Met het relatief weinig verrassende iPhone-jaar, vestigen veel Apple-fans de hoop op de MacBook Pro om het jaar alsnog knallend af te sluiten. We hebben de MacBook Pro 2016 inmiddels intensief getest. In onze uitgebreide MacBook Pro review lees je of de toevoegingen van de Touch Bar, Touch ID-sensor en betere specificaties genoeg zijn.
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
MacBook Pro review, wat is er nieuw?
Als je een laptop in een film of reclame ziet, is het in negen van de tien gevallen een MacBook. Dat is niet voor niks, want de laptop van Apple is al jaren het schoolvoorbeeld van een professionele laptop met een stijlvol en strak design. Talloze andere bedrijven hebben geprobeerd dit te imiteren, maar zonder succes. Niet zo gek dus dat Apple met de vernieuwde MacBook Pro het design wel aanpast, maar het roer niet compleet omgooit. Zo is er nu een stijlvolle grijze versie van de MacBook Pro. Deze doet vooral denken aan de 12-inch MacBook die in 2015 verscheen.
Vaarwel functietoetsen, hallo Touch Bar
Het eerste wat opvalt als je de nieuwe MacBook Pro openklapt, is de nieuwe Touch Bar. Deze OLED-strip vervangt de traditionele functietoetsen met digitale en contextgevoelige knoppen. Welke knoppen er op de Touch Bar verschijnen, hangt samen met het programma dat je dat moment gebruikt. Zo verschijnen er verschillende opmaak-opties als je tekst aan het verwerken bent in Pages, kun je door je tijdlijn scrollen bij het bewerken van een video en navigeer je direct naar een koffietent in de buurt als je Maps open hebt staan.
Het overgrote deel van de Touch Bar-functies zat vroeger achter shortcuts met de functietoetsen verstopt. Dit maakt van de Touch Bar vooral een handig hulpmiddel voor nieuwe MacBook-gebruikers. Ineens hoef je niet meer te onthouden hoe je tekst vetgedrukt maakt, maar tik je gewoon op de vetgedrukte B op de Touch Bar. Vooralsnog is het dus een spectaculair-ogende manier om te doen wat je altijd al deed met een toetsencombinatie. Bovendien zijn we in het begin zelfs wat langzamer, omdat we nog moeten wennen aan de plaats van de knoppen en de manier waarop ze continu veranderen. Sinds de release van de nieuwe MacBook Pro begint het aantal nuttige apps van derden echter wel op gang te komen (zoals Rocket). We zijn dan ook erg benieuwd wat Apple en externe ontwikkelaars in de toekomst met de Touch Bar voor elkaar krijgen.
Meerwaarde van Touch Bar ontbreekt nog
De echte meerwaarde van de Touch Bar moet zich dus nog bewijzen. Een handig hulpmiddel is het zeker, vooral omdat ze een stuk functioneler zijn dan de functietoetsen. Over het design ervan zijn we alleen wat minder te spreken. Zo zijn de virtuele knoppen minder helder dan we hadden verwacht, alsof er nog een laagje overheen ligt. Dit komt de scherpte niet ten goede, wat nog eens extra goed opvalt door het kraakheldere Retina-display dat er een paar centimeter boven hangt.
Ook missen we enige vorm van feedback bij het indrukken van een Touch Bar-knop. We weten dat Apple met Force Touch op een goede manier het gevoel van trilling kan overbrengen, maar bij de Touch Bar ontbreekt dit volledig. Dit zal ongetwijfeld zijn redenen hebben, maar het voelt wat gek om tijdens het typen op een toetsenbord ineens op een glasplaatje te drukken dat totaal geen feedback teruggeeft. Zeker als we straks aan de indeling van de Touch Bar gewend zijn, zou dit een belangrijk hulpmiddel kunnen zijn om zonder te kijken de Touch Bar te bedienen. Door een trilling voel je immers of het indrukken van een knop geregistreerd is.
Touch ID op de Mac heeft zich nu al bewezen
Zo maakt het nieuwe toetsenbord van de 12-inch MacBook de overstap naar de Pro. De toetsen zijn door een speciaal vlindermechanisme platter, waardoor er meer ruimte overblijft voor andere zaken. Dit merk je goed als je begint met typen, omdat je de toetsen minder ver in kunt drukken. Alle knoppen zijn ook een stuk groter geworden. Na een uurtje typen waren we hier al aan gewend en na een paar dagen was het zelfs even wennen om terug te keren naar een Magic Keyboard, waarbij de knoppen dikker zijn en verder uit elkaar liggen.
Naast grotere toetsen is ook het trackpad flink gegroeid. Dit grote trackpad komt goed van pas voor grafische ontwerpers, maar ook voor doorsnee gebruik. Je hebt nu simpelweg meer ruimte om met je vinger het pijltje te besturen. Omdat het trackpad niet reageert als je er met je handpalm op rust, zit dit grotere vlak onder het toetsenbord ook niet in de weg. Op de 13-inch MacBook Pro is het trackpad al een stuk groter, maar op de 15-inch Pro is hij echt enorm. We zouden bijna verwachten dat Apple ondersteuning voor de Apple Pencil zou toevoegen, zodat je altijd een tekentablet met je meeneemt.
Dit jaar maakt ook de Touch ID-vingerafdrukscanner van de iPhone en iPad de overstap naar de MacBook Pro. Een logische beslissing, die zichzelf direct bewijst. Als je de nieuwe MacBook Pro voor het eerst opstart, kun je meteen je vinger later registeren. Net zoals je dit met een iPhone doet. Aan de rechterkant van de Touch Bar is een kleine Touch ID-sensor toegevoegd, die tevens dienst doet als powerknop.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Hierdoor hoef je niet meer je wachtwoord in te vullen als je de MacBook Pro opstart, zonder in te leveren op het gebied van veiligheid. Wachtwoordbeheerders als 1Password ondersteunen de Touch ID-sensor al. Zo kun je nu ook je andere wachtwoorden gemakkelijk afschermen met het topje van je vinger. Inloggen gaat hierdoor razendsnel. Als Apple Pay in de toekomst de overstap maakt naar Nederland, kun je hier ook je online betalingen op een veilige manier mee voltooien.
Vier keer usb-c is vooral erg onhandig
Apple wilde duidelijk de focus leggen op de Touch Bar en Touch ID-sensor, maar de hele release van de nieuwe MacBook Pro werd overschaduwd door iets anders: het gebrek aan traditionele poorten. Apple liet met de iPhone 7 al zien niet bang te zijn om traditionele ingangen te schrappen, maar stuit met de Macbook Pro op nog meer weerstand. Op de MacBook Pro zitten namelijk enkel vier usb-c-poorten en een traditionele koptelefooningang.
Dit betekent dat je alleen al een adapter of nieuwe kabel nodig hebt om je iPhone of iPad met de MacBook te verbinden. Daarnaast is usb-c nog relatief nieuw. Veel externe schermen, toetsenborden en andere accessoires hebben dus een adapter nodig om met de MacBook Pro te verbinden. Hetzelfde geldt voor een sd-kaartlezer, die vooral door professionele fotografen vaak gebruikt wordt. In het onderstaande artikel zetten we 7 adapters op een rij die je bij intensief gebruik van de MacBook Pro ongetwijfeld nodig gaat hebben.
Lees ook: Deze 7 MacBook Pro 2016 adapters heb je vroeg of laat een keer nodig
Dat Apple de 12-inch MacBook een enkele poort gaf, was nog te verklaren. Het is de meest draagbare MacBook ooit en moest vooral een uitkomst zijn om onderweg tekst te verwerken en internet-gerelateerde zaken uit te voeren. De MacBook Pro was (zoals de naam al zegt) echter de laptop bij uitstek voor professioneel gebruik. Door adapters zo goed als onmisbaar te maken, is de MacBook Pro ineens niet meer het enige apparaat dat je met je mee hoeft te nemen. Er moet ineens ook worden nagedacht over het meenemen van de juiste kabeltjes.
Adapter-drama
Dit hele adapter-drama doet afbreuk aan het imago van de MacBook Pro. Tot voorheen was dit het enige apparaat dat je in je tas hoefde te stoppen om ongestoord een hele dag te kunnen werken. Het aanbod aan adapters is echter zo groot, dat je al snel een kabeltje vergeet te kopen, laat staan meenemen. In tegenstelling tot de iPhone 7 kiest Apple er namelijk voor om geen adapter in de doos van de MacBook Pro te stoppen.
En dat is best gek. Door bijvoorbeeld een usb-c-hub of adapter in de doos te stoppen, kan Apple de stap naar een usb-c-only MacBook Pro zetten zonder professionele gebruikers tegen zich in het harnas te jagen. Meer dan tweeduizend euro uitgeven aan een MacBook Pro is ineens niet meer genoeg, daar horen ook nog adapters bij waar je al snel honderd euro extra aan kwijt bent.
Accuduur en prestaties
Tijdens de onthulling van de MacBook Pro beweerde Apple dat de nieuwe laptop tien uur lang op een enkele acculading mee kon gaan. In de praktijk ligt dit anders. Zo zagen wij tijdens het testen het accupercentage relatief snel dalen. Pas als we het beeldscherm een stuk minder helder zetten, haalt de MacBook Pro een accuduur van rond de zes uur. Dit is goed, maar zeker niet beter dan de vorige MacBook Pro. Bij intensief gebruik, zoals het bewerken van video’s, kun je er namelijk vanuit gaan dat hij nog onder de zes uur duikt. Tijdens het testen is hij in ieder geval nog nooit bij de beloofde 10 uur in de buurt gekomen.
Over de prestaties van de nieuwe MacBook Pro zijn we een stuk eenduidiger. Dankzij de toevoeging van de nieuwe Skylake-processor is de MacBook Pro razendsnel, wat ook te danken is aan de snellere ssd’s. De Pro is de professionele laptop van Apple, en daar gedraagt hij zich ook naar op het gebied van prestaties. Je kunt gemakkelijk meerdere programma’s tegelijk gebruiken en video’s monteren, zonder dat je op vertraging hoeft te rekenen. Voor een dergelijke hoge prijs mag je dit natuurlijk ook wel verwachten.
Net zoals bij de iPhone 7 hangt het ook bij de MacBook Pro enorm van de persoon af of deze versie het overstappen waard is. Als je macOS gewend bent, het geld hebt en momenteel een sterk verouderde MacBook gebruikt, dan kom je met het 2016-model tal van vernieuwingen en verbeteringen tegen. Heb je echter een 2015-model, dan is de Touch Bar simpelweg niet vernieuwend genoeg en hangt het van je gebruik af of de betere hardware voor jou van pas komt. Daarnaast kunnen we het ons goed voorstellen dat bijvoorbeeld fotografen wel twee keer nadenken bij het aanschaffen. Door het ontbreken van de sd-kaartlezer ben je ineens aangewezen op een adapter, terwijl dat natuurlijk niet hoort bij een product waar je al minstens tweeduizend euro voor betaalt.
Conclusie MacBook Pro review
De 2016 MacBook Pro heeft alles aan boord wat je van een verbeterde MacBook mag verwachten: betere prestaties, een mooier scherm en een subtiel vernieuwd design. Het grotere trackpad is geweldig en ook het nieuwe toetsenbord tikt heerlijk weg. Doordat de Touch Bar zichzelf nog niet bewezen heeft, blijft het daar ook bij. Dat Apple gebruikers bijna verplicht om een of twee adapters continu met zich mee te nemen, laat bovendien zo’n vervelende nasmaak na. Hierdoor is het erg lastig om de torenhoge instapprijs te rechtvaardigen.
MacBook Pro 2016 kopen
Ben je zelf op zoek naar een nieuwe MacBook Pro met of zonder Touch Bar? Check in ons handige overzicht dan alle beste MacBook Pro aanbiedingen van het moment en vergelijk ze met elkaar.