Zo werkt Schermtijd op de Mac: voor jezelf of je kinderen

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Zo werkt Schermtijd op de Mac: voor jezelf of je kinderen

14 oktober 2019, 16:53
3 min leestijd
Zo werkt Schermtijd op de Mac: voor jezelf of je kinderen

Sinds macOS Catalina heeft de Mac ook toegang tot Schermtijd. Zo werkt deze nieuwe functie om je gedrag te zien en veranderen.

Lees verder na de advertentie.

Zo werkt Schermtijd op de Mac

Na iOS heeft nu ook je Mac toegang tot Schermtijd. Dat is mogelijk sinds macOS Catalina. Schermtijd is geen app, maar onderdeel van de instellingen van macOS. Het idee is namelijk niet alleen dat je jouw gedrag in de gaten kunt houden, maar ook dat je er wat aan kunt doen door de instellingen te veranderen.

Daarnaast is Schermtijd ideaal om het gedrag van je kinderen in de gaten te houden en hun gebruik te beperken. Schermtijd vind je dus door naar Systeemvoorkeuren te gaan op je Mac.

Schermtijd op de Mac inschakelen

Schermtijd staat niet automatisch ingeschakeld. Dat betekent dat je gedrag pas wordt bijgehouden vanaf het moment dat je de functie inschakelt. Die optie vind je als je Schermtijd voor de eerste keer opent. Klik op ‘Opties’ en daar op ‘Schakel in’. Vanaf nu wordt je gedrag op drie verschillende manieren bijgehouden.

schermtijd op de mac

Gebruik

Het eerste wat je zult zien is ‘Appgebruik’. Op deze pagina zie je welke apps je op een dag hebt gebruikt. Deze apps zijn per app of categorie (zoals productiviteit en amusement) onder te verdelen. Applicaties in deze lijst stonden open in de tijd dat de Mac aan stond. Het betekent dus niet dat je die app primair hebt gebruikt.

Onder Appgebruik zie je nog twee categorieĂ«n. Bij ‘Meldingen’ vind je welke apps je op een dag meldingen hebben gestuurd en hoeveel dat er dan zijn. Meldingen kunnen funest zijn voor je concentratie. Dit onderdeel kan je dus bewust maken over hoeveel meldingen apps nou daadwerkelijk verzenden. Bij ‘Activeringen’ zie je vervolgens hoe vaak het apparaat op een dag is geactiveerd en ook welke app toen als eerste is geopend.

Handig is dat je deze gegevens kunt combineren met je andere Apple-apparaten. Daarvoor open je het menuutje onderaan bij Appgebruik, Meldingen of Activeringen, en kies je Ă©Ă©n of alle apparaten.

Instellingen

Schrik je van de informatie die je in bovenstaande tabs vindt? Dan kun je er conctreet iets aan doen met de verschillende instellingen die Schermtijd biedt. Allereerst ‘Apparaatvrije tijd’. Als je hier op ‘Schakel in…’ klikt, dan kun je een tijdvak kiezen waarin apps niet meer toegankelijk zijn. Dat kun je voor alle dagen doen of bij ‘Aangepast’ per dag instellen. Bij de tab ‘Altijd toegestaan’ kies je apps die wel altijd gebruikt mogen worden, zelfs tijdens de gekozen apparaatvrije tijd.

Wil je het wat specifieker instellen, dan kies je voor ‘Applimieten’. Hier druk je op ‘Schakel in…’ en klik je op het plusje om een app, categorie of website toe te voegen. Vervolgens stel je in hoeveel tijd je per dag aan die specifieke app mag besteden. Vijf minuten voordat het limiet ingaat, krijg je daar een bericht over.

Als laatste is er nog de categorie ‘Materiaal en privacy’. Schakel je deze in, dan kun je allerlei handige dingen blokkeren. Zoals expliciete taal in Siri, of multiplayer in Game Center. Je kunt daarnaast in de App Store films, apps, boeken en podcasts met expliciete inhoud blokkeren. Kijk eens door de opties heen. Dit onderdeel is bijvoorbeeld handig bij kinderen die het apparaat gebruiken.

Meer Catalina-tips

Wil je nog meer weten over de mogelijkheden van Catalina? Dan helpen we je op weg. Bijvoorbeeld met het synchroniseren van een iPhone via Finder en de donkere modus automatisch inschakelen. Vergeet ook niet onze macOS Catalina review te lezen.

Lees de nieuwste berichten over Catalina

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu