WWDC 2018 komt eraan, en de vijfde grote jaarlijkse update van de Apple Watch is daardoor dichterbij dan ooit. Er valt nog een hoop te verbeteren als het op Apple Watch-software aankomt. Dit zijn onze watchOS 5-verwachtingen en -wensen.
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Onze watchOS 5 verwachtingen op een rij
watchOS 5 wordt – zoals altijd – tijdens WWDC in juni aangekondigd. De jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars staat in het teken van de grote updates die dat najaar verschijnen. Ook watchOS is hier al jaren een vast onderdeel van, en met versie 5 kan Apple wederom het nodige verbeteren. Dit zijn op basis van geruchten en onze wensen de nieuwe functies en verbeteringen die we dit najaar verwachten op onze Apple Watch.
1. Meer en betere muziekstream-opties
Nu de Apple Watch steeds minder afhankelijk wordt van de iPhone, valt er voor Apple nog heel wat te verbeteren. Zo is het streamen van muziek vanaf de Watch nog steeds veel te veel gedoe. Zo krijgen muziekdiensten als Spotify geen toegang tot de Watch en duurt het lang tot je een nummer lokaal hebt opgeslagen.
Een gerucht gaf ons vorige maand hoop: tijdens de WWDC-keynote zou Spotify een demonstratie geven van StreamKit, een nieuw softwareplatform van Apple dat dit probleem aanpakt. Tot die tijd helpen we je een handje met onderstaande tip over muziek luisteren op de Apple Watch.
Lees ook: Zo luister je muziek op de Apple Watch
2. Een eigen podcast-app
Wat hier mooi op aansluit is een eigen podcast-app van Apple voor de Watch, of betere ondersteuning voor apps van derden. Momenteel is Apples eigen podcast-app van iOS nog niet op de smartwatch te vinden, waardoor apps als Outcast zich in allerlei complexe bochten moeten wringen om podcasts nog enigszins functioneel te maken. Zeker met de stijgende populariteit van podcasts zou het een logische keus zijn voor Apple om dit te doen.
Lees ook: Review: Outcast is de beste app voor podcasts op je Apple Watch
3. Geen ondersteuning meer voor oudere apps
Net als iOS 11 in 2017 stopt watchOS 5 de ondersteuning voor apps die nog op watchOS 1 draaien. Ontwikkelaars hebben dus tot september om hun apps bij te werken, want zodra jij watchOS 5 installeert kun je die apps niet meer openen. Het gaat hier puur om watchOS 1-apps, en daar heeft Apple een goede reden voor.
Deze software moest namelijk verplicht vanaf de iPhone naar de Watch worden gestuurd, wat zorgde voor trage en beperkte apps. Daarom bracht Apple destijds minder dan een half jaar later watchOS 2 al uit, die deze ondersteuning verbeterde.
4. Siri-wijzerplaat uitgebreid
De Siri-wijzerplaat was onze favoriete verbetering van watchOS 4. De slimme wijzerplaat vult zichzelf op basis van de apps die jij gebruikt en afhankelijk van de tijd van de dag en locatie. Jammer genoeg krijgen apps van derden nog geen toegang tot deze wijzerplaat, terwijl hier juist een enorme kans ligt.
Zo kan de wijzerplaat je favoriete sport-app al klaarzetten op de dag dat je gaat sporten, of toont je Watch automatisch de tijd van je vertrekkende trein op het moment dat je iedere dag naar het station loopt. Dat zou het horloge in een klap een stuk slimmer maken; zonder dat jij iets hoeft te doen helpt het horloge jou gedurende dag.
5. Een verbeterd Bedieningspaneel
In de stijl van iOS heeft ook de Apple Watch een Bedieningspaneel, dat je activeert door van beneden naar boven te vegen over het scherm. Aanvankelijk was dit een handige manier om een aantal knoppen te verstoppen, maar nu Apple dit aantal flink heeft uitgebreid, is het Bedieningspaneel vooral erg vol en onoverzichtelijk. Je moet er doorheen scrollen om bij alle functies te komen, wat op een dergelijk klein schermpje niet ideaal is.
We hopen dus dat Apple gebruikers meer zeggenschap geeft over dit Bedieningspaneel, net zoals ze dat op iOS 11 deden op de iPhone en iPad. Door jou zelf te laten kiezen welke functies er wel en niet te zien zijn, kun je het aantal knoppen naar eigen smaak aanpassen. Handig als je de Theaterfunctie of zaklamp toch nooit gebruikt.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
6. Wijzerplaten van derden
Als Apple de Siri-wijzerplaat openstelt voor derden, hopen we dat het bedrijf direct de volgende stap zet. Een regel code in een bèta van watchOS gaf ons onlangs al hoop dat wijzerplaten van derden onderweg zijn naar de Watch. Hierdoor kunnen app-ontwikkelaars zelf wijzerplaten gaan ontwerpen, die jij vervolgens uit de App Store kunt downloaden.
Hierdoor krijg jij niet alleen veel meer vrijheid om het uiterlijk van je smartwatch aan te passen, maar kunnen er ook app-specifieke wijzerplaten worden gemaakt. Denk aan een speciale wijzerplaat van je favoriete sport- of productiviteits-app, zodat de Watch echt een verlengstuk van die app wordt die je altijd bij de hand hebt.
7. Een slaaptracker van Apple
Het is alweer een jaar geleden dat Apple de startup Beddit overnam. Het bedrijf focust zich op het in kaart brengen van slaapstatistieken, terwijl de Apple Watch hier bij uitstek een goed apparaat voor is. Dat bewees de app Sleep Cycle onlangs nog, die met een grote update een slaapfunctie toevoegde.
Het bedrijf uit Cupertino zou hiermee een mooie kans hebben om de Gezondheid-app en Activiteit-app uit te breiden. In plaats van je Apple Watch voor het slapengaan afdoen, kan de Watch je juist aanmoedigen om meer aandacht te besteden aan je slaapritme. Een techniek die goed blijkt te werken als we naar de drie gekleurde Activiteitringen kijken.
Lees ook: Hoe Apple ons met een simpel spelelement massaal in beweging brengt
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!