Na de MacBook en iPad is het tijd voor de iPhone om Pro te worden. Maar verdient de iPhone 11 Pro ook echt die nieuwe naam? In deze review komen we daar achter.
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Een bekend gezicht (aan de voorkant)
Als je de iPhone 11 Pro uit de doos haalt, kom je een opvallend herkenbare iPhone tegen als je een iPhone X gewend bent. Apple behoudt dit jaar grotendeels hetzelfde design als vorig jaar en het jaar daarvoor, met wat subtiele aanpassingen.
Zo is er voor de achterkant matglas gebruikt, wat veel minder reflecteert en minder vingerafdrukken achterlaat dan we van de iPhone XS gewend zijn. Ook nieuw is de kleur ‘middernachtgroen’, die wat ons betreft beter tot zijn recht komt in het echt dan in alle persfoto’s van Apple.
Tot slot is er heel wat aandacht besteed om de nieuwe cameralens aan te laten sluiten bij het design van de iPhone, al zal de mening van persoon tot persoon verschillen in hoeverre Apple hierin is geslaagd. Persoonlijk waren we snel gewend aan de drie cirkels die in het vierkante camerablok verwerkt zitten. Door de cameramodule dezelfde kleur als de behuizing te geven, vloekt dit minder met de rest van de achterkant, waardoor het zelfs lijkt alsof de lenzen nauwelijks uitsteken.
Ook kan de rest van het design wat ons betreft nog makkelijk een jaartje mee, zeker nu dit jaar heel wat mensen met een iPhone 6S of iPhone 7 de overstap zullen maken. Wel is het jammer dat de notch in het scherm niet iets kleiner is geworden, want hoewel je er tijdens het gebruik nauwelijks last van hebt, zit de uitsnede tijdens het kijken van een video soms wel in de weg.
Wat het design betreft is er dus relatief weinig nieuws onder de zon, maar Apple heeft aan de binnenkant wel de nodige verbeteringen doorgevoerd om het naamkaartje met Pro te rechtvaardigen. Daarbij heeft het bedrijf goed gekeken naar de belangrijkste punten waar de meeste mensen gebruik van maken: de camera, accuduur en prestaties. Op alle drie deze fronten maakt de 11 Pro grote stappen voorwaarts, te beginnen met het pronkstuk van dit jaar: de compleet vernieuwde driedubbele camera.
Camera maakt geweldige sprong voorwaarts
Nu we de iPhone 11 Pro een week hebben getest, kunnen we met een gerust hart zeggen dat de camera met afstand de grootste verbetering van dit jaar doormaakt. Niet alleen de toevoeging van de derde lens, maar ook de verbeterde software zorgt voor een merkbaar betere camera, ongeacht waar of wanneer je hem gebruikt.
Apple heeft de iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max uitgerust met een groothoeklens, telelens en ultragroothoeklens. Met de telelens kun je tot vier keer optisch zoomen zonder kwaliteit te verliezen, terwijl de nieuwe ultragroothoeklens je een veel groter gebied geeft om vast te leggen. Dat komt goed van pas bij het maken van groepsfoto’s of als je een natuurfoto maakt.
De Camera-app is aangepast om deze drie lenzen te ondersteunen. Met een druk op de knop schakel je tussen de drie lenzen en door te vegen, verschijnt er een draaiwiel waarmee je handmatig kunt inzoomen. Bij het maken van testfoto’s valt vooral op hoe de kleuren beter tot zijn recht komen dan bij voorgaande iPhones.
Uiteraard is het extra grote gebied dat je fotografeert al een flink verschil, maar deze extra natuurgetrouwe kleuren geven je foto’s meteen een realistischer gezicht. Ben je echter op zoek naar de meest dramatische verbeteringen, dan zul je ’s avonds of in een donkere ruimte met je camera aan de slag moeten.
