Een kapot iPhone-scherm, overleden microfoon of antenne van je iPad die niet meer werkt: al deze defecten zijn relatief gemakkelijk zelf te repareren. iPhoned geeft je in deze reparatiegids acht tips zodat zelf je iPhone of iPad repareren een eitje wordt.
Lees verder na de advertentie.
iPhone repareren: hier moet je op letten
Op eigen houtje een iPhone-defect repareren heeft zo zijn voordelen. Het is goedkoop, en je hoeft je iPhone niet achter te laten bij een reparatieservice. Als het de eerste keer is dat je zelf een iPhone of iPad gaat fixen, dan is een goede handleiding of instructievideo onmisbaar. Veel defecten zijn simpel te verhelpen, al moet je ook hierbij wel goed weten welke stappen je moet doorlopen. Om dus van A tot Z te weten hoe met moet, kijk dan eerst hoe een ander het doet.
Om te zorgen dat je reparatie vlekkeloos verloopt, is een goede voorbereiding erg belangrijk. We helpen je op weg door alle benodigde voorbereidingen te treffen met deze acht tips.
1. Denk aan je Apple-garantie
Heb je net een nieuwe iPhone en valt deze nog binnen het standaard jaar garantie dat Apple aan alle toestellen geeft? Bedenk dan eerst goed wat je doet. Als je zelf je iPhone open schroeft, vervalt de garantie meteen. Is er binnen één jaar na aankoop van je iPhone een defect? Informeer dan altijd eerst bij Apple hoe zij jou kunnen helpen.
Is hun aanbod niet de passende oplossing voor jou, dan kun je altijd nog overwegen om zelf tot reparatie over te gaan. Het zelf fixen van je iPhone is dan ook vooral geschikt als je een toestel hebt dat al ouder is, en dus buiten de standaardgarantie van Apple valt.
2. Dit kan je gemakkelijk zelf repareren
Er zijn tientallen onderdelen in een iPhone die kapot kunnen gaan. De moeilijkheidsgraad loopt per reparatie en per iPhone uiteen. Veruit de meeste en tevens meestvoorkomende reparaties zijn gemakkelijk en snel te voltooien. Denk aan het vervangen van een voorgemonteerd scherm, accu of camera. Het vervangen van onder andere de luidspreker, wifi-antenne en trilmotor zijn moeilijker, maar zeker niet onmogelijk. In principe is alles zelf te repareren, zolang er niks kapot is aan het moederbord. Schakel daar altijd een reparatiespecialist voor in.
Lees hier hoe je ontdekt wat er kapot is aan je iPhone
3. Zo vind je de juiste instructie en goede onderdelen
Er zijn talloze instructies te vinden op YouTube of bij reparatiewebsites als iFixit en FixjeiPhone. Neem nooit het risico om zonder een dergelijke instructie aan de slag te gaan. Ook niet als je ervaring hebt met het repareren van een ander iPhone-model: de reparatie verschilt namelijk per model.
Wees daarnaast kieskeurig met waar je onderdelen koopt om je iPhone mee te repareren. Apple verkoopt zelf geen losse onderdelen; trap dus niet in verkopers die beweren originele Apple-schermen of -frames te hebben. Er zijn talloze Chinese aanbieders van onderdelen waar je voor een klein bedrag van alles kan bestellen, maar de kwaliteit loopt per fabrikant enorm uiteen.
Kies liever voor een webshop die zelf de juiste kwaliteit onderdelen importeert, zoals het eerder genoemde FixjeiPhone of iFixit. Je betaalt waarschijnlijk net iets meer, maar bent verzekerd van goede kwaliteit, en het is nog steeds goedkoper dan de reparatie uitbesteden. Niemand wil een nieuw iPhone-scherm dat maar half reageert of na verloop van tijd stopt met werken.
4. Verlies je schroefjes niet uit het oog
Gebruik een magnetische schroefmat om je schroefjes niet uit het oog te verliezen. Zo’n mat zorgt ervoor dat de schroefjes die je op de mat plaatst niet bewegen. Stoot je per ongeluk tegen de mat, dan raken ze dus niet door de war. Ook handig is dat je schroefmatten kunt krijgen met een afbeelding van het binnenwerk van de iPhone erop. Zo raak je nog minder snel in de war. Met het vervangen van een scherm heb je al gauw 10 tot 12 schroefjes liggen die op precies de juiste plek terug moeten.
Besluit je om zonder een magnetische schroefmat te opereren? Let er dan extra goed op dat je bijhoudt welk schroefje waar vandaan komt en deze vooral op dezelfde plek terugplaatst. Ieder schroefje is uniek en het kan serieuze problemen geven als je deze verwisselt. Voordat je het weet doorboor je een sensor of het moederbord met een te lang schroefje.
5. Werk rustig en overzichtelijk
Kijk en lees aandachtig en stap voor stap wat er moet gebeuren tijdens de reparatie, voordat je zomaar iets losschroeft of vastklikt. Gebruik bij voorkeur de eerder genoemde magnetische schroefmat om overzicht te houden over je schroefjes. Leg onderdelen overzichtelijk neer en niet op een hoopje, om verwarring te voorkomen. Pauzeer of spoel een instructievideo gerust terug als je niet zeker weet of je met hetzelfde onderdeel bezig bent.
6. Pas op voor de homeknop of Face ID
Heb je een iPhone 7 of iPhone 8? Dan zet je de homeknop tijdens een reparatie apart over om deze goed te laten functioneren. Het is belangrijk dat je hierbij de knop niet beschadigt. De homeknop zelf is namelijk niet meer te vervangen. Het repareren van een defecte homeknop kan dan alleen door een moederbordreparatiespecialist of door Apple zelf worden gedaan. In dat soort gevallen ben je zowel meer tijd als geld kwijt om je telefoon te fixen.
Vanaf de iPhone X hoef je geen rekening meer te houden met de homeknop, maar wel met Face ID. Pas op dat je de zogeheten ‘proximity sensor kabel’ niet kapot maakt. Deze is verantwoordelijk voor Face ID. Wees dus voorzichtig wanneer je het scherm los haalt.
7. Verschil in kwaliteit
Is je scherm kapot? Je kunt kiezen tussen displays met een verschillende mate van kwaliteit. A+-kwaliteit betekent dat een scherm gedeeltelijk origineel is. Het originele lcd van Apple wordt hiervoor overgezet op een nieuw scherm van dezelfde kwaliteit. Een ‘copyscherm’ is de andere keuze. Copyschermen zijn – zoals de naam al zegt – kopieën, en van iets mindere kwaliteit.
Daarnaast kan een copyscherm een niet-origineel lcd bevatten, wat bij aan A+-scherm dus niet voorkomt. Het verschil in kwaliteit van het scherm is onder andere te merken in verschillen qua reactiesnelheid op aanrakingen, sterkte van het glas en de kleurweergave.
8. Niet forceren en blijven checken
Forceer tijdens het repareren niets. Lukt het niet om het scherm los te wippen? Verwarm de telefoon kort met een hittepistool of föhn, maar check eerst video’s waarin dit goed wordt uitgelegd. Zorg dat je het juiste gereedschap gebruikt en zet kracht als aangegeven wordt in de handleiding dat dit nodig is. Check regelmatig de instructievideo of handleiding waar je bent, en of je goed zit.
→ Meer weten? Zelf je iPhone repareren: de 5 belangrijkste vragen beantwoord