Achtergrond: Zo stelt Apple Siri open (een beetje dan)

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Achtergrond: Zo stelt Apple Siri open (een beetje dan)

17 juni 2016, 19:25
3 min leestijd
Achtergrond: Zo stelt Apple Siri open (een beetje dan)

Dat ontwikkelaars nu veel meer gebruik kunnen maken van Siri, was misschien wel het grootste nieuws van de WWDC-keynote van Apple. In dit artikel leggen we uit wat er precies gaat gebeuren.

Lees verder na de advertentie.

Apples deur steeds verder open

Het was voor Apple wel duidelijk dat er iets met Siri moest gebeuren. De afgelopen tijd zijn concurrerende spraakassistenten namelijk een stuk beter geworden. Bij Google gaat zo’n assistent een grotere rol spelen, Microsoft heeft Cortana en de oorspronkelijke makers van Siri hebben nu een eigen variant: Viv.

De concurrenten pakten het anders aan dan Apple en dat zat ‘m vooral in één belangrijk ding: toegankelijkheid voor ontwikkelaars. Apple is een bedrijf dat jarenlang heeft gewerkt aan een soort cocon voor zijn diensten; een gesloten ecosysteem. De laatste jaren gaat de deur voor derden echter steeds een stukje verder open.

Dat zagen we al toen ontwikkelaars zelf widgets konden maken voor iOS. Later opende Apple de mogelijkheid voor ontwikkelaars om alternatieve toetsenborden in de App Store te zetten.

differential privacy

Siri ontwikkelaars opengesteld

En nu is Siri aan de beurt. Als Apple een succes van zijn spraakassistent wil maken, kan het bedrijf niet anders dan de software development kit (SDK) openstellen voor ontwikkelaars van apps. De iOS-bezitter gebruikt namelijk niet alleen Apple-apps en dat doet Siri toe nu toe wél. Om bruikbaarder te worden, zal de spraakassistent dus informatie moeten gaan uitwisselen met andere apps.

Een voorbeeld. Je moet naar het vliegveld, maar je hebt nog geen taxi geregeld. Dan kun je dat straks doen door tegen Siri te zeggen dat je een Uber wil bestellen. Daarvoor moeten de ontwikkelaars van de Uber-app toegang geven voor Siri, iets wat op dit moment niet mogelijk is in iOS 9.

uber locatie

Zes soorten apps

Apple belooft verandering, en die komt er, maar stond niet stil bij de beperkingen die het tegelijk wederom oplegt. Siri wordt namelijk niet ineens helemaal open voor alle ontwikkelaars. De Siri API werkt slechts met zes soorten apps die de volgende dingen kunnen: ritjes boeken, berichten sturen, foto’s zoeken, betalingen doen, VoIP-bellen en sportsessies bijhouden.

Je kunt straks dus meer met Siri, zoals WhatsAppen en fitnessen, maar ook nog steeds heel veel níet. De informatie die ontwikkelaars ontvangen, is daarbij beperkt tot alleen de benodigde data om te verwerken wat de gebruiker wil.

ios 10

Te weinig aanbod

Apple kondigde met trots aan dat er twee miljoen apps in de App Store te vinden zijn, maar hoeveel daarvan passen er in de zes categorieën? Muziek- en podcast-apps gaan bijvoorbeeld al niet met Siri werken, terwijl Apple Music dat al wel doet. Daar zou Apple best eens expres voor kunnen kiezen, omdat het hoopt dat gebruikers dan eerder een Apple Music-abonnement afsluiten. Ook andere apps vallen buiten de boot, zoals mail-apps, todo-lijstjes en apps met sportscores.

Verwacht wordt dat dit soort apps later nog wel toegang krijgen tot Siri, bijvoorbeeld in iOS 10.1 of iOS 10.2. De mogelijkheden van Siri in de eerste versie van iOS 10 kunnen echter wel eens minder uitgebreid zijn dan je mogelijk verwacht. Kortom: de deur van Siri gaat op een kier, maar nog niet iedereen mag naar binnen.

Siri prominenter in beeld

Siri gaat een steeds grotere rol spelen op de apparaten van Apple. De spraakassistent is vanaf macOS Sierra namelijk ook in de Mac(Book) te vinden. Je kunt dan gewoon tegen de computer praten om iets gedaan te krijgen. Siri zal ook beter met gesproken taal om kunnen gaan en de assistent is eindelijk in het Nederlands te vinden op de nieuwe versie van tvOS. Op de huidige versie moeten gebruikers steeds handmatig zoektermen invoeren, wat niet al te handig is met de Apple TV-afstandsbediening.

iOS 10 is vanaf de herfst van dit jaar als gratis update te installeren. Hetzelfde geldt voor macOS en tvOS. Op dit moment is er al een ontwikkelaarsversie van de software, vanaf juli kan iedereen aan de slag met iOS 10, dankzij de open bèta.

Lees meer over Siri

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu