iOS 8 review: niet wereldschokkend, wel veel handige tweaks

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

iOS 8 review: niet revolutionair, wel flink verbeterd

18 september 2014, 19:23
10 min leestijd
iOS 8 review: niet revolutionair, wel flink verbeterd

Reviewscore

8

iOS 8 is sinds gisteravond te downloaden. Op het eerste gezicht lijkt er weinig te zijn veranderd, maar Apple heeft toch behoorlijk wat veranderingen doorgevoerd. In deze iOS 8 review lichten we ze uit.

Lees verder na de advertentie.

Hetzelfde gevoel als toen je voor het eerst iOS 7 opende, zal achterwege blijven. Er is geen compleet nieuw design geĂŻntroduceerd en apps zien er grotendeels hetzelfde uit. Toch is er veel veranderd, want zeker voor ontwikkelaars zijn er functies beschikbaar geworden waar al jaren op werd gewacht. Als gebruiker merkt je dat nu bijvoorbeeld al aan de toetsenborden. Een vroege iOS 8 review.

Toetsenborden

ios 8 toetsenbord

Op andere platformen was het al langer mogelijk, maar iOS zat altijd vast aan het virtuele toetsenbord dat Apple had gemaakt. Met de komst van iOS 8 kunnen gebruikers zelf beslissen wat ze het prettigst vinden typen, want het downloaden van toetsenborden van derde partijen is nu mogelijk. Instellen is gemakkelijk. Je downloadt een toetsenbord uit de App Store, gaat naar de instellingen van je iPhone, tikt op ‘Algemeen’ en vervolgens op ‘Toetsenbord’. Daar vind je de optie een toetsenbord toe te voegen. Vervolgens kun je het meteen gebruiken. Typ je liever met veegbewegingen, dan kan dat. Het is hoe dan ook even wennen, zo’n nieuwe toetsenlayout.

Berichten

Apple heeft een aantal handige functies toegevoegd aan haar Berichten app. Aan het design is weinig veranderd, al zijn er wel fijne tweaks gedaan. Zo stapelen verstuurde foto’s vanzelf op elkaar in één bericht in plaats van dat je twee berichten stuurt. Ook is een nieuwe manier van foto’s selecteren toegevoegd. Je schoolt horizontaal door de meest recente kiekjes, als je oudere foto’s wil selecteren, tik je door naar de Fotobibliotheek.

In iOS 8 is het mogelijk om contact-details te bekijken. Je vindt er alle informatie over het contact en je kunt aanvinken dat je niet gestoord wil worden. Handig voor drukke groepsgesprekken, die je nu via Berichten kunt voeren.

ios 8 berichten

Naast het tekstvak staan een camera en een microfoon. Met de camera kun je kiezen om meteen een foto of video te maken. De microfoon ingerukt houden, start een audio-opname. Apple concurreert overigens meteen met apps als Snapchat. Standaard worden gestuurde foto’s, video’s en geluidsopnames twee minuten na opening verwijderd, al kun je dat zelf instellen. De nieuwe functies maken van de Berichten-app wel ineens weer een toffe chat- en deel-app die mee kan met zijn concurrenten.

Mail

Het werd tijd, maar Apple heeft eindelijk ook de Mail-app vernieuwd. Vanaf nu is het gemakkelijker om e-mail te verwerken. Veeg naar rechts om een bericht als ongelezen te markeren en veeg naar links om andere opties in beeld te krijgen. Helemaal naar de linkerkant van je scherm swipen betekent verwijderen. Dat is riskant, want in de praktijk gooi je sneller een mail weg dan je misschien had bedoeld. Zo goed als Mailbox werkt Apples eigen mail-app dus nog niet.

ios 8 mail

Wel is Mail een stuk slimmer geworden dan voorheen, met meer functies. Wanneer je een mailtje opstelt, verschijnt deze als een extra tabblad over je mailbox. Je sleept ‘m dan gemakkelijk even onderin het scherm als je wat terug moet lezen uit een ander bericht. In het onderwerp staat een bel, deze kun je aantikken voor als je een melding wil krijgen wanneer iemand een antwoord heeft gestuurd. Erg handig als je daarop zit te wachten. Daarnaast toont de app vanaf nu ook informatie in het blauw zodat je bijvoorbeeld snel contacten kunt toevoegen of aan uitnodigingen kan deelnemen. Al met al heeft Apple vooral geĂŻnvesteerd in het besparen van tijd en betere productiviteit.

