De afgelopen twee jaar heb ik een iPhone 12 gebruikt en vorige week ben ik overgestapt naar een iPhone 15 Plus. In dit artikel lees je wat mij opviel aan het overstappen naar de iPhone 15.
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Overstappen van de iPhone 12 naar de 15 (Plus)
Het allereerste dat je opvalt bij het overstappen van een iPhone 12 naar een iPhone 15 Plus is het formaat en het gewicht. De iPhone 12 is met 146,7 x 71,5 x 7,4 mm niet echt klein, maar de iPhone 15 Plus is met 160,9 x 77,8 x 7,8 mm toch echt een flink stuk groter. Ook de gewichtstoename is aanzienlijk (van 164 g naar 201 g).
Kies je voor een Plus-model, dan zijn de bovenstaande bevindingen vrij logisch. Een Plus-model heeft ook een groter scherm, een grotere batterij en daardoor een langere batterijduur. Voor de rest is de reguliere iPhone 15 gelijk aan de iPhone 15 Plus. Ik geef je een overzicht van de dingen die mij opvielen.
Een groter scherm met hogere resolutie
Bij deze overstap ga je van 6,1 inch naar 6,7 inch, en de resolutie stijgt van 1170 x 2532 pixels naar 1290 x 2796 pixels. Stap je over naar een reguliere iPhone 15, dan blijft het scherm 6,1 inch, maar de resolutie wordt 1179 x 2556 pixels. De iPhone 15 (Plus) heeft een helderheid van 1000 nits, de iPhone 12 blijft steken op 625 nits. Dat laatste is ook zeker wel merkbaar, als je goed kijkt kun je het zelfs op onderstaande foto ook zien. De iPhone 15 Plus (rechts) is helderder.
Een camera met 48 megapixel in plaats van 12
Een van de opvallendste verschillen tussen de iPhone 12 en de iPhone 15 (Plus) die je meteen ziet is de camera. Dat komt met name omdat de 15 (Plus) een 48 megapixel-camera heeft en de iPhone 12 een 12 megapixel-camera. Bovendien is het met de iPhone 15 nu mogelijk om 2x optisch in en uit te zoomen. Dat is net genoeg voor betere portretfoto’s of als je iets verder weg moet staan om de juiste foto te maken.
De camera van de 15 (Plus) beschikt over Slimme HDR 5 voor heldere en levendige kleuren. Daarnaast heeft het toestel een automatische portretmodus (personen worden herkend, net als honden en katten). Ook is het nu mogelijk om de focus op een foto achteraf te verplaatsen van het ene naar het andere onderwerp (focus and depth control).
De iPhone 15 (Plus) heeft ook de feature Filmmodus (Cinematic Mode). In die modus maak je prachtige filmische video-opnames doordat je de scherptediepte tijdens het filmen kunt wijzigen. Dit kan in maximaal 4K 30 fps en je hebt wel voldoende licht nodig, maar de resultaten zijn indrukwekkend. Je kunt de Filmmodus ook met de selfiecamera gebruiken.
Gebruik je jouw oudere iPhone veel voor het maken van foto’s en video’s? Dan is het overstappen naar een iPhone 15 zeker het overwegen waard!
Veel langere batterijduur
Zoals gezegd heeft de iPhone 15 Plus een langere batterijduur omdat de batterij simpelweg groter is. Maar ook de batterijduur van de reguliere iPhone 15 is langer dan die van de iPhone 12. Zo kun je met de iPhone 12 tot 17 uur video kijken. Met de iPhone 15 doe je dat tot 20 uur en met de iPhone 15 Plus tot 26 uur. Bij gemiddeld gebruik merk je in elk geval heel duidelijk dat de iPhone 15 Plus met een volle batterij veel langer meegaat dan de iPhone 12.
Bij de iPhone 12 kun je kiezen voor ‘Geoptimaliseerd opladen’. Dit kan bij de iPhone 15 (Plus) ook, maar daar heb je ook nog de mogelijkheid om de ‘80%-limiet’ in te stellen. Dat zou de levensduur van de batterij nog wat verder moeten verlengen.
Dynamic Island ziet er gelikt uit
De iPhone 12 heeft uiteraard geen Dynamic Island. De iPhone 15 (Plus) heeft dat wel. En hoewel het geen functie is waar je absoluut niet zonder kunt, is het wel handig en ziet het er ook best gelikt uit. Wanneer je een timer inschakelt, zie je dat in het Dynamic Island. En ook wanneer je muziek afspeelt, is dit daar zichtbaar en keer je met een enkele tik terug naar Apple Music.
Duidelijk meer snelheid
Ik heb de iPhone 12 nooit als langzaam ervaren, maar de 15 Plus is toch echt merkbaar sneller. Eigenlijk is ie gewoon razendsnel. Dat heb je zeker niet per se nodig, de iPhone 12 is absoluut snel genoeg. Maar als je eenmaal hebt ervaren hoe soepel alles werkt, wil je waarschijnlijk toch niet anders meer.
Die extra snelheid komt door de snellere processor (A14 Bionic in de iPhone 12, A16 Bionic in de iPhone 15 (Plus)) en doordat de iPhone 15 meer werkgeheugen heeft (minimaal. 6 GB t.o.v. 4 GB). Overigens is er ook een verschil in opslagruimte. Bij de iPhone 12 heb je de keuze uit 64 GB, 128 GB en 256 GB, bij de iPhone 15 Plus 128 GB, 256 GB en 512 GB.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Conclusie: overstappen van iPhone 12 naar iPhone 15 Plus
Hoewel het nog steeds geen slecht idee is om een iPhone 12 aan te schaffen, is de iPhone 15 (Plus) op veel punten een stuk beter. De grootste verschillen merk je in de helderheid van het scherm, de langere batterijduur, de betere camera met Focus and depth control, Cinematic mode, het Dynamic Island en de hogere snelheid die zorgt voor een zeer vloeiende ervaring. Ben je van plan om een iPhone 15 of iPhone 15 Plus aan te schaffen? Kijk dan zeker eens naar de onderstaande deals voor de beste prijzen!
Apple iPhone 15 prijzen vergelijken
Apple iPhone 15 Plus prijzen vergelijken
Wil je op de hoogte blijven van al het Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!