Dan maak je namelijk kennis met de Nachtmodus, een nieuwe functie die automatisch in de Camera-app verschijnt als je iPhone ziet dat het donker is. Met de Nachtmodus bundelt Apple de drie nieuwe camera’s en de software van de iPhone om schitterende foto’s te maken bij minimaal licht. Zodra jij een Nachtfoto afdrukt, berekent je iPhone wat de optimale sluitertijd is (en hoeveel licht er dus opgevangen wordt). Daarna houd jij je iPhone tussen de Ă©Ă©n en vijf seconden zo stil mogelijk terwijl het toestel meerdere foto’s maakt.
Vliegensvlug worden deze foto’s geanalyseerd en kiest je iPhone de beste elementen eruit. Vage onderdelen worden vervangen met foto’s die dat onderdeel wel scherp vast hebben gelegd, terwijl kleuren en ruis worden bijgesteld. Dat levert je na een seconde een schitterende foto op die je tot nu toe onmogelijk op een iPhone kon maken. Maar ook als je de Nachtmodus niet aanzet, is de iPhone 11 Pro veel beter in het vastleggen van beelden in een donkere omgeving. Fijn als je niet het overdreven effect van de Nachtmodus wil.
In bovenstaande testfoto’s kun je goed zien hoe de iPhone op een realistische manier een donkere omgeving laat oplichten. De linker foto is zonder nachtmodus, de rechter is met de nachtmodus. Dat komt zowel binnen- als buitenshuis van pas. Zolang er ergens een lichtbron in de buurt is, doet de 11 Pro zijn best om de rest van je foto zo scherp en realistisch mogelijk te maken.
Tot slot gaat ook de frontcamera erop vooruit en maakt deze de overstap naar 12 megapixels. Dat zorgt voor betere selfies en FaceTime-gesprekken. Ook is de Face ID-camera sneller en heeft deze een grotere kijkhoek, wat het makkelijker maakt om het toestel te ontgrendelen als deze op een tafel ligt. Helemaal vlekkeloos gaat dit echter nog niet: soms zit er niks anders op dan geforceerd boven je toestel bungelen om je meldingen te lezen.
Accuduur gaat van matig naar super
Nu we een jaar de iPhone XS hebben gebruikt, hebben we inmiddels een goed beeld van de accuduur van dit toestel. Deze houdt het een dagje vol, maar moet bij intensief gebruik dan vaak al aan het begin van de avond weer aan de oplader. Dat lijkt Apple zelf ook in te hebben gezien, want zowel de iPhone 11 Pro als de Pro Max zijn iets dikker en zwaarder geworden met een hele goede reden: de twee toestellen hebben een grotere accu gekregen.
Dat zorgt ervoor dat de 11 Pro gemiddeld vier uur langer meegaat dan de iPhone XS en de grotere Pro Max het zelfs vijf uur langer volhoudt. Of deze cijfers exact kloppen is lastig te bewijzen: iedereen gebruikt zijn iPhone immers op een andere manier wat ook invloed heeft op de accuduur. Wel weten we zeker dat het toestel het veel langer volhoudt dan zijn voorganger. Een flink pluspunt en een belangrijke reden voor veel mensen om de overstap te maken.
Om deze accu sneller bij te vullen, verpakt Apple bovendien eindelijk een snellere adapter in de doos. Dit is dezelfde als de oplader van de iPad Pro 2018 en gebruikt een usb-c-naar-Lightning-kabel om de iPhone in een half uur voor vijftig procent op te laden. Helaas moet de goedkopere iPhone 11 het nog wel doen met de trage adapter, wat anno 2019 aardig gĂŞnant begint te worden.
Prestaties, scherm en geen 3D Touch
De iPhone 11 Pro en Pro Max draaien op de A13-chip, een verbeterde versie van de A12 die we van de iPhone XS kennen. Deze zou extra zuinig zijn, wat de sterk verbeterde accuduur verklaart. Ook de prestaties gaan wederom omhoog, al merken wij daar in dagelijks gebruik weinig van. Dat is vooral een compliment voor de A12-chip, die ook een jaar later nog steeds razendsnel aanvoelt. De iPhone 11 Pro is nog steeds vliegensvlug, ongeacht of je games speelt, meerdere apps tegelijk gebruikt of zwaardere taken als foto’s en video’s bewerken uitvoert.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Het scherm heeft ook wat kleine aanpassingen doorgemaakt, wat voor Apple reden genoeg was om een nieuwe naam ervoor te bedenken. Het zogenaamde Super Retina XDR-display van deze iPhones is vooral een duur woord om te zeggen dat het scherm net iets helderder is, wat vooral van pas komt als je het toestel in de volle zon gebruikt. Ook kan deze extra helderheid worden gebruikt bij het bekijken van hdr-films op je iPhone, waarbij je goed kunt zien dat kleuren hierdoor extra fel overkomen. Niks te klagen dus, het display van de Pro is wederom erg goed.
Wel is het jammer dat 3D Touch dit jaar voorgoed verdwenen is. We zagen het vorig jaar al een beetje aankomen toen de iPhone XR dit drukgevoelige display niet meer kreeg. In plaats daarvan ondersteunen alle drie de 2019 iPhones Haptic Touch, waarmee je niet stevig op het scherm drukt maar het scherm even ingedrukt houdt. Dat zal even wennen zijn en is over het algemeen minder nauwkeurig en fijn in gebruik als 3D Touch. Apples reden om de techniek te schrappen is dat de extra schermlaag een grotere accu in de weg zat, en wat dat betreft verkiezen we de geweldige accu ook boven 3D Touch.
Pro genoeg voor de naam?
Met de naam ‘Pro’ schept Apple bepaalde verwachtingen. Op het gebied van de camera, accuduur en prestaties lossen de iPhone 11 Pro en Pro Max deze ruimschoots in. Maar toch bekruipt ons het gevoel dat Apple meer had kunnen doen om deze toestellen onderscheidender te maken. Daarvoor hoeven we enkel naar de iPad Pro te kijken die vorig jaar verscheen en wat ons betreft de Pro-naam meer verdient.
Zo heeft deze iPad een ProMotion-display met een hogere ververssnelheid, waardoor animaties er een stuk vloeiender uitzien, kun je een Apple Pencil gebruiken om aantekeningen te maken op deze iPad en is er een usb-c-aansluiting in plaats van Lightning-poort. Hiermee sluit je gemakkelijk externe harde schijven of zelfs monitors aan.
Deze drie verbeteringen hadden we graag ook in de eerste Pro-iPhone teruggezien, wat het toestel echt een klasse apart zou maken ten opzichte van de iPhone 11 en voorgaande modellen. Bij de naam Pro verwachten we het beste van het beste, de iPhone 11 Pro maakt die belofte waar op verschillende punten maar gaat niet voor de volle honderd procent en dat is jammer.
Conclusie iPhone 11 Pro review
Apple focust met de iPhone 11 Pro duidelijk op de dingen die er toe doen: accuduur, prestaties en de camera zijn van absolute topkwaliteit. Vooral de camera is dankzij de nachtmodus erg indrukwekkend en voor fanatieke iPhone-fotografen reden genoeg om de overstap te overwegen.
Dat neemt echter niet weg dat de iPhone 11 Pro een flink prijskaartje heeft met een vanafprijs van 1159 euro voor het model met 64GB geheugen. Heb je er het geld voor, dan haal je met de iPhone 11 Pro zonder twijfel de beste smartphone van het moment in huis, maar voor een paar honderd euro minder is de iPhone 11 ook een prima keuze. Het zal dus van jou afhangen hoeveel ‘Pro-functies’ jij nodig hebt om die hogere prijs te rechtvaardigen.
iPhone 11 Pro kopen
De iPhone 11 Pro, grotere Pro Max en goedkopere iPhone 11 zijn nu te koop in Nederland. Check onze prijsvergelijker voor de beste deals van het moment. Houd daarbij ook goed de levertijd in de gaten als je het toestel zo snel mogelijk in huis wil hebben.