Bedieningspaneel

Het bedieningspaneel open je door van onder in je scherm omhoog te vegen. Zie je geen verschil met voorheen? Het is er wel degelijk, maar met dezelfde subtiliteit die Apple in de rest van iOS 8 heeft doorgevoerd valt het misschien niet meteen op. Het Bedieningspaneel heeft afscheid genomen van de zwarte lijntjes om verschil in onderdelen aan te duiden. Dit past veel beter bij de rest van iOS.

ios 8 review bedieningspaneel

Verder worden de knoppen bovenin helemaal wit gevuld als je ze aantikt, waar voorheen alleen de belijning wit werd. Een handige optie is dat de schuif voor schermverlichting nu beter werkt. In iOS 7 kon je de achtergrondverlichting al aanpassen, maar wist je niet precies hoe dat in realiteit zou uitpakken, want de achtergrond bleef donker. Nu verandert het hele scherm mee met hoe je schuift. Aan de knoppen is verder niets gedaan, onderin vind je nog steeds de zaklamp, timer, rekenmachine en camera. Helaas nog steeds geen knopje die je naar Instellingen brengt.

Berichtencentrum

ios 8 berichtencentrum

Het Berichtencentrum kent meerdere vernieuwingen, al is daar nu nog weinig van te zien. Het weerbericht wordt voortaan verzorgd door The Weather Channel in plaats van Yahoo. Die overgang lijkt nog niet helemaal te kloppen, want Yahoo staat nog steeds bij het weerbericht vermeld. Ook kun je widgets aan het berichtencentrum toevoegen. Dat is handig, maar er zijn nog niet veel apps die daar klaar voor zijn, dus het gebruik daarvan gaat momenteel nog niet echt op. In de toekomst is het wel handig om vanuit het Berichtencentum meteen toegang te krijgen tot andere apps, zonder dat je daarvoor eerst naar het homescreen moet gaan.

Sommige notificaties die in het Berichtencentrum binnenkomen, zijn interactief. Krijg je bijvoorbeeld een bericht via iMessage, dan kun je die in het Berichtencentrum van iOS 8 zien en meteen antwoorden. Het maakt het Berichtencentrum een stuk gebruiksvriendelijker en echt meer een centrum.

Zoeken met Spotlight

ios 8 spotlight

Ooit de zoekfunctie Spotlight gebruikt? Nee, dat geldt voor de meeste gebruikers onder ons. Met iOS 8 hoopt Apple het ondergeschoven kindje meer in de ‘spotlight’ te zetten. Aan de opties ligt het in elk geval niet meer, als centrale zoekmachine van je iPhone komt Spotlight in iOS 8 veel beter uit de verf. Zoek je nu iets via spotlight, dan werkt het allemaal veel soepeler dan eerst.

Zoeken met Spotlight is nu veel beter bruikbaar om dingen op het web te zoeken, zonder dat je daarvoor Safari hoeft te openen. Bij de zoekresultaten zie je meteen de Wikipedia-pagina en de meest relevante pagina’s volgens Bing. Ook vind je snel mailtjes terug die over het betreffende onderwerp gaan, check je contacten of geplande activiteiten. Prima verbetering.

Camera

De iPhone camera was altijd al goed en nu heeft Apple er ook nog eens nieuwe functies aan toegevoegd. Je kan bijvoorbeeld de belichting aanpassen voordat je de foto neemt. Je tikt ergens op het scherm en beweegt je vinger omhoog of omlaag om het aan te passen. Het resulteert in meer controle over je fotografie. Dit werkt overigens niet bij autofocus.

De camera-app is nu voorzien van een timer. Je kan je iPhone dus ergens wegzetten en kiezen om de camera automatisch een foto te laten maken na drie of tien seconden. Aan de flits is te zien wanneer het kiekje geschoten wordt. Daarnaast is de optie ‘Tijdsverloop’ toegevoegd. Hiermee maak je simpelweg een timelapse met je iPhone. De camera maakt elke twee seconden een foto en maakt er daarna een video in 30 frames per seconde van. Dit kan zelfs in selfie-modus. Tijdsverloop werkt overigens het beste als het toestel ergens wordt weggezet. In tegenstelling tot de Hyperlapse app, strijkt Apple de bewegingen die je maakt namelijk niet glad. Ook kun je niet zelf de snelheid aangeven. Op dat gebied blijft de functie toch wat achter.

Foto’s

De Foto’s-app heeft eveneens veranderingen ondergaan. De fotorol heeft plaatsgemaakt voor het mapje ‘Onlangs toegevoegd’, wat ongeveer hetzelfde doet. Er zijn twee nieuwe albums: Tijdsverloop en Onlangs verwijderd. Hier kun je verwijderde foto’s terugvinden. Na een maand worden ze definitief van je telefoon gegooid.

Ook zijn de bewerkingsopties vernieuwd. Het is nu mogelijk om foto’s te draaien met inzet van een soort wieltje. Daarnaast kun je kleuren en verlichting zo instellen als jij het wil, dankzij een aantal schuitjes die gemakkelijk in het gebruik zijn. Het zijn bewerkingsopties die je kent uit apps als Instagram of VSCO, al gaat het nergens echt heel diep.

Gezondheid en Medische ID

ios 8 gezondheid

In iOS 8 vind je een nieuwe app: Gezondheid. Deze herken je aan het witte icoon met het roze hartje. Voornamelijk gebruikers met een iPhone 5S of nieuwer hebben hier iets aan. Eerdere iPhones zijn namelijk niet in staat om bijvoorbeeld je stappen bij te houden, of je moet ze handmatig invoeren. Met de Gezondheid-app kun je alles over je gezondheid laten registreren, van bloedgroep tot bmi. Het is zelfs mogelijk om in te voeren wat je allemaal hebt gegeten op een dag, al is dat natuurlijk een enorm werk.

De app komt ook nogal overweldigend over wanneer je hem opent, want Apple heeft werkelijk aan alles gedacht. In het hoofdmenu staan zeven categorieën van gezondheidzaken die je kunt meten: conditie (fietsen, stappen, rennen), lichaamsmetingen (lengte, gewicht, massa), resultaten (alcoholpromillage, bloedsuikerspiegel, inhalergebruik), slaap (slaapanalyse), vitale functies (ademfrequentie, bloeddruk, hartslag) en voeding (van alle vitamines tot eiwitten en andere stoffen).

In dit stadium is het echter lastig om iets zinnigs over Gezondheid te zeggen, aangezien apps van derden nog geen gebruik van het systeem kunnen maken door een bug. Aan het eind van de maand moet dat euvel verholpen zijn en kan er meer gezondheids- en fitnessdata worden verzameld. Vooralsnog werken alle eigen functies van Apple wel, mits je een iPhone 5S (of iPhone 6 of iPhone 6 Plus) hebt.

Medische ID

ios 8 medisch id

Via Gezondheid is het ook mogelijk een Medische ID samen te stellen. Hiermee hebben hulpverleners in geval van nood toegang tot de data die je hebt ingevoerd. Dat is vanuit het vergrendelscherm te openen, via Noodgeval → Medische ID. Je kunt op de kaart bijvoorbeeld aangeven welke bloedgroep je hebt, of je donor bent en wie er gebeld moet worden in geval van nood.

Verder vernieuwd

Recent gebeld: Druk twee keer op de homeknop en je ziet niet alleen de openstaande apps, maar daarboven ook de contacten die je het meest recent hebt gebeld.

App extensies: Met iOS 8 moeten apps beter in iOS tot hun recht komen en beter met elkaar gaan communiceren. Dat noemt Apple ‘App Extensies’. Ontwikkelaars krijgen meer toegang tot APIs en meer vrijheid. Het gebruik van widgets en de verschillende toetsenborden zijn er voorbeelden van. Ook is er een nieuwe Share-functie. Voorheen kon je alleen delen via apps waarmee Apple samenwerkte, zoals Twitter en Facebook. Straks kun je ook delen via andere apps die dat toestaan.

iCloud Drive: Je kunt nu gebruik maken van iCloud Drive als apps dat ondersteunen, hiermee kun je voor een bepaald (vrij hoog) bedrag per maand opslagruimte claimen in de cloud van Apple, waar je documenten kwijt kunt. Met iCloud Drive heb je vanaf elk apparaat (met iOS 8) toegang tot je documenten.

Handoff: Met Handoff kun je ergens op je iPhone mee beginnen en het op je Mac afmaken. Dat gaat automatisch als al je apparaten op hetzelfde iCloud-account zijn aangemeld. De functie werkt met de grote Apple-applicaties als Mail, Safari en Pages, maar ontwikkelaars kunnen er zelf ook mee aan de slag in apps. Met de functie kun je inkomende telefoontjes ook opnemen met je Mac of iPad. De verbeterde samenwerking is heel cool.

ios 8 handoff

Batterijgebruik: In iOS 8 kun je zien welke apps de grootste stroomvreters zijn. Ga je naar Algemeen → Gebruik → Batterijgebruik, dan vind je een lijst van apps die je geopend hebt, met daarachter in procenten hoeveel stroom ze hebben verbruikt. Je kunt het inzien van de afgelopen 24 uur of de afgelopen week.

Conclusie iOS 8 review

De update van iOS 7 naar iOS 8 is niet wereldschokkend, maar Apple heeft veel zaken vernieuwd en verfijnd die je op het eerste gezicht niet ziet. Nog niet alles werkt naar behoren, zo moet er nog een bug in HealthKit verholpen worden en is het de vraag welke apps er met Gezondheid gaan samenwerken. Ook HomeKit heeft nog even tijd nodig voordat we echt kunnen bepalen of de functie werkt. Daarnaast moeten we wachten tot apps het gebruik van widgets in het Berichtencentrum implementeren. Daarover lees je natuurlijk alles op iPhoned. Al met al bouwt Apple verder op de basis die met iOS 7 is gelegd en dat doen ze goed. Vooral ontwikkelaars zullen blij zijn met het nieuwe besturingssysteem: zij krijgen iets meer vrijheid en toegang tot APIs dan voorheen. Uiteindelijk plukken wij, de gebruikers, daar de vruchten van.

→ Wil je nog meer weten over iOS 8? Check dan onze iOS 8 overzichtspagina.

Lees het laatste iOS 8-nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu