De iPhone 6 Plus is de grootste smartphone die Apple ooit heeft uitgebracht, maar is hij ook de beste? In deze iPhone 6 Plus review gaan we in op de voordelen die het grotere scherm biedt, maar ook op de praktische nadelen die het gevolg zijn van het nieuwe en grotere design.
Lees verder na de advertentie.
Eerder namen we het 4,7 inch-model van de nieuwe iPhone al uitgebreid onder de loep in de iPhone 6 review, maar in dit artikel beperken we ons tot zijn grotere broer, de iPhone 6 Plus. Qua uiterlijk komen beide telefoons aardig overeen, al is de Plus – voornamelijk door zijn 5,5 inch-scherm – een flinke slag groter. Daarmee valt de nieuwe iPhone in de categorie van phablets, die al jaren wordt beheerst door de Galaxy Note-reeks van Samsung. Weet de Plus zich op een positieve manier te onderscheiden? Wij zochten het uit!
Design: eigenlijk te groot
Een aantal jaar geleden waren telefoons met schermen van om en nabij de 4 inch de norm. In een grijs verleden zei Apple’s eigen Steve Jobs zelfs dat 3,5 inch de perfecte afmeting voor een smartphonescherm was. Anno 2014 kun je stellen dat het bedrijf een andere weg is ingeslagen. De iPhone 6 Plus is – zeker in vergelijking met de iPhone 5(S) – een bakbeest en ook in vergelijking met de iPhone 6 is hij fors groter. Met afmetingen van 158,1 bij 77,8 bij 7,1 millimeter is de Plus hoger dan de Samsung Galaxy Note 4, maar wel minder breed en een flink stuk dunner. Ook het gewicht is lager, al is het toestel met 172 gram nog steeds een zware jongen. Ter vergelijking: de kleinere iPhone 5S weegt slechts 112 gram.
Als je de iPhone 6 Plus in je vasthoudt, is het dan ook behoorlijk wennen. Het toestel heeft meer weg van een kleine tablet dan een smartphone en telefoneren met de Plus ziet er wat koddig uit. Met één hand is het vrijwel onmogelijk om de telefoon te bedienen. Je kunt sowieso de bovenkant van het scherm niet bereiken en ook de Plus aanzetten en vervolgens ontgrendelen met je vingerafdruk is een heel gedoe. Het gevaar dat je het toestel uit je hand laat glippen ligt op de loer en de reguliere iPhone 6 is wat dit betreft véél beter te hanteren. Bij de Plus heb je in principe altijd beide handen nodig, al is het handig dat je met een dubbele tik op de homeknop het scherm naar beneden kan laten zakken om specifieke zaken te bereiken.
De bouwkwaliteit is niettemin uitstekend en vooral in de kleur spacegrijs ziet de iPhone 6 Plus er fraai uit met zijn afgeronde hoeken en dunne behuizing. Het toestel voelt stevig aan; tijdens onze tests hebben we geen kraakjes opgemerkt en ook onze (weliswaar ruime) broekzak heeft de telefoon zonder om te buigen overleefd. Wel licht storend is de iets uitstekende cameralens die ervoor zorgt dat de telefoon plat op de tafel iets omhoog komt. De lens zal dankzij het laagje stevig saffierglas niet snel beschadigen, maar dat Apple ervoor koos om de uitstulping op een aantal promoplaatjes weg te poetsen, zegt wat ons betreft genoeg.
Scherm: meer inches en pixels
Net als de iPhone 6 heeft de 6 Plus een groter scherm met een hogere resolutie. Het display van laatstgenoemde meet 5,5 inch en heeft dankzij de full-hd-resolutie (1080p) aanzienlijk meer pixels per inch. Het gevolg is dat foto’s en video’s beter tot hun recht komen en dat er meer apps op de homescreens kunnen worden getoond. Ook tijdens het browsen en spelen van games profiteer je van het grotere scherm, al zijn er nog weinig apps geoptimaliseerd om er gebruik van te maken. Op het moment van schrijven zijn bijvoorbeeld WhatsApp en YouTube niet geüpdatet, waardoor teksten en interface-elementen er opgeblazen en onscherp uitzien. Daar zal op termijn verandering in komen, maar op dit moment is nog niet elke app mooi om te zien op de iPhone 6 Plus.
Afgezien daarvan oogt het scherm overigens uitstekend. iOS 8 ziet er strak uit en hetzelfde geldt voor menu’s en websites die je opent in Safari. De iPhone 6 Plus maakt gebruik van een ips-paneel, waardoor het display brede kijkhoeken heeft en kleuren waarheidsgetrouw toont. Je kunt de helderheid flink opschroeven, wat vooral in de buitenlucht handig is, aangezien het beeld dan wat spiegelt. Op dit vlak legt het scherm het iets af tegen de heldere en meer contrastrijke super-amoled-schermen van concurrerende telefoons als de Samsung Galaxy S5 en Galaxy Note 4.
Hardware: perfect voor veeleisende gebruikers
Op het gebied van hardware wijken de iPhone 6 en 6 Plus nauwelijks van elkaar af. Beide zijn voorzien van een vlottere A8-chip en 16, 64 of 128GB aan opslagruimte. Ook is er een nfc-chip aan boord, die vanaf begin 2015 kan worden gebruik voor contactloze betalingen in combinatie met Apple Pay. Op papier lijkt de Plus met zijn dualcore-processor en 1GB aan werkgeheugen aan de bescheiden kant, maar Apple heeft software en hardware perfect op elkaar weten af te stemmen, waardoor het toestel nergens tekort komt. Navigeren door iOS 8 is een waar genot, omdat alles soepel gaat: van het wisselen tussen apps en homescreens tot het checken van notificaties, het tikken van mails en het updaten van je status op Facebook. Ook veelgebruikte apps als de browser en camera starten vlot en zijn direct gebruiksklaar.
Voor gamers onder ons is de iPhone 6 Plus ook een toestel bij uitstek. Niet alleen vanwege het grotere scherm, maar ook dankzij Metal. Deze grafische API zorgt ervoor dat ontwikkelaars hun apps efficiënter kunnen laten samenwerken met de beschikbare hardware; gamecode kan namelijk bovenop de hardware draaien, zonder een extra laag die code omzet in grafische commando’s en daarmee voor vertraging zorgt (OpenGL ES voor de technici onder ons). Het gevolg is dat de processor en gpu optimaal met elkaar samenwerken, zodat games meer detail vertonen en toch vloeiend draaien. Bovendien verbetert Metal de accuduur tijdens het gamen.
We namen de proef op de som en testten enkele games die nu al zijn geoptimaliseerd voor Metal: Asphalt 8 Airborne en Modern Combat 5. In deze games zijn vooral schaduwen en effecten beter zichtbaar, waardoor de spelwereld er dynamischer en realistischer uitziet. Dat belooft veel goeds voor de toekomst van de iPhone, als ontwikkelaars meer bekend worden met Metal.
Software: iOS is volwassen, maar nog wel buggy
De afgelopen weken is er veel te doen geweest om iOS 8. De eerste versie van het nieuwe besturingssysteem bevatte namelijk de nodige bugs, maar de update die kort na de release volgde was nog veel desastreuzer en zorgde ervoor dat gebruikers niet meer konden bellen of de vingerafdrukscanner gebruiken. Apple kwam al snel met een fix, maar op het moment van schrijven is iOS 8 niet foutloos. Het besturingssysteem werkt soepel en brengt enkele fijne nieuwe functies met zich mee (meer daarover in onze iOS 8 review), maar regelmatig komt het voor dat apps crashen. Dit wordt met een toekomstige update vast verbeterd, maar irritant is het wel.
Wat vooral handig is aan iOS 8 is het feit dat je alternatieve keyboards kan installeren met betere tekstvoorspelling, zoals Fleksy. Daarnaast is zoekfunctie Spotlight aangepakt, waardoor webresultaten worden getoond, en zijn de Berichten- en Mail-app verbeterd zodat je sneller foto’s en video’s kunt delen en mailtjes kunt verwerken. De camera heeft sinds iOS 8 een slimme timer voor automatische fotografie en ook de timelapsefunctie is erg tof. De camera maakt elke twee seconden een foto en voegt deze samen tot een vloeiende video met vertraagde beelden.
Het grotere scherm van de Plus biedt in iOS 8 overigens een aantal voordelen die je merkt als je het toestel in landschapmodus houdt. Zo toont het virtuele toetsenbord opeens pijltjes en opties voor knippen en plakken en wordt de Mail-app in tweeën gedeeld zodat je je inbox én afzonderlijke berichten kunt bekijken. Ook de notitie-app maakt optimaal gebruik van het grotere display, maar veel andere apps zijn nog niet geoptimaliseerd. Daardoor lopen interface-elementen door elkaar, waardoor het geheel er soms slordig uitziet.
Nieuw in iOS 8 is tot slot de gezondheids-app, waarin je allerhande gegevens over je gezondheid, gewicht en activiteiten kunt bijhouden. Je kunt het zien als een soort medisch paspoort dat in geval van nood handig kan zijn voor bijvoorbeeld hulpverleners. Je kunt aangeven welke bloedgroep je hebt, of je donor bent en wie er gebeld moet worden in geval van nood. Dat klinkt erg handig, maar de vraag is of en hoeveel iPhone-bezitters hiervan gebruik zullen maken. Gezondheid vereist dat je de nodige gegevens invoert en bijhoudt en daar heeft waarschijnlijk niet iedereen zin in. Gezondheid kan echter ook je verbrande calorieën bijhouden, alsmede het aantal kilometers dat je (gemiddeld) per dag aflegt. Door op de grafiek te tikken, kun je per minuut zien hoeveel meters je hebt afgelegd, al is deze weergave door het grote aantal resultaten niet overzichtelijk.
→ Benieuwd wat nieuw is in de software van de iPhone 6 Plus? Check onze iOS 8 review!
Camera: beter dan ooit
We waren al erg te spreken over de camera van de iPhone 6, maar die van de Plus presteert misschien nog wel beter. De camera schiet eveneens foto’s met een maximale resolutie van 8 megapixels, maar beschikt over optische beeldstabilisatie waardoor je vrijwel altijd scherpe foto’s en video’s schiet. Kiekjes ogen doorgaans scherp, met veel detail en een waarheidsgetrouwe weergave van kleuren. Verder is er een nieuwe sensor aan boord die gebruikmaakt van zogenoemde ‘Focus Pixels’ die zich beter en sneller aanpassen aan veranderende lichtomstandigheden. Als gevolg daarvan moet de camera volgens Apple sneller scherpstellen en beter presteren in situaties met weinig licht.
In de praktijk is dat inderdaad het geval. De camera focust sneller dan die van eerdere iPhones en populaire Android-telefoons en is net iets vlotter met het herkennen van gezichten en het onscherp maken van de achtergrond als je een object van dichtbij fotografeert. Panorama’s en hdr-foto’s schieten is super simpel en door naar beneden en boven te vegen, kun je de helderheid iets aanpassen. Dat laatste vergt wel wat oefening.
Tot slot kun je nu ook slowmotionvideo’s schieten met 240 beeldjes per seconde. Dat klinkt niet heel spannend, maar alledaagse gebeurtenissen enorm vertraagd afspelen, geeft haast een filmisch effect. Sowieso is video’s opnemen met de nieuwe iPhone een stuk aantrekkelijker: met een resolutie van 1080p en een framerate van 60 beelden per seconde ogen filmpjes akelig echt.
Accuduur: twee dagen zonder oplader
Met 2915 mAh heeft de accu van de iPhone 6 Plus aanzienlijk meer vermogen dan die van zijn kleinere broertje (1810 mAh). Verrassend is dat natuurlijk niet, gezien het grotere en scherpere display. Op papier is de accu van de Plus goed voor een standby-tijd van zo’n zestien dagen, maar bij normaal gebruik moet hij toch zeker na een dag of twee weer aan de oplader.
De accuduur hangt natuurlijk af van hoe je de smartphone gebruikt, maar de batterijduur voor browsen en multimedia afspelen die Apple claimt (zie de afbeelding) is wat ons betreft onhaalbaar. Dat neemt niet weg dat twee dagen gebruik prima is; de kleinere iPhone 6 moet bijvoorbeeld na anderhalve dag al weer opgeladen worden.
Conclusie iPhone 6 Plus review
De iPhone 6 Plus is een krachtige smartphone met een mooi scherm, een uitstekende camera en een prima accuduur. Het grote scherm van de Plus heeft echter ook zijn keerzijde: het toestel is wat ons betreft veel te groot om prettig te gebruiken en heeft de neiging om weg te glippen als je hem met één hand bedient. Bovendien is het aantal apps dat momenteel gebruikmaakt van de extra ruimte beperkt en zijn veel populaire apps nog niet geoptimaliseerd, waardoor ze onscherp ogen en regelmatig crashen.
De Plus bewijst dat groter niet altijd beter is. Wie twijfelt tussen de nieuwe iPhones adviseren we dan ook om voor het kleinere model te gaan. De 4,7 inch-versie biedt vrijwel dezelfde prestaties en gebruikerservaring, maar is veel handzamer en bovendien 100 euro goedkoper.
Het laatste iPhone 6 Plus nieuws
Lees het meest recente iPhone 6 Plus nieuws hieronder en zorg dat je helemaal op de hoogte bent. Daarnaast kun je op de tabbladen hierboven klikken om meer te weten te komen over de specs, features, het design en de beste aanbiedingen.