Ben je gehackt? Een stappenplan om je accounts terug te krijgen

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Stappenplan: Dit moet je doen wanneer je gehackt bent

31 januari 2021, 10:24
3 min leestijd
Stappenplan: Dit moet je doen wanneer je gehackt bent

Je bent gehackt en kunt ineens niet meer bij je Facebook, Instagram, of e-mail? Wat moet je in zo’n geval doen? Wij laten het zien in drie stappen.

Lees verder na de advertentie.

‘Ik ben gehackt’: een stappenplan

In 2019 werden de social media-profielen van een kleine 170,000 Nederlanders gehackt. Dat komt neer op 1,8 procent van de bevolking, zo berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek in de jaarlijkse Cybersecuritymonitor.

Sommige diensten, zoals Facebook, hebben speciale procedures voor mensen die gehackt zijn. Indien je account gekaapt is, kun je dit aangeven op een speciale webpagina. De precieze stappen verschillen per soort hack, maar je zou altijd de volgende dingen moeten doen.

1. Wachtwoorden wijzigen

Worden er ineens allemaal Facebook-pagina’s vanuit jouw naam leuk gevonden? Of krijgen je Instagram-vrienden allemaal vage berichtjes van je? Dan is de kans groot dat je gehackt bent en er een vreemde is binnengedrongen.

Wanneer je nog toegang hebt tot je account, is het belangrijk om zo snel mogelijk je wachtwoord te wijzigen. Op die manier ontneem je de hacker zijn of haar toegang, want diegene heeft nog jouw oude wachtwoord.

Heb je geen toegang meer tot het account? Ook dan moet je zo snel mogelijk je wachtwoord resetten. De meeste websites sturen een verificatiebericht naar je gekoppelde e-mailadres of telefoonnummer. Van hieruit kun je alsnog een nieuw wachtwoord aanmaken.

kooptip

iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand!

• Maximaal voordeel met internet van Ziggo thuis!

2. Zet de hacker buitenspel

We loggen op steeds meer plekken in op social media. Deze locaties worden in de instellingen beheerd. Zodra je het wachtwoord hebt veranderd, is het belangrijk om de ingangen van de hacker af te snijden.

Dit doe je door zogenoemde sessies te beëindigen. Dit zijn locaties waarop jouw account is ingelogd. Ook is het verstandig om apps die toegang hebben tot jouw account te verwijderen: mogelijk zijn ze gehackt. Hieronder vind je per social medium hoe je sessies en externe apps verwijdert:

3. Door wie ben je gehackt?

Hacken wordt een steeds groter probleem. Het is daarom belangrijk dat je je e-mailprovider, Facebook, Instagram, Twitter of andere websites laat weten dat je gehackt bent. Neem contact op met de klantenservice en geef zoveel mogelijk informatie door.

Vermeld in ieder geval altijd vanaf wanneer je ongeveer gehackt bent, wie de mogelijke dader is en geef aan wat je zelf hebt gedaan om het probleem op te lossen. Mogelijk pakt het sociale medium je klacht op, bijvoorbeeld als er meerdere soortgelijke verhalen verschijnen.

Hacken voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt ook voor gehackt worden. Uit de cybersecuritymonitor blijkt dat in 45 procent van de gevallen hackers gewoon toegang hadden tot het account van het slachtoffer. Ze waren bijvoorbeeld al standaard ingelogd op het profiel van die persoon. Volg deze tips om hacken te voorkomen:

  1. Wees zorgvuldig met je aanmeldgegevens en laat deze niet rondslingeren;

  2. Maak een sterk wachtwoord aan en maak gebruik van hoofdletters, kleine letters, cijfers en vreemde tekens;

    Nog beter: gebruik een goede wachtwoorden-app. Deze maakt niet alleen sterke toegangscodes aan, maar onthoudt ze ook nog.

  3. Controleer regelmatig of je gehackt bent door bijvoorbeeld te kijken op de website van de politie en ‘Have I been Pwned?‘;

  4. Schakel tweestapsverificatie in om je accounts extra veilig te maken.

    Bij het inloggen heb je dan niet alleen aanmeldgegevens nodig, maar ook een aanvullende code die bijvoorbeeld per e-mail of sms verzonden wordt.

iPhone beveiligen

Apple maakt van privacy en veiligheid een belangrijke feature. Lees onze praktische iPhone-privacytips om jouw persoonlijke gegevens te beschermen, of bekijk onderstaande video. Bekijk ook vooral ons artikel over het beveiligen van je iPhone zonder aanvullende apps te downloaden.

Meer over het beveiligen van je Apple-apparaten:

kooptip

iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand

• Heb je al internet van KPN? Dan profiteer je van extra voordeel!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Bekijk reacties op dit artikel

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Exit mobile version