De iPhone 6 is hier! Na maanden van geruchten, uitgelekte foto’s en video’s en vage tips die later onjuist bleken te zijn, is het toestel sinds kort in grote delen van de wereld verkrijgbaar. Wij hebben hem uitgebreid onder handen genomen en in deze iPhone 6 review zetten we onze bevindingen uitgebreid op een rijtje. Voldoet de nieuwe iPhone aan de enorm hoge verwachtingen en biedt hij eindelijk wat nieuws onder de zon? Lees verder om erachter te komen!
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Wil je weten of het de moeite waard is om de iPhone 6 nu nog in huis te halen? Check dan de iPhone 6 review-update!
Design: dun en premium
Het uitpakken en instellen van een nieuwe iPhone geeft toch altijd weer een speciaal gevoel. Voor veel kopers is het een moment waar ze lang naar uit hebben gekeken en we zouden liegen als dat niet ook voor ons gold. Net als het geval bij vorige iPhones is ook dit toestel weer van een sublieme verpakking voorzien en eenmaal uit het cellofaan vallen direct een hoop zaken op. Allereerst is de iPhone 6 natuurlijk een slag groter geworden. Het display is 0,7 inch gegroeid tot 4,7 inch en dat heeft zijn weerslag op de behuizing. Met 138,1 bij 67 bij 6,9 millimeter is de nieuwe iPhone hoger en breder dan de iPhone 5S, maar wel bijna een millimeter dunner. Het toestel voelt daarmee enorm slank en degradeert de iPhone 5S tot een klein en dik telefoontje.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Ondanks het grotere scherm heeft Apple de gewichtstoename bij de iPhone 6 binnen de perken kunnen houden. Met 129 gram voelt het toestel licht, maar ook weer niet té licht. Toch is hij minder zwaar dan de meeste Android-telefoons van dit formaat en dat is prettig als de telefoon vaak in je broekzak zit.
Het iets aangepaste design van de iPhone 6 is misschien wel een van de meest besproken vernieuwingen. Wij vinden het ontwerp meer een evolutie dan een revolutie. De zijkanten en onder- en bovenkanten zijn iets afgerond, maar de behuizing is nog steeds van premium uitziend aluminium. Aan de achterkant wordt behuizing wel onderbroken door plastic strips, wat Apple waarschijnlijk heeft gedaan om ervoor te zorgen dat het telefoon- en wifi-signaal optimaal doorkomt. Storend vinden we de strips niet, maar we kunnen ons voorstellen dat sommige gebruikers vinden dat deze afbreuk doen aan het anders zo gelikte uiterlijk van de iPhone 6. Ook vallen de strips bij de spacegrijze uitvoering meer op dan bij de witte of gouden iPhone 6, wat een reden kan zijn om deze kleur niet te kiezen.
Om ervoor te zorgen dat je de grotere iPhone fatsoenlijk en met Ă©Ă©n hand kunt inschakelen, heeft Apple de powerknop van de bovenkant verplaatst naar de rechter zijkant. De volumetoetsen zitten aan de linker zijkant en hebben een langwerpige vorm gekregen waardoor ze gemakkelijker te bedienen zijn. De knop om het belsignaal te dempen, is als vanouds boven de volumetoetsen te vinden. Aan de onderkant bevinden zich ingangen voor de koptelefoon en Lightning-kabel, alsmede de microfoon en speaker. Ondanks dat het een enkele speaker is, produceert deze wat ons betreft voldoende (weliswaar blikkerig) geluid. Met een handpalm is de speaker gemakkelijk te dempen, maar dat gebeurde tijdens onze tests nauwelijks.
Al met al zijn we erg te spreken over het design van de iPhone 6. De smartphone is dun en licht, voelt stevig aan en heeft een uitstekende afwerking. Wereldschokkend is het ontwerp natuurlijk niet, maar drastische veranderingen hadden wat ons betreft ook niet gehoeven. Het enige (kleine) nadeel van het vernieuwde design is de uitstekende cameralens, die ervoor zorgt dat de iPhone plat op de tafel iets omhoog komt. Sommige collega’s omschrijven het als een ‘pukkel’ en Apple koos er zelfs voor om de uitstulping op een aantal promoplaatjes weg te poetsen. De uitstekende lens is wat ons betreft geen dealbreaker en een laagje stevig saffierglas voorkomt dat hij beschadigd raakt.
Scherm: iets groter
Zowel de iPhone 6 als de iPhone 6 Plus beschikken over een groter display. In deze review zullen we vooral richten op het scherm van eerstgenoemde. Deze heeft een 4,7 inch ips-paneel met een resolutie van 1334 bij 750 pixels. Dat is scherper dan de 1136 bij 640 pixels van de 5S, maar omdat het beeld is gegroeid, is de pixeldichtheid exact hetzelfde: 326 ppi. Qua scherpte zul je dan ook geen verschil merken, maar het voordeel is dat meer apps op de homescreens worden getoond en je in Ă©Ă©n oogopslag meer tekst van bijvoorbeeld een website ziet.
Op het moment van schrijven zijn – afgezien van de apps van Apple – wel nog weinig apps geĂĽpdatet om gebruik te maken van het grotere display. Apps als WhatsApp en YouTube ogen daardoor ietwat uitgerekt en onscherp. We verwachten echter dat hier op korte termijn verandering in komt, zodat de interface er altijd strak uitziet, ongeacht welke app je gebruikt. Dat is vooral fijn voor gebruikers van de iPhone 6 Plus, aangezien de ‘vertekening’ op dat toestel nog duidelijker zichtbaar is.
Maar om nu te zeggen dat het scherm van de iPhone 6 onscherp oogt, gaat wat ver. iOS 8 ziet er nog steeds strak uit en ook websites, foto’s en video’s worden prima weergegeven. Verder zijn de kijkhoeken van het ips-paneel uitstekend en hetzelfde geldt voor de kleurreproductie. Ga je de buitenlucht in, dan heb je wat last van spiegelingen en zul je de helderheid moeten opschroeven om het beeld goed af te lezen. De heldere en meer contrastrijke super-amoled-schermen van concurrerende telefoons als de Galaxy S5 en Galaxy Note 4 wekken op dit vlak dan ook meer indruk.
Hardware: een genot in gebruik
iPhones staan al jaren bekend om de wijze waarop de software en hardware perfect op elkaar zijn afgestemd en dat is bij de iPhone 6 niet anders. De nieuwe Apple-telefoon heeft op papier misschien minder indrukwekkende specs dan Android-toestellen in dezelfde prijsklasse, maar in gebruik merk je daar niets van. Navigeren door iOS 8 is een waar genot, omdat alles soepel gaat: van het wisselen tussen apps en homescreens tot het checken van notificaties, het tikken van mails en het updaten van je status op Facebook. Ondanks dat er ‘maar’ een dualcore A8-chip en 1GB aan werkgeheugen aan boord is, heb je nooit het idee dat het toestel tekort komt. De browser en camera starten vlot en zijn vrijwel direct gebruiksklaar.
Ook met zware 3D-games heeft de iPhone 6 geen probleem. Asphalt 8 en Epic Zen Garden zijn slechts voorbeelden van apps die gebruikmaken van de nieuwe techniek Metal. Dankzij Metal kunnen games efficiënter samenwerken met de interne hardware. Spellen ogen daardoor mooier en meer objecten kunnen tegelijkertijd worden getoond zonder dat er haperingen optreden. Vooral bij Epic Zen Garden, een techdemo waarin je kunt tikken en swipen door een huis met een fraaie tuin, is goed te zien wat voor prachtige graphics iOS 8 uit de beschikbare hardware kan persen. Het ziet er allemaal retestrak en soepel uit en ondanks de duizenden vlinders, blaadjes en andere effecten hapert het beeld nergens. Dat belooft veel goeds voor de toekomst van de iPhone, als ontwikkelaars meer bekend worden met Metal. Maar ook nu al zijn we onder de indruk van de prestaties van de iPhone 6.
De iPhone 6 (Plus) is overigens de eerste Apple-telefoon die over nfc beschikt. Met deze chip, die ook is te vinden in de ov-chipkaart en de betaalpassen van ING en ABN AMRO, wordt het straks mogelijk om contactloos te betalen. We zeggen straks, aangezien het betaalplatform Apple Pay nog niet in ons land beschikbaar is. We verwachten dat hier begin 2015 verandering in komt en zullen tegen die tijd deze review uiteraard bijwerken.
Software: iOS wordt volwassen
De iPhone 6 en iPhone 6 Plus draaien standaard op iOS 8, de nieuwste versie van Apple’s besturingssysteem die inmiddels ook is te downloaden voor oudere iPhones, iPads en de iPod touch (5e generatie). Het nieuwe besturingssysteem is op het oog weinig veranderd ten opzichte van iOS 7, maar zoals je kunt lezen in onze recente iOS 8 review brengt de nieuwe versie behoorlijk veel verbeteringen met zich mee. Zo kun je vanaf nu eindelijk gebruikmaken van alternatieve keyboards met slimmere tekstvoorspelling en betere autocorrectie. Iets dat vooral gebruikers die regelmatig chatten, mailen of sms’en zullen waarderen. Ook fijn zijn de interactieve notificaties die je bij ontvangst meteen kunt opvolgen. Zo kun je bijvoorbeeld snel iMessages beantwoorden, zonder dat je de gelijknamige app hoeft te starten. Momenteel zijn er nog weinig apps die interactieve notificaties ondersteunen, maar we verwachten dat hier snel verandering in komt.
Apple heeft ook andere onderdelen van de software aangepakt. Denk aan verbeteringen in de Berichten- en Mail-app, zodat je sneller foto’s en video’s kunt delen en mailtjes kunt verwerken. Ook zoekfunctie Spotlight is geĂĽpdatet: vanaf nu worden webresultaten getoond, zodat je veel sneller vindt wat je zoekt. De camera heeft sinds iOS 8 een slimme timer voor automatische fotografie en ook de timelapse functie is erg tof. De camera maakt elke twee seconden een foto en voegt deze samen tot een vloeiende video met vertraagde beelden.
Helemaal nieuw in iOS 8 is Gezondheid, een app waarmee je een medisch paspoort voor jezelf kunt samenstellen. Dankzij Gezondheid hebben hulpverleners in geval van nood toegang tot de data die je hebt ingevoerd. Deze informatie is vanuit het vergrendelscherm te openen, via ‘Noodgeval > Medische ID’. Je kunt bijvoorbeeld aangeven welke bloedgroep je hebt, of je donor bent en wie er gebeld moet worden in geval van nood. Dat klinkt erg handig, maar de vraag is of en hoeveel iPhone-bezitters hiervan gebruik zullen maken. Gezondheid vereist dat je de nodige gegevens invoert en bijhoudt en daar heeft waarschijnlijk niet iedereen zin in.
Zelf gebruiken we de app voornamelijk om de afstand bij te houden die we dagelijks afleggen. In een grafiekje zie je hoeveel kilometers je hebt afgelegd en wat je gemiddelde per dag is. Door op de grafiek te tikken, kun je per minuut zien hoeveel meters je hebt afgelegd, al is deze weergave door het grote aantal resultaten niet overzichtelijk.
→ Benieuwd wat nieuw is in de software van de iPhone 6? Check onze iOS 8 review!
Camera: de beste ooit
Apple heeft de iPhone altijd voorzien van goede camera’s en de iPhone 6 is op dit vlak geen uitzondering. Hoewel de maximale resolutie van foto’s die je met camera schiet (8 megapixels) niet is toegenomen, is er een nieuwe sensor met grotere pixels aan boord, zodat je in situaties met weinig licht mooiere foto’s maakt. De front- en backcamera hebben allebei een diafragma van f/2.2 en het is mogelijk om hd-video’s (1080p) met 30 of 60 frames per seconde te schieten. Ook kun je weer slowmotion filmpjes schieten, ditmaal ook met 240 beelden per seconde. De mogelijkheden zijn niet enorm uitgebreid, maar het blijft tof om bepaalde zaken extreem vertraagd te zien. Alledaagse taken en gebeurtenissen krijgen daarmee een indrukwekkend filmisch effect.
Over de kwaliteit van de foto’s die de camera schiet, zijn we erg te spreken. Kiekjes hebben veel detail en ogen scherp, zelfs op een druilerige doordeweekse dag. Wanneer je objecten van dichtbij fotografeert, stelt de camera snel scherp en wordt de achtergrond iets vervaagd. Foto’s maken met een tof scherptediepte-effect is daarmee erg simpel.
Datzelfde geldt voor de camera-app zelf. Je kunt gemakkelijk door te swipen wisselen van opnamemodus en desgewenst filters toevoegen. Hele uitgebreide instellingen (iso-waarde, witbalans) ontbreken nog steeds, maar voor snelle fotografie is de camera perfect. Door naar beneden en boven te vegen, kun je de helderheid iets aanpassen. Tevens fijn is dat je met de nieuwe iPhone panoramafoto’s met een hogere resolutie kunt schieten: ook dat gaat eenvoudig en de resulterende foto is vrijwel altijd het delen waard.
Houd er wel rekening mee dat alleen de camera van de iPhone 6 Plus over optische beeldstabilisatie beschikt. De beeldstabilisatie bij de reguliere iPhone 6 wordt softwarematig gedaan en is daardoor in sommige situaties (met veel beweging) minder krachtig. Niettemin stelt hij enorm snel scherp en als je de iPhone uit je broekzak haalt, is hij direct klaar om te fotograferen.
Accuduur: nagenoeg hetzelfde
De iPhone 6 heeft als gezegd een groter scherm dan zijn voorganger en ook de resolutie is opgeschroefd. Daarmee is ook het energieverbruik van het display toegenomen en het is dus niet zo gek dat Apple ervoor heeft gekozen om de smartphone te voorzien van een grotere 1810 mAh-accu. Ter vergelijking: de iPhone 5S doet het met een 1500 mAh-accu. Hoewel de batterij van de nieuwe iPhone meer power heeft, presteert deze nagenoeg hetzelfde als die van de 5S. De standby-tijd is nog steeds circa 10 dagen en met de smartphone kun je zo’n 50 uur muziek luisteren en 10 tot 11 uur browsen.
Deze cijfers zijn minder indrukwekkend dan die van de high-end smartphones van Samsung die – mede dankzij de energiespaarstand – ruim twee dagen te gebruiken zijn, alvorens ze weer aan de lader moeten. De iPhone 6 is na anderhalf tot twee dagen leeg, uiteraard afhankelijk van de mate waarin je het toestel gebruikt. In de praktijk zul je hem dus om de dag aan de oplader moeten hangen.
Conclusie iPhone 6 review
We sluiten af met een voorlopig conclusie over de iPhone 6. Hoewel we het toestel al uitgebreid aan de tand hebben gevoeld, zijn er bepaalde zaken (zoals contactloos betalen en de Gezondheids-functies) die momenteel (nog) niet goed zijn te testen. Hier zullen we echter de komende tijd op in gaan; verwacht dus nog een uitgebreide update van deze recensie.
Niettemin hebben we al een goed beeld van de nieuwe iPhone kunnen vormen en ons oordeel is dan ook erg positief. Ondanks de plastic strips aan de achterzijde en de cameralens die uitsteekt heeft de iPhone 6 een prachtig design met een sublieme afwerking die je niet vaak ziet bij smartphones. Het toestel voelt dun en licht aan en ligt heerlijk in de hand. Het scherm is qua scherpte geen vooruitgang, maar omdat het gegroeid is, kan het meer informatie tonen. Anderzijds is het display niet zo groot dat je de iPhone niet meer kunt hanteren; integendeel zelfs.
Ook wat prestaties betreft zijn we dik tevreden. De iPhone 6 hapert nooit en het is werkelijk een genot om door de interface te swipen en alle nieuwe functies in iOS 8 te gebruiken. Hard- en software zijn perfect op elkaar afgestemd, wat zorgt voor een ongeëvenaarde gebruikerservaring. Op dit vlak maakt de nieuwe iPhone de verwachtingen meer dan waar, ondanks dat de smartphone misschien weinig vernieuwend is.
Het laatste iPhone 6 nieuws
Lees het meest recente iPhone 6 nieuws hieronder en zorg dat je helemaal op de hoogte bent!