Nieuwe iPhone? Zo zet je alle gegevens en contacten veilig over

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Nieuwe iPhone? Zo zet je alle gegevens en contacten veilig over

7 november 2023, 14:05
6 min leestijd

Als je een nieuwe iPhone 15 of andere iPhone gekocht hebt, wil je natuurlijk je bestanden en contacten van je oude toestel behouden. Gelukkig maakt Apple dit heel gemakkelijk. Wij laten zien hoe een iPhone overzetten in zijn werk gaat!

Lees verder na de advertentie.

Een iPhone overzetten: drie manieren op een rij

Voordat we beginnen met het overzetten van gegevens, is het belangrijk om te weten op welk besturingssysteem je vorige telefoon draait. Stap je over van Android naar iOS? Dan doorloop je een ander proces dan wanneer je van een iPhone naar een nieuwe iPhone overstapt.

Apple heeft het gemakkelijk gemaakt om je gegevens van een oude iPhone naar een nieuw Apple-apparaat over te zetten. Er zijn zelfs drie verschillende manieren om je gegevens over te zetten. Voor de meeste mensen is de draadloze ‘Begin direct-optie’ het makkelijkst, dus daar beginnen we mee. Gebruik je liever iCloud, een Mac of een Windows PC? Lees dan even verder bij stap twee en drie!

Wil je ook je WhatsApp-gesprekken overzetten? Check dan even onze tip waarin we uitleggen hoe je dit doet. Je kunt ook vanaf een Android-telefoon WhatsApp overzetten naar een iPhone.

1. iPhone-gegevens draadloos overzetten met ‘Begin direct’

De snelste en gemakkelijkste manier om al je gegevens draadloos uit te wisselen tussen twee iPhones is met ‘Begin direct’. Deze methode werkt grotendeels hetzelfde als het overzetten via iCloud. Zet je nieuwe iPhone aan en houd deze in de buurt van je oude iPhone met iOS 11 of hoger, tot er een ‘Begin direct’-venster in beeld verschijnt. Volg daarna onderstaande stappen om gegevens over te zetten. Let wel op dat bluetooth op beide apparaten is ingeschakeld.

iPhone overzetten

Tip: ‘Begin direct’ komt ook goed van pas als je iCloud te vol is om een reservekopie in te bewaren, omdat je hierbij geen back-up nodig is. Om er zeker van te zijn van dat deze actie helemaal goed gaat raden we je ook nog aan om op beide iPhone’s de laatste versie van iOS te zetten.

iPhone gegevens overzetten met ‘Begin direct’

  1. Tik op ‘Ga door’ als het scherm in beeld verschijnt;

  2. Er verschijnt een animatie van een blauwe cirkel op je nieuwe iPhone;

  3. Scan deze animatie met je oude iPhone door de camera erop te richten;

  4. Voer de toegangscode in en configureer Touch ID of Face ID;

  5. Kies voor de optie ‘Zet over vanaf iPhone’;

  6. Wacht tot het overzetten van je gegevens is voltooid.

Het overzetten kan een aantal minuten duren. Hoe meer data je overzet, hoe langer je moet wachten tot deze gegevens zijn gekopieerd naar het nieuwe toestel. Gelukkig geeft je iPhone een aardige inschatting van hoe lang het duurt tot het proces is afgerond. Terwijl je gegevens worden overgezet van de oude naar de nieuwe iPhone, zijn beide apparaten tijdelijk niet bruikbaar.

Gaat het overzetten fout of duurt het te lang? Dan kun je er ook voor kiezen om een kabel te gebruiken om gegevens van de ene naar de andere iPhone over te zetten. Kies deze optie als daarom gevraagd wordt bij het doorlopen van de bovenstaande stappen. De rest van het stappenplan blijft hetzelfde.

iPhone overzetten

2. Je iPhone overzetten met iCloud

Heb je wel genoeg ruimte in je iCloud-account? Dan kun je ook een reservekopie van je iPhone overzetten naar een nieuwer toestel. Om dit te doen, moet je eerst een reservekopie van je oude iPhone in iCloud opslaan. Dat werkt als volgt:

  1. Open de Instellingen-app op je oude iPhone;
  2. Tik op de naam van je Apple ID;
  3. Scroll naar beneden en kies je oude iPhone in de lijst;
  4. Tik op ‘iCloud-reservekopie’;
  5. Zet de schakelaar achter ‘iCloud-reservekopie’ op groen.

Het maken van een reservekopie kan even duren. Houd daar rekening mee. Meer weten over het maken van een iPhone back-up? Check dan ons handige stappenplan met bijbehorende video waarin we het hele proces aan je uitleggen.

iCloud reservekopie

Installeer de iCloud-reservekopie

Nadat het maken van de reservekopie is voltooid, kun je de nieuwe iPhone inschakelen. Het enige wat je hoeft te doen is je nieuwe iPhone aanzetten en in de buurt van je oude iPhone te leggen. Hierdoor verschijnt er een venster in beeld.

  1. Tik op ‘Ga door’ als het scherm in beeld verschijnt;
  2. Er verschijnt een animatie van een blauwe cirkel op je nieuwe iPhone;
  3. Scan deze animatie met je oude iPhone door de camera erop te richten;
  4. Voer de toegangscode in en configureer Touch ID of Face ID;
  5. Kies voor ‘Download uit iCloud’;
  6. Wacht tot het overzetten van je gegevens is voltooid.

Geen iPhone in de buurt? Geen probleem

Heb je geen oude iPhone in de buurt, dan kun je ook op een andere manier iCloud gebruiken voor het overzetten van gegevens. Zodra je de kopie gemaakt hebt, start je de nieuwe iPhone op en doorloop je het installatieproces.

Verbind met het wifi-netwerk als daarom gevraagd wordt. Kies in het venster met ‘Apps en gegevens’ voor ‘Zet iCloud-reservekopie terug’ en volg de stappen op het scherm om het proces handmatig te voltooien.

3. Je iPhone overzetten via Mac of Windows

Als je een Mac- of Windows-pc hebt, werkt het overzetten iets anders. Vanaf macOS Catalina is iTunes verdwenen en gebruik je Finder om je iPhone te beheren en over te zetten. Heb je een Mac(Book) met een oudere versie van macOS, of gebruik je een Windows-pc? Dan kun je alsnog iTunes gebruiken om je iPhone over te zetten.

Het enige wat je nodig hebt is een oplaadkabel, de oude en nieuwe iPhone en de meest recente versie van iTunes. Daarna doorloop je de volgende stappen:

Via Finder

iphone overzetten

Gebruik je een Mac(Book) met macOS Catalina of nieuwer, dan staan alle opties in Finder. Je maakt een reservekopie door je iPhone aan te sluiten, Finder te openen en onder ‘Locaties’ je iPhone te selecteren. Ga naar het tabblad ‘Algemeen’ en kies hier voor ‘Maak nu reservekopie’.

Let op: zorg dat je vervolgens op ‘Versleutel reservekopieĂ«n klikt, zodat al je gegevens worden opgeslagen en je geen belangrijke gegevens mist op je nieuwe iPhone.

Via iTunes (het handigst voor Windows-gebruikers)

  1. Sluit je oude iPhone aan op je Mac of pc;
  2. Open iTunes en selecteer de iPhone door op het icoontje te klikken;
  3. Klik in het tabblad ‘Overzicht’ op ‘Codeer iPhone-reservekopie’, zo blijven ook je HomeKit- en gezondheidsgegevens behouden;
  4. Klik op ‘Maak reservekopie’ en wacht tot dit is gelukt. Dit kan een paar minuten duren;
  5. Kijk vervolgens via ‘Voorkeuren > Apparaten’ of de reservekopie goed is opgeslagen.
iphone overzetten iphonex

Stel je nieuwe iPhone in

Al je gegevens van je oude iPhone staan nu in een reservekopie op je Mac of pc. Pak je nieuwe iPhone erbij, voer je simkaart in en zet het toestel aan zodat de tekst ‘Hallo’ op je scherm verschijnt. Volg de stappen op het scherm tot je ‘Zet iTunes-reservekopie terug’ kunt kiezen. Volg daarna onderstaande stappen.

  1. Sluit je nieuwe iPhone aan op de Mac of pc waar de reservekopie op opgeslagen staat;
  2. Open iTunes en selecteer de nieuwe iPhone;
  3. Kies ‘Zet reservekopie terug’ en kies de juiste reservekopie;
  4. Vul het wachtwoord in als je een gecodeerde kopie wil overzetten;
  5. Wacht tot alle gegevens zijn overgezet.

Na bovenstaande stappen te hebben doorlopen, kun je de iPhone aanzetten en inschakelen. Volg daarna de stappen op het scherm om de installatie te voltooien. Zorg er wel voor dat je daarna met een wifi-netwerk verbonden bent en houd je oplader in de buurt. Het installeren van al je apps en iCloud-bestanden kan namelijk best wat tijd in beslag nemen.

Lees meer praktische tips voor beginners

iPhone bestanden overzetten: Zo zet je alles van je oude naar je nieuwe iPhone over

Je leest een artikel dat eerder op onze website is verschenen. We hebben de informatie bijgewerkt en het artikel opnieuw gepubliceerd.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu