Dit jaar is de komst van de iPhone 8 anders dan anders. Hoewel er een gloednieuwe iPhone in de winkels ligt, staat zijn ‘opvolger’ al te trappelen om uitgebracht te worden. Hoe bevalt een iPhone die nu al in de schaduw van zijn opvolger staat? Je leest het in onze iPhone 8 review.
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
iPhone 8 review: een oude bekende
Hoewel Apple de iPhone 7S overslaat, mag er geen misverstand over bestaan: de iPhone 8 is op de naam na in alle opzichten een 7S. Zelfs een hoesje van een 7 past naadloos op de 8. Dat merk je al meteen als je een iPhone 8 koopt en uit de doos haalt. De voorkant van de 8 is niet te onderscheiden van de 7, en pas als je hem omdraait en de glazen achterkant ziet, weet je dat je met een nieuwe iPhone te maken hebt.
Deze glazen achterkant ziet er niet alleen mooi uit, het is ook onmisbaar voor één van de grotere vernieuwingen die Apple dit introduceert. De iPhone 8 en 8 Plus zijn draadloos op te laden, door de glazen achterkant op een daarvoor gemaakte lader te leggen. Die lader zul je overigens los moeten kopen, want in de verpakking zit gewoon een ouderwetse Lightning-kabel.
Lees ook: 5 draadloze laders voor je nieuwe iPhone 8
Het fijne is dat Apple de Qi-standaard gebruikt voor draadloos laden, een techniek die al jaren wordt toegepast door andere smartphonefabrikanten. Hierdoor zijn er al tal van opladers te koop, ook voor een redelijke prijs.
Hoewel draadloos opladen een welkome verbetering is, ondersteunt het geen snelladen. Hierdoor heb je alsnog een kabel nodig als je snel je accu wilt bijvullen, en is de draadloze lader alleen handig voor op je nachtkastje of bureau.
Met een kabel de accu bijvullen gaat bovendien sneller dan ooit, omdat Apple eindelijk snelladen ondersteunt met de iPhone 8. Net als bij de draadloze lader zul je ook hier een nieuwe oplader voor moeten kopen om hier je voordeel mee te doen. Erg jammer, want eigenlijk hoor zo’n oplader gewoon in het doosje te zitten.
True Tone: onzichtbare vernieuwing
Hoewel de iPhone 8 hetzelfde lcd-display heeft, is er toch iets veranderd. De iPhone 8 is de eerste iPhone met een True Tone-display, een schermtechniek die we tot nu toe alleen in de iPad Pro tegenkwamen.
True Tone werkt met piepkleine sensoren in de hoeken van het toestel. Deze meten continu het licht en passen de kleur van het scherm op subtiele wijze op aan. Het display gedraagt zich hierdoor als een vel papier: als je er een rode lamp op schijnt kleurt het roder en onder een gele lamp wordt het scherm wat geler.
Hier merk je waarschijnlijk niks van, omdat het zo natuurlijk oogt. Pas als je de functie uitschakelt in de Instellingen, merk je dat het scherm een stuk feller en minder prettig aanvoelt om naar te kijken. Tel hier de Night Shift-functie bij op en je krijgt een iPhone die ongeacht het moment van de dag prettig is om te zien.
Nieuwe camera maakt meteen indruk
De iPhone 8 heeft dezelfde camerabult als zijn voorganger, maar de lens die hierin verwerkt zit, is helemaal nieuw. Deze zorgt ervoor dat je foto’s mooiere kleuren hebben en je in het donker mooiere plaatjes kunt schieten. De 8 heeft in tegenstelling tot de 8 Plus en X geen dubbele cameralens, waardoor het wel de iPhone met de minst goede camera is van dit jaar.
Het is maar de vraag hoe erg dat is. Inmiddels zijn smartphonecamera’s zo goed dat je steeds beter moet kijken om verschillen aan te wijzen. Voor iedereen die geen professionele foto’s hoeft te maken met zijn iPhone, zal de camera van de 8 dan ook absoluut niet teleurstellen.
De A11-chip: stille kracht van de iPhone
Apple heeft de camera bovendien geoptimaliseerd voor ARKit, het nieuwe augmented reality-platform dat met iOS 11 verscheen. Deze werkt nauw samen met de gloednieuwe A11-chip, die de rekenkracht van de iPhone naar nieuwe hoogtes tilt. Uit tests is al gebleken dat de A11 zich kan meten met een MacBook Pro en zelfs de iPad Pro voorbijstreeft.
En dat merk je. Of je nu zware taken uitvoert of gewoon tussen apps schakelt; de A11-chip geeft geen krimp en tilt de manier waarop je een iPhone gebruikt naar nieuwe hoogten. Zeker als je overstapt van een iets oudere iPhone ga je dit merken, al merkten wij ook al verschil ten opzichte van de iPhone 7.
De A11-chip is een flinke verbetering
De chip is ook de reden dat de iPhone 8 accu het zo lang volhoudt. Hoewel er een kleinere accu in het toestel zit, is de chip energiezuiniger. Door de zes kernen in de chip onafhankelijk van elkaar in en uit te schakelen, houdt de 8 het lang vol op een enkele acculading. Als je het toestel de hele dag intensief gebruikt, moet het aan het einde aan de lader, maar zeker als je hem soms uren vergrendeld in je broekzak laat zitten, gaat de iPhone langer mee dan ooit.
Moet ik overstappen?
En dat brengt ons bij de belangrijkste vraag van deze iPhone 8 review: is het toestel de moeite waard om naar over te stappen? Zoals altijd hangt dit voor een groot deel af van de iPhone die je nu gebruikt. Heb je nu nog een iPhone 5S, 6 of 6S, dan is de iPhone 8 een enorme sprong voorwaarts.
Heb je vorig jaar echter een iPhone 7 of 7 Plus gekocht, dan is opnieuw zo’n 800 euro aan een nieuwer model uitgeven wel heel veel voor een iets betere camera, snellere chip en draadloos opladen. Voor dat laatste moet je zelfs nog wat extra betalen.
De iPhone 8 is in alle opzichten dus een uitstekende smartphone en de logische opvolger van de iPhone 7. Dat is ook direct het probleem: in een jaar waarin het ene na het andere smartphonemerk overstapt op een nieuw design, is een simpele vervolgstap niet voor iedereen meer genoeg.
Apple beconcurreert zichzelf
Dat heeft Apple ook deels over zichzelf afgeroepen, door tegelijk met de 8 de iPhone X te onthullen. Dat is het toestel met het nieuwe oled-display, nieuwe design en futuristisch klinkende Face ID-gezichtsherkenning.
Vorig jaar voelde de iPhone 7 al niet echt aan als een nieuw toestel, en dat gevoel kregen we met de iPhone 8 nog sneller. Alles werkt sneller en beter, maar het voelt tegelijkertijd niet alsof je een gloednieuw product in handen hebt. Als je hier geen probleem mee hebt en gewoon een uitstekende iPhone wilt, dan is de iPhone 8 een goede keus. Kijk je echter uit naar de grote volgende stap in mobiele telefonie, dan ben jij de doelgroep die Apple met de iPhone X voor ogen heeft.
Conclusie iPhone 8 review: de beste ‘oude’ iPhone
Apple heeft met de iPhone X laten zien hoe de toekomst van de iPhone eruitziet. Dat maakt van de iPhone 8 vooral de definitieve en meest verfijnde versie van de ‘oude iPhone’. En hoewel dat nog steeds een uitstekende telefoon oplevert, zal dat niet voor iedereen genoeg zijn.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
iPhone 8 bestellen
Via onze prijsvergelijker vind je de beste aanbiedingen voor de iPhone 8. Kies je voor een losse iPhone 8, dan begint het bij 809 euro. Een iPhone 8 met abonnement is verkrijgbaar bij alle grote providers. Ontdek de beste prijzen: