Dit moet je weten over A14 Bionic, dé iPhone 12-processor

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

A14 Bionic: dit moet je weten over de processor van de iPhone 12

28 oktober 2020, 19:10
4 min leestijd
A14 Bionic: dit moet je weten over de processor van de iPhone 12

Sneller, energiezuiniger en 5G: de A14 Bionic-chip brengt een hoop verbeteringen met zich mee. Dit moet je weten over de processor van de iPhone 12.

Lees verder na de advertentie.

Maak kennis met de iPhone 12-processor: A14 Bionic

In de wereld van Apple zijn maar een paar zekerheden. Een daarvan is dat iedere nieuwe iPhone-generatie wordt aangestuurd door een kersverse processor. We zijn inmiddels bij A14 Bionic aanbeland. Deze chip vormt hét kloppend hart van de iPhone 12-telefoons. We bespreken de razendsnelle processor in dit artikel met je.

1. Nieuwe techniek

De A14 Bionic is Apples eerste chip die gemaakt is op basis van 5 nanometer-techniek. Dit klinkt heel technisch, maar het komt erop neer dat de belangrijke onderdelen van de chip (zoals transistors) compacter zijn geworden.

Dat is fijn, want op die manier kunnen er meer onderdelen op een even grote ruimte worden geplaatst. De A14-chip is hierdoor een stuk krachtiger (en energiezuiniger) dan de A13-processor, die op basis van 7 nanometer is gemaakt. Laatstgenoemde is het kloppend hart van de iPhones uit 2019: de iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max.

2. Zes kernen

Over kracht gesproken, de A14 heeft net als zijn recente voorgangers in totaal zes kernen. Naar eigen zeggen is de opvolger van de A13 Bionic een kleine 20 procent krachtiger geworden. Tijdens alledaags gebruik merk je hier echter waarschijnlijk weinig van.

De ‘cores’ werken namelijk los van elkaar. Ben je een beetje aan het WhatsAppