Calorieën tellen is de beste manier om je gewicht onder controle te houden, maar kan best een gedoe zijn. Gelukkig is calorieën tellen op je iPhone een eitje, al helemaal met de app Lifesum.
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Calorieën tellen op je iPhone: een Lifesum gids
Calorieën tellen klinkt als een gedoe, maar met behulp van de juiste app valt dat reuze mee. Het is de beste methode om af te vallen, op gewicht te blijven of juist aan te komen als je dat nodig hebt. Alleen door calorieën te tellen weet je namelijk precies hoeveel je eet, zodat je dat kunt vergelijken met hoeveel je verbrandt.
Draag je een Apple Watch, dan wordt al bijgehouden hoeveel calorieën je verbrandt. Wat je extra verbrandt op een dag kun je bovenop het aantal calorieën tellen dat je verbrandt via je ademhaling, voedselverwerking en het aan het werk zetten van je hersenen. Eet je meer calorieën dan dat totale aantal, dan kom je aan. Eet je minder, dan val je af.
Apps
In de App Store staan talloze calorieëntellers. Veel komen op hetzelfde neer, maar met een net iets andere interface. Met de beste calorieëntellers kun je streepjescodes van producten scannen, zodat je niet zelf de voedingswaarden hoeft in te vullen. Ook kun je goede apps verbinden met Apple Health, om je verbrandde calorieën te synchroniseren.
De app die wat ons betreft het beste werkt is Lifesum. Deze app heeft een prettig design, barst van de mogelijkheden en weet daadwerkelijk te motiveren om juiste keuzes te maken. In dit artikel leggen we daarom uit hoe je met deze app aan de slag gaat. De app download je via de knop hieronder. Andere goede opties zijn MyFitnessPal of Calorieën en voedingscracker. Wil je iets simpelers en Nederlands, dan kun je Mijn Eetmeter van Voedingscentrum proberen.
Lifesum: Calorieënteller
Lifesum AB
Eten toevoegen
Je start door Lifesum te vertellen wat je doel is: afvallen, op gewicht blijven of aankomen. Vervolgens wordt er een plan voor je gemaakt. Als je wil afvallen, raadt de app aan om dat met 0,5 kilo per week te doen. Je mag dat echter aanpassen. Ook moet je niet vergeten in te vullen wat je bewegingsniveau is. Standaard staat die op laag, en stelt Lifesum veel te weinig dagelijkse calorieën voor (daar kwam ik achter toen ik een aantal avonden achter elkaar nog best honger had).
Lifesum probeert het toevoegen van wat je gegeten hebt zo gemakkelijk mogelijk te maken. Op het begin kan het even onwennig zijn en veel tijd kosten. Dat is maar tijdelijk, omdat je al snel ook dingen kunt kiezen die je eerder hebt gegeten. Ontbijt je elke dag op een vergelijkbare manier? Dan hoef je dat maar één keer in te vullen.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Eten toevoegen gebeurt door op het plusje te drukken en een maaltijd te kiezen (ontbijt, lunch, diner of snack). Je kunt via tekst het juiste product zoeken, of de streepjescode scannen. Bestaat een product niet in de database, dan krijg je de kans om die zelf toe te voegen. Je moet dan enkel de voedingswaarden aan de achterkant van de verpakking overnemen.
Vervolgens is het belangrijk dat je de juiste hoeveelheid aangeeft. Je krijgt daar per product verschillende opties voor, denk aan ‘portie’ of ‘eetlepel’. Je kunt ook altijd voor ‘gram’ kiezen. Het is dan wel handig om een weegschaaltje paraat te hebben.
Dit moet je weten over het hoofdscherm
Heb je eenmaal wat dingen toegevoegd, dan zul je snel merken dat het hoofdscherm vol loopt met informatie. De calorieën die Lifesum aangeeft als ‘resterend’, kun je zonder schuld eten terwijl je toch je doel bereikt. Merk je aan het eind van de dag dus dat er nog 200 kcal resterend is, mag je gewoon nog een klein gebakje of wat chips nemen zonder dat je er van aankomt.
Naast je calorieën, worden ook je koolhydraten, eiwit en vet bijgehouden. Dat is niet relevant voor afvallen of bijkomen, maar wel of je dieet gezond is. Je kunt namelijk ook met ongezond eten onder je doel voor het aantal calorieën zitten. Dat wil de app vermijden door je ook inzicht te geven in deze voedingswaarden. Heb je niet genoeg koolhydraten, eiwitten of vetten gegeten, dan geeft de app aan het eind van de dag alsnog een droevig gezichtje. Zelfs als je jouw caloriedoel hebt behaald.
Onderaan vind je ‘lichaamsbeweging’. Dit wordt automatisch ingevuld als je bijvoorbeeld een Apple Watch of een fitnesstracker gebruikt, maar je kunt ook handmatig je activiteiten toevoegen.
Check je voortgang
In het tweede tabblad van de app vind je jouw voortgang. Dit is een fijne plek om zo nu en dan eens te kijken, om te zien of het tellen werkt. Hier vul je bijvoorbeeld je gewicht in, om in een grafiek en een progressiebalk te zien dat je daadwerkelijk afvalt. Eventueel kun je hier ook je slaap toevoegen.
Tot slot heeft Lifesum nog fijne widgetmogelijkheden. Je kunt een widget plaatsen waarbij je met één oogopslag ziet hoe het met je calorieën, eiwitten, koolhydraten en vetten van de dag gaat. Een handigere widget is de mogelijkheid om bij te houden hoeveel water je hebt gedronken. Elke keer als je een glas water naar binnen hebt gegoten, tik je een keer op de widget. Aan het eind van de dag zie je dan of je die dag genoeg water hebt gedronken.
Lifesum Premium: is dat het waard?
Lifesum is gratis te gebruiken, maar er is ook de betaalde variant Lifesum Premium. Helaas probeert de app je aan alle kanten te motiveren om te betalen en met een prijs van 9,99 euro per maand (al gaat de prijs flink omlaag als je meerdere maanden neemt, of wacht op een aanbieding) is dat niet mals. Is het dan wel de moeite waard?
Als je betaalt krijg je onder andere een vastentimer, scores en meer statistieken om je te helpen en motiveren. De app geeft je tevens dagelijks feedback over wat je kunt verbeteren, en kan per product dat je toevoegt informatie geven over wat er mis mee is. Dat is handige informatie als je nog niet veel weet over gezonde voeding.
Betalen voor Lifesum is dus vooral interessant als je hulp nodig hebt met eten. Je kunt namelijk ook aan de slag met maaltijdplannen, waarbij de app precies vertelt wat je moet maken en eten. Ook kun je door de recepten struinen om zelf wat uit te zoeken.
Je iPhone op andere manieren inzetten voor je gezondheid
Je kunt je iPhone ook op andere manieren inzetten om aan je gezondheid te werken. Draag je geen Apple Watch, dan kun je een stappenteller-app installeren. Je kunt actief aan de slag om je stress te verminderen en een herinnering instellen voor je medicijnen.