iPhone simlock controleren en verwijderen: zo doe je dat

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

iPhone simlock controleren en verwijderen: zo doe je dat

28 november 2018, 13:15
4 min leestijd
iPhone simlock controleren en verwijderen: zo doe je dat

Koop je een iPhone met simlock, dan betekent dat dat de smartphone enkel werkt met de simkaart die er door een provider aan gekoppeld is. Maar hoe controleer je dat?

Lees verder na de advertentie.

iPhone simlock controleren en verwijderen

Steeds minder iPhones hebben een simlock, maar het komt nog wel eens voor. Als je van plan bent om je abonnement te verlengen dan is een iPhone simlock geen probleem, maar wel als je van simkaart of toestel gaat wisselen. Als je bijvoorbeeld een tweedehands iPhone via Marktplaats of eBay gaat kopen moet je zeker weten dat er geen vergrendeling op zit.

Het kan namelijk een heel karwei zijn om deze te laten verwijderen. Als je bijvoorbeeld niet in het bezit bent van de originele simkaart waar het toestel mee werd aangeboden staat je veel gedoe te wachten. In dit artikel legt iPhoned uit hoe je controleert of je iPhone een simlock heeft, en wat de mogelijkheden zijn om deze te verwijderen.

iPhone-simlock

Zo check je of je toestel een simlock heeft

Een iPhone is simlockvrij als je er zonder problemen simkaarten van alle providers mee kunt gebruiken. Een iPhone die je via Apple koopt is in principe simlockvrij en bij resellers wordt het doorgaans duidelijk aangegeven. Is er toch onduidelijkheid, dan kun je op twee manieren achterhalen of je toestel een simlock heeft. Allereerst kun je een simkaart van een andere provider in het toestel plaatsen. Is het na het invoeren van je pincode mogelijk om te bellen, sms’en en internetten? Dan is je iPhone simlockvrij.

iPhone simlock simkaarthouder IMEI

Heb je maar een simkaartje, of zit iedereen thuis bij dezelfde provider (zoals T-Mobile)? Maak dan gebruik van het IMEI-nummer. Deze 15-cijferige code is voor elke iPhone uniek en te vinden via ‘Instellingen > Algemeen > Info’. Vanaf de iPhone 6S (Plus) staat dit nummer ook op de simkaarthouder.

Ga naar de website IMEI.info als je de code hebt gevonden. Voer de 15 cijfers in en klik daarna op ‘Simlock status check’. Voer vervolgens je e-mailadres in en je krijgt de uitslag per e-mail. Ook kun je gelijk wat andere gegevens over je toestel bekijken, zoals in welk jaar hij gemaakt is.

iPhone simlock verwijderen door provider

Tegenwoordig kun je door providers je iPhone simlock laten verwijderen. Bij de meeste aanbieders kan dit kosteloos na 1 jaar. Als je dit eerder wil laten doen moet je bijbetalen. De kosten zijn afhankelijk van de waarde van je toestel. Over het algemeen geldt dat iPhones die na 2014 gemaakt zijn geen simlock meer hebben.

Om de simlock te verwijderen, vraag je een unlockcode aan bij je aanbieder. Vaak is het invullen van een online formulier genoeg. Mocht de provider de code niet hebben, dan zal deze worden aangevraagd bij de fabrikant van het toestel. Nadat de code is aangevraagd duurt het proces maximaal zo’n zeven dagen. Je ontvangt een bevestiging (meestal per e-mail) zodra het ontgrendelen gelukt is.

Je kunt nu je simkaart in het toestel doen, waarna je ‘m even moet configureren. Herkent je iPhone het kaartje niet? Start het toestel dan opnieuw op, en reset eventueel de netwerkinstellingen. Dit doe je door in het instellingenmenu naar ‘Algemeen’, ‘Stel opnieuw in’ te gaan en vervolgens te kiezen voor ‘Herstel netwerkinstellingen’. Je moet hierna opnieuw je mobiel internet en opgeslagen wifi-netwerken invoeren.

Herkent je iPhone de simkaart nog steeds niet? Dan kun je proberen het toestel naar de fabrieksinstellingen te brengen. In hetzelfde als waar je de netwerkinstellingen reset vind je ook de optie ‘Wis alle inhoud en instellingen’. Zodra je hierop drukt gaat de software weer terug naar hoe je iPhone ooit uit de doos kwam. Je raakt hierbij alle persoonlijke gegevens kwijt, dus vergeet geen iPhone back-up te maken.

Zelf doen

Het is niet onmogelijk om zelf de simlock van een iPhone te verwijderen, maar het is wel een heel gepruts. Je kunt het laten doen in diverse telefoonwinkels. Nooit die van providers natuurlijk, maar het soort waar ook hoesjes en andere accessoires worden verkocht. Deze handige Harry’s plaatsen ofwel een kunstmatige chip in je iPhone waardoor het toestel ‘denkt’ met een echte simkaart te maken te hebben, of ze bestellen een unlockcode via internet.

iPhone-XR-teardown

Er zijn talloze sites waar je tegen betaling een code per mail krijgt die jouw toestel gegarandeerd simlockvrij maakt. Het proces achter hoe men aan deze codes komt is nogal schimmig en als het niet werkt kun je vaak naar je geld fluiten. Als de winkelmedewerker aangeeft dat het simlockvrij maken niet gelukt is maar wel met een factuur aan komt zetten, heeft hij waarschijnlijk op deze manier gehandeld.

De laatste optie is jailbreaken. Hierdoor kun je ook niet-officiële apps draaien en simkaarten van alle providers in je toestel gebruiken. Jailbreaken gaat tegen de richtlijnen van Apple in je garantie vervalt. Weet dus waar je aan begint. Je kunt een jailbreak zelf uitvoeren, of laten doen door een ander persoon.

Lees ook: 3 manieren om je iPhone simlockvrij te maken

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of download de gratis iPhoned-app voor meer handige tips!

Bron afbeelding: iFixit
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu