5G: Alles over 5G en de iPhone, mobiele netwerken, straling en meer

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

5G

5G

5G is de opvolger van 4G. Het nieuwe mobiele netwerk zorgt er net als zijn voorganger voor dat jij kunt bellen, downloaden en internetten, maar dan beter, stabieler en veel sneller. Op deze pagina vertellen we je alles over 5G met nadruk op de iPhone.

Lees het laatste nieuws over 5G:

Lees verder na de advertentie.

Wat is 5G? En waarom hebben we het nodig?

Na 3G kwam 4G en nu is het tijd voor 4G om het stokje door te geven aan 5G. Dat is voor jou als gebruiker goed nieuws, want de snelheid schiet daarmee fors omhoog. Zo kun je straks apps en films downloaden in een paar seconden en hoef je niet meer te wachten tot je YouTube-video klaar is met laden.

Bovendien is 5G een stuk stabieler dan we van 4G gewend zijn. Dat heeft alles te maken met de bandbreedte die vele malen hoger is. Hoe breder de bandbreedte, hoe meer apparaten er tegelijk verbinding mee kunnen maken.

iPhone 11 Deep Fusion

Omdat 5G de breedte flink uitbreidt, kun je straks ook op drukbezochte plekken zonder verbindingsproblemen gebruik blijven maken van mobiel internet op een hoge snelheid. Dat is geen overbodige luxe, want ieder jaar zijn er meer en meer apparaten die een internetverbinding nodig hebben. Van smartphones tot slimme lampen, thermostaten en meer.

Tot slot moet 5G een sleutelrol gaan spelen in de opkomst en werking van allerlei technische hoogstandjes, zoals zelfrijdende auto’s.

De Nederlandse uitrol van 5G

5G werd in 2020 uitgerold in Nederland. Dit is echter maar het halve verhaal. De huidige versie van 5G heeft namelijk nog wat kinderziektes. De dekking is bijvoorbeeld nog niet landelijk en ook de beloofde snelheidswinst laat nog even op zich wachten.

iPhone Coronavirus

Dit heeft te maken met de uitrolstrategie van 5G. Het nieuwe mobiele netwerk bestaat uit lage, midden en hoge frequenties. Momenteel is alleen de lage 5G-frequentie in ons land uitgerold, de zogeheten 700MHz-band. Technisch gezien kun je hiermee via 5G internetten, maar heel veel sneller dan 4G is het nog niet.

In 2022 gaat de uitrol van 5G verder. Dan laten providers de 3,5GHz-frequentie los. Deze is flink sneller dan de lagere frequentie en gaat gebruikt worden in dichtbevolkte gebieden, zoals steden.

Wanneer de hoogste (en snelste) frequentie uitgerold wordt, 26GHz, is nog even de vraag. Voor doorsnee consumenten is deze frequentie niet zo interessant. De 26GHz-band gaat vooral gebruikt worden in high-tech-situaties waarin iedere milliseconde telt.

→ Lees ook: Uitleg: Zo werkt 5G

5G op de iPhone: zo zit het

Om met 5G aan de slag te gaan heb je twee nodig: een geschikt abonnement Ă©n telefoon met ondersteuning. Momenteel kun je 5G daarom alleen gebruiken op de iPhone 12-smartphones:

Heb je een iPhone 11, of ouder model? Dan gaat 5G aan je neus voorbij. Naast een geschikte iPhone heb je ook een gepast abonnement nodig. Via onze prijsvergelijker kun je makkelijk en snel alle aanbiedingen van providers filteren op contractduur, internetbundels en aantal belminuten

5G aanzetten

5G iPhone aanzetten screenshot

Heb je een geschikte iPhone Ă©n 5G-abonnement? Top! Het inschakelen van het nieuwe mobiele netwerk is een fluitje van een cent:

  1. Pak je iPhone 12-telefoon erbij en ga naar de Instellingen-app;
  2. Tik op ‘Mobiel netwerk’ en kies ‘Opties mobiele data’;
  3. Druk op ‘Gesprekken en data’ en geef aan of 5G altijd, soms of nooit aan moet staan.

Geen supersnel 5G voor iPhone 12

Verder is het belangrijk om te weten dat de Nederlandse uitvoering van de iPhone 12 niet met de snelste versie van 5G overweg kan. Dit heeft alles te maken met de gebruikte antenne.

De Nederlandse iPhone 12 heeft een zogeheten Sub-6-GHz-antenne. Deze kan alleen overweg met de lage en midden frequenties van 5G: 700MHz en 3,5GHz. De snelste versie van 5G, op de 26GHz-frequentie, ondersteunt de iPhone 12 dus niet.

→ Ook interessant: Hoe Apple 5G onderdeel heeft gemaakt van de iPhone

iphone 12 mini ios

In Amerika liggen de kaarten anders. De VS-variant van de iPhone 12 heeft namelijk een mmWave-antenne. Deze kan wĂ©l overweg met het snelste ‘smaakje’ van 5G. Die band is in Nederland echter nog niet in gebruik, dus een groot nadeel is het ontbreken hiervan niet.

→ Lees ook: Advies: Hoe toekomstbestendig is 5G op de iPhone 12?

Hoe zit het met gezondheid?

Zo nu en dan verschijnen er online klachten over de gezondheidsrisico’s die gepaard zouden gaan met 5G. Door de hogere frequentie van 5G zou er meer straling vrijkomen, omdat er meer antennes nodig zijn om het signaal stabiel te houden.

Uit onderzoek van het Kennisplatform ElektroMagnetische Velden valt dit gelukkig wel mee. Deze organisatie informeert de overheid hierover en stelt dat de straling die 5G genereert te vergelijken valt met die van 2G, 3G en 4G.

5g schadelijk zendmasten

In een verklaring op de website wuift de organisatie geruchten over eventuele risico’s weg. Over het algemeen is er dan ook weinig reden tot onrust. Wil je meer weten? Check dan onderstaand artikel.

→ Ook interessant: Is 5G schadelijk voor onze gezondheid? 4 vragen en antwoorden

Betekent dit dat 4G binnenkort niet meer werkt?

Nee. Omdat heel veel smartphones nog gewoon op 4G draaien zal het nog jaren duren voordat de stekker uit 4G wordt getrokken. Net zoals ook 3G nu nog steeds beschikbaar is voor het geval ergens de 4G-verbinding eruit ligt.

Bovendien zijn de netwerken weer onderling opgebouwd uit frequenties waardoor eventuele storingen opgevangen kunnen worden. Het is dus niet zo dat je over een paar jaar ineens compleet afhankelijk bent van 5G.

5G: Hoe werkt het en is het schadelijk? 5 vragen en antwoorden
Heeft dit artikel je geholpen?

5G archief

Bekijk archief (45 artikelen)

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu