Dit is waarom toegankelijkheid belangrijk is in verband met technologie

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Opinie: Waarom toegankelijkheid vooral voor technologie belangrijk is

22 mei 2018, 20:19
4 min leestijd
Opinie: Waarom toegankelijkheid vooral voor technologie belangrijk is

Toegankelijkheid is niet meer een bijkomstigheid, maar een recht. Makers van apps, apparaten en websites doen er verstandig aan rekening te houden met mensen met een beperking.

Lees verder na de advertentie.

Waarom toegankelijkheid belangrijk is

Een groep die vaak wordt vergeten als het op technologie aankomt, zijn mensen met een beperking. Dit is niet alleen kwalijk, maar ook dom. Wereldwijd zijn er een miljard mensen met een beperking, zo zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Deze mensen hebben net zoveel recht op technologie als de rest van de wereld.

Het toegankelijk maken van technologie is daarom niet enkel een esthetische noodzaak, maar ook een slimme keuze vanuit commercieel oogpunt. De markt voor toegankelijkheid is immers gigantisch. Toch lopen mensen met een beperking – van slechtziendheid tot aan motorische problemen en alles daartussenin – nog tegen allerlei problemen aan. iPhoned legt het belang van toegankelijkheid uit.

1. Zonder technologie ben je nergens

De gemiddelde smartphonegebruiker besteedt per dag zo’n twee uur aan sociale media, zo blijkt uit onderzoek. Daar komt de tijd die mensen op school of werk achter een scherm doorbrengen nog eens bij. Niet geheel verrassend zijn jongeren nog meer verknocht aan technologie. Een kwart van de 18 tot 25-jarigen blijkt per dag namelijk vier uur op Instagram, Facebook en YouTube door te brengen. Steeds vaker gebeurt dit via een smartphone, in plaats van een vaste computer.

De trend is daarmee duidelijk: ons leven speelt zich in steeds grotere mate online af. Wie hier geen gebruik van kan maken, kan daarmee niet goed functioneren in onze maatschappij. Websites en apps toegankelijk maken voor mensen met een beperking is daarom pure noodzaak. Doen ontwikkelaars dit niet, dan sluiten ze een groot gedeelte van de bevolking simpelweg uit. Dit is niet juist.

Ga maar na: we doen tegenwoordig alles met onze computer of smartphone. We bestellen online eten of laten de boodschappen thuisbezorgen, houden contact met familie en vrienden via sociale media en kunnen zelfs onze droomprins(es) op het witte paard ontmoeten via dating-apps. Toegankelijke technologie is daarmee geen overweging, maar een noodzaak.

Lees ook: Gids: Apple-apparaten gebruiken met een gehoorbeperking

kooptip

iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand!

• Maximaal voordeel met internet van Ziggo thuis!

2. Geld moet rollen, toch?

Daarbovenop is het toegankelijk maken van apps, computers, laptops, smartphones en websites niet alleen een juiste morele keuze, maar ook slim. Wie zijn product namelijk niet geschikt maakt voor mensen met een beperking, loopt geld mis.

In Nederland wonen ruim 1,6 miljoen mensen met een matige tot ernstige beperking, oftewel 1 op de 10 Nederlanders. Daarbovenop is een groep van ongeveer 3,6 miljoen matig beperkt. In totaal heb je het dus over ruim vijf miljoen mensen die in meer of mindere mate beperkt zijn: een gigantische markt.

Daarmee is toegankelijkheid geen ‘moetje’ voor fabrikanten en ontwikkelaars, maar een nieuwe markt. Wie met goede oplossingen aan komt zetten kan namelijk flink binnenlopen. Dit zie je bijvoorbeeld ook aan het feit dat Apple steeds meer aandacht schenkt aan hoe haar producten door iedereen gebruikt kunnen worden.

Ook interessant: Smartphones en toegankelijkheid: minder logisch dan je denkt

3. Beperking is meer dan een handicap

Tot slot denk je bij het woord beperking waarschijnlijk aan mensen in rolstoelen, of een andersoortige fysieke handicap. De definitie van de WHO is echter een stuk breder dan dat. Men stelt namelijk dat iedereen die moeite heeft met het uitvoeren van bepaalde bewegingen als gevolg van zijn lichaam, of slechte toegang tot hulpmiddelen, beperkt is.

Daarmee is toegankelijkheid niet alleen iets voor mensen met een beperking, maar bijvoorbeeld ook voor senioren. Zij kunnen met technologie langer actief blijven meedraaien in de maatschappij. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos: ouderen kunnen contact blijven houden met hun (klein)kinderen ondanks hun beperkte mobiliteit, hulpdiensten alarmeren en specifieke apps gebruiken. Steeds meer huisartsen bieden bijvoorbeeld online spreekuren aan. Ook kun je tegenwoordig vitale lichaamsfuncties in de gaten houden met je smartphone.

Daarbovenop wordt de wereldbevolking steeds gezonder, en daarmee ouder. Naar schatting zijn er in 2050 meer dan twee miljard bejaarden, waarvan het grootste gedeelte in West-Europa, Japan en de Verenigde Staten zal wonen. Deze mensen hebben stuk voor stuk behoefte aan toegankelijke apparaten en technologie.

Zo maak je technologie toegankelijk

Het is dus duidelijk dat toegankelijkheid een belangrijk thema is. Nu resteert de vraag hoe technologie geschikt kan worden gemaakt voor mensen met een beperking. Het W3C, de organisatie die verantwoordelijk is voor webstandaarden, heeft daarom een checklist opgesteld. Heb jij een app of website? Let dan op de volgende dingen.

Apps en websites toegankelijk maken, zo doe je dat:

  • Probeer te vermijden dat mensen tekst moeten invoeren. Gebruik in plaats daarvan menu’s met standaard antwoordmogelijkheden;
  • Zorg ervoor dat de app of website een duidelijke structuur heeft. Dit is bijvoorbeeld belangrijk voor slechtzienden, die vaak moeite hebben met online navigeren;
  • Gebruik geen achtergrondplaatjes: op die manier valt de tekst vaak weg. Probeer in plaats daarvan effen oppervlakken te gebruiken en zo contrast in te voegen.

Maandthema: Toegankelijkheid

Deze maand besteden we op iPhoned speciaal aandacht aan toegankelijkheid en Apple. Houd de website in de gaten, download onze iPhoned-app of schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Alles over het maandthema Toegankelijkheid

kooptip

iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand

• Heb je al internet van KPN? Dan profiteer je van extra voordeel!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Bekijk reacties op dit artikel

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Exit mobile version