Je hebt een iPhone 13 besteld en staat nu voor de keuze: wel, of niet verzekeren? In dit artikel sommen de voor- en tegenargumenten van telefoonverzekeringen op en besluiten we met een advies. Dit is waarom je je iPhone (niet) moet verzekeren.
Lees verder na de advertentie.
Waarom het wel/niet verstandig is om je iPhone te verzekeren
Om maar direct met de deur in huis te vallen: waarschijnlijk is het niet nodig om je iPhone te verzekeren. Veel verzekeringen zijn flink aan de prijs, hanteren weinig transparante voorwaarden en meestal heb je te maken met een (flink) eigen risico.
Dat gezegd hebbende, er zijn natuurlijk wel situaties waarin het verstandig is om een smartphoneverzekering af te sluiten. Wij zijn met name fan van AppleCare+, de verzekering van Apple zelf. Deze is heel schappelijk geprijsd en dekt de meest voorkomende schade. Bovendien weet je zeker dat je toestel door echte kenners wordt gerepareerd, mocht er toch eens wat mis mee zijn.
Zo, dat was de korte samenvatting. Wil je meer weten over de voor- en tegenargumenten om je iPhone te verzekeren? Dan is dit artikel jou op het lijf geschreven. Tik op een van onderstaande links om direct naar het betreffende onderdeel te gaan.
Index: iPhone verzekeren, of niet?
iPhone wél verzekeren: 2 redenen
1. Zekerheid
Het eerste argument ligt voor de hand: een verzekering is om risico af te dekken. Misschien gebruik je je iPhone jarenlang zonder dat je dit aan het toestel afziet, maar wellicht laat je het toestel wel na een week uit je handen glippen en krijg je ‘m niet meer aan de praat.
Niemand weet wat de toekomst brengt en daar spelen verzekeraars op in. Wanneer je liever zoveel mogelijk onzekerheid vermijdt kan het slim zijn om je iPhone te verzekeren.
2. Duur
Ook het tweede argument komen we vaker tegen in de verzekeringswereld: verzeker alleen risico’s wanneer je die niet kunt, of wil dragen. Dus: wanneer je iPhone 13 morgen helemaal total loss is, kun je dan een vervangend toestel kopen? Of wordt dit lastig?
Afgezien van het feit dat het wellicht niet zo verstandig is om in dat geval een dure iPhone te hebben, ben je in dit soort situaties vaak wel voordeliger uit met een verzekering. Meestal rekenen zij namelijk een eigen risico, maar vergoeden de daarbovenop komende schade.
Een praktijkvoorbeeld verduidelijkt de boel. Stel, het scherm van je iPhone 13 is kapot. Een reparatie (buiten garantie) kost 311,10 euro bij Apple zelf. De verzekeraar hanteert een eigen risico van 100 euro. Dit bedrag betaal jij uit eigen zak, waarna de verzekeraar jouw reparatie vergoedt. Je ‘wint’ in deze situatie dus 211,10 euro ten opzichte van de situatie waarin je geen iPhone-verzekering zou hebben.
3 redenen om je iPhone niet te verzekeren
1. Hoge premies
Het verzekeren van een iPhone is allesbehalve goedkoop. De meeste verzekeringen incasseren maandelijks een premie en de hoogte van dat bedrag is gebaseerd op de waarde van het te verzekeren product. Een iPhone 13 start bij ruim 900 euro en de iPhone 13 Pro kost nog meer.
De precieze bedragen verschillen natuurlijk, maar een verzekering voor je nieuwe iPhone kost al snel tussen de 10 en 25 euro per maand. Dit premiebedrag kun je bovendien nog omhoog krikken door bijvoorbeeld diefstaldekking toe te voegen.
Op een termijn van twee jaar betaal je zodoende met gemak 240 tot 600 euro voor je iPhone-verzekering. Dat is veel geld wanneer je geen aanspraak maakt op een schadevergoeding.
2. Voorwaarden
Wil jij je iPhone gaan verzekeren? Let dan alsjeblief heel goed op de voorwaarden. Veel verzekeraars rekenen bij het uitkeren van schade namelijk met dagwaardes. Je voelt ‘m al aankomen: dat is meestal in jou nadeel.
Je krijgt hierdoor namelijk niet de aanschafwaarde terug (zoals momenteel 909 euro voor een iPhone 13), maar hoeveel het toestel op dat moment waard is. Zodoende is je toestel bij sommige verzekeraars 1 jaar na aanschaf bijvoorbeeld nog maar 60 procent van de aanschafprijs waard. Dat is wel erg streng berekend, want op een site als Marktplaats krijg je er waarschijnlijk veel meer.
Nog een aandachtspuntje: eigen risico. Wanneer een verzekering een hoog eigen risico hanteert, van bijvoorbeeld 150 euro, heeft het voor kleine reparaties al geen zin om hier aanspraak op te maken. In die situatie betaal je feitelijk dubbelop, want jij draait alsnog op voor de kosten van je reparatie.
3. Dubbelop verzekerd?
Nederlanders zijn gek op verzekeringen. Heb je momenteel al een uitgebreide inboedelverzekering? Dan is de kans aanwezig dat je telefoon al gedekt is, ook wanneer het toestel buitenshuis schade oploopt.
En mocht je momenteel een basis-inboedelverzekering hebben, dan is het wellicht alsnog voordeliger om dit pakket uit te breiden. Een all-risk-inboedelverzekering is in de meeste gevallen goedkoper dan een losse iPhone-verzekering. Neem dus vooral even contact op met je huidige inboedelverzekeraar voor de voorwaarden.
Deze aanbieders zijn er
Je kunt je iPhone bij verschillende partijen verzekeren, zoals je provider. Tijdens het bestellen/verlengen van je abonnement vraagt men vrijwel zeker of je hiervan gebruik wil maken. Providers werken hiervoor meestal samen met gespecialiseerde verzekeringsbedrijven als Assurant en Chubb.
Zodra je toestel de geest geeft, kun je het best direct met hen contact opnemen. Meestal vergoedt het basispakket val-, stoot- en waterschade. Voor diefstaldekking moet je waarschijnlijk het uitgebreidere (duurdere) pakket afsluiten.
Er zijn ook legio partijen om je iPhone achteraf te verzekeren, bijvoorbeeld omdat je een sim only-abonnement hebt en zelf je toestel hebt gekocht. Bekende smartphoneverzekeraars zijn SmartPhonePolis, nowinsure en simplesurance. Ook bij Centraal Beheer kun je een iPhone verzekeren.
Conclusie: iPhone verzekeren is waarschijnlijk niet nodig
Het is altijd lastig om een algemeen advies te geven, maar voor de meeste mensen is het niet nodig om hun iPhone apart te verzekeren. Een gemiddelde smartphoneverzekering kost zo tussen de 120 en 300 euro per jaar, verzekeraars keren vaak dagwaardes uit en hanteren soms fikse eigen risico-bedragen. In veel gevallen kost een telefoonverzekering daarom meer dan dat het oplevert.
Maar, het gaat hier om een algemeen advies. Een smartphoneverzekering biedt immers zeker wel uitkomst in sommige situaties. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een notoire telefoonsloper bent en/of totaal niet houdt van risico’s, helemaal niet wanneer het om dure iPhones gaat.
Tussenweg: AppleCare+
Voor die mensen is met name AppleCare+ het bekijken waard. Apples eigen verzekering is namelijk scherp geprijsd en sluit je gelijktijdig af bij het kopen van je nieuwe iPhone. De verzekering kost, afhankelijk van het type iPhone-model, tussen de 100 en 230 euro en vergoedt jaarlijks maximaal twee schadegevallen als gevolg van een door jou veroorzaakt ongelukje.
Ook AppleCare+ werkt met eigen risico. Heb je schade opgelopen aan het scherm van je iPhone? Dan betaal je 29 euro uit eigen zak. Voor overige schade is het eigen risico 99 euro. Ook de iPhone-batterij valt onder de dekking van AppleCare+. Zodra de accu minder dan 80 procent van de originele capaciteit heeft kun je bij Apple aankloppen.
Je kunt AppleCare+ tot en met 60 dagen na het kopen van je iPhone afsluiten. Het is verstandig om dit zo snel mogelijk te doen, want de dekking geldt vanaf het moment van aankoop. Je kunt dus niet bij de verzekering aankloppen wanneer je toestel al schade heeft opgelopen.
Alle producten die in dit artikel worden aangeraden zijn uitgekozen door de redactie van iPhoned zonder commerciële beïnvloeding. Naar deze producten kan verwezen worden met een affiliate-link. Als je iets koopt via deze link, kan iPhoned een commissie ontvangen. Meer weten? Bekijk dan ons redactiestatuut.