kunnen we ook voor macOS 10.15 heel wat verbeteringen verwachten. Dit is een overzicht van alle geruchten.

Lees verder na de advertentie.

macOS 10.15 verwachtingen: een overzicht van alle geruchten

Een donkere modus, vernieuwde Mac App Store, functionelere Finder en nog een waslijst aan andere handige functie: het werd allemaal met macOS Mojave geĂŻntroduceerd. Met deze update legde Apple een stevige basis, die het met macOS 10.15 nu kan verfijnen.

Het bedrijf uit Cupertino lijkt deze update grotendeels aan te grijpen om iOS en macOS weer een stapje dichterbij elkaar te brengen. Op 3 juni onthult Apple deze update tijdens WWDC 2019. Gelukkig maakt de geruchtenmolen nu al overuren, en zetten we de belangrijkste macOS 10.15 verwachtingen voor je op een rij.

1. iOS-apps op de Mac

De nieuwe macOS-versie is niet alleen belangrijk voor gebruikers, maar ook voor ontwikkelaars. Om iOS en macOS dichter bij elkaar te brengen, maakt Apple het voor ontwikkelaars makkelijker om apps van iOS over te zetten naar de Mac. Dit zorgt ervoor dat jouw Apple-apparaten straks veel beter kunnen samenwerken, en moet ook voor meer keuzemogelijkheden in de Mac App Store zorgen.

macOS 10.15 verwachtingen

Overigens is Apple vorig jaar al begonnen met deze operatie, door de Woning-app voor HomeKit, Aandelen en de Dictafoon naar macOS over te zetten. Nu zou de volgende stap zijn om de apps Vind mijn iPhone en Vind mijn Vrienden te combineren en als Ă©Ă©n app op zowel iOS als macOS uit te brengen. Ook de Podcasts-app en een speciale applicatie voor Apple Music verschijnen op je Mac.

2. iTunes wordt opgesplitst in aparte apps: Muziek, Podcasts, Boeken en TV

Dat Podcasts en een speciale Muziek-app naar macOS komen, heeft ook te maken met het feit dat iTunes van het podium verdwijnt. Het programma is in de loop der jaren een verzamelplaats van allerlei functies geworden. Tijd dus om de onoverzichtelijke mediabibliotheek op te splitsen.

Naast een aparte Podcasts- en Muziek-app, staan er straks ook een vernieuwde Boeken-app en gloednieuwe TV-app op je Mac. Met die laatste heb je toegang tot Apple TV Plus, dat eveneens in de herfst van dit jaar wordt gelanceerd. Fijn is dat de Muziek-app volgens geruchten minstens zo uitgebreid wordt als iTunes.

iTunes opgesplitst

Functies als slimme afspeellijsten, nieuwe manieren om je muziekbibliotheek te ordenen, het synchroniseren van je muziek met iOS-apparaten en zelfs het lezen en branden van cd’s blijven hierdoor gewoon behouden.

Het is nog wel afwachten hoe Apple de mogelijkheid om via iTunes een reservekopie van je iPhone of iPad te maken, gaat opvangen. Totdat Apple hier een nieuwe manier voor heeft gevonden, blijft iTunes mogelijk nog eventjes bestaan.

3. Schermtijd voor je pc

Verder maakt ook de Schermtijd-functie de overstap van iOS naar macOS. Sinds iOS 12 geeft deze functie je inzicht in je telefoongebruik en biedt het mogelijkheden om app-limieten in te stellen, om zo je gebruik te verminderen. Dit zou vanaf macOS 10.15 ook mogelijk zijn op je Mac, waar je zo nauwkeurig ziet hoeveel uren op een dag, in de week of maand je op Mac zit.

macOS Schermtijd concept

Een handig zandloper-icoontje in de menubalk geeft je snel toegang tot dit overzicht. Dit overzicht is opgedeeld in verschillende categorieën, zoals productiviteit, games, social media en lezen. Zo wordt het pijnlijk duidelijk als je je afvraagt waarom je scriptie niet opschiet, terwijl je vooral door je Twitter- en Facebook-tijdlijn blijkt te scrollen.

Lees ook: Concept: Zo kan macOS Schermtijd jouw Mac-gebruik in kaart brengen

4. Maak routines met Siri Shortcuts

We hebben ze al een tijdje op de iPhone kunnen proberen: Siri Shortcuts. Met deze spraakopdrachten maak je routines voor veelvoorkomende taken, die Siri een stuk slimmer maken.

Door ‘Goedemorgen’ te zeggen, start je bijvoorbeeld een routine waarin je schermhelderheid omhoog gaat, je favoriete nieuws-app wordt geopend en Apple Music wordt gestart. Deze routines kun je zelf bouwen, maar er staan ook allerlei kant-en-klare voorbeelden in de Opdrachten-app. Deze applicatie komt eveneens naar de Mac.

5. Draadloos externe schermen koppelen

Apple probeert iOS en macOS duidelijk softwarematig dichter bij elkaar te brengen, maar dit gebeurt mogelijk ook letterlijk. Er gaan hardnekkige geruchten dat het bedrijf aan een manier werkt om een iPad of andere monitor gemakkelijk als extern tweede scherm voor je Mac te gebruiken. Het ene gerucht heeft het hierbij over een enkel kabeltje tussen je Mac en het andere scherm. Andere bronnen stellen weer dat dit draadloos zou kunnen.

Apple zou namelijk aan een manier werken om dit softwarematig te integreren, zodat je bijvoorbeeld je iPad net zo gemakkelijk koppelt als een bluetooth-accessoire. Vervolgens heb je razendsnel extra schermruimte. Dit is zeker voor mensen die veel onderweg zijn een ideale functie. Zodra je ergens de ruimte hebt, klap je je MacBook open en zet je de iPad ernaast.

iPad scherm voor mac

6. Authenticatie met Apple Watch

Op de meeste recent Macs is het al mogelijk om met je Apple Watch te ontgrendelen in plaats van met een wachtwoord. In macOS 10.15 zou Apple deze functie verder willen uitbreiden, door de Apple Watch voor meer acties als authenticatie-optie aan te bieden. De geruchten maken nog niet duidelijk hoe dat eruit gaat zien.

Het zou kunnen dat je met je Apple Watch vergelijkbare acties kunt uitvoeren als nu al kan op een MacBook met Touch ID. Hier bevestig je bijvoorbeeld een aankoop in de App Store mee, of ontgrendel je instellingen in Systeemvoorkeuren.

7. iMessage-effecten

iMessage op de Mac wordt met een simpele functie uitgebreid. In macOS 10.15 is het mogelijk om je iMessage-berichten op te fleuren met effecten, zoals ballonnen en confetti. Met deze toevoeging zorgt Apple ervoor dat je nog minder vaak je iPhone erbij hoeft te pakken, want ook deze effecten zijn al langer een functie in iOS.

→ Meer weten? Wij houden je in ons grote macOS 10.15 overzicht het hele jaar door op de hoogte.

Bron afbeelding: 9to5Mac
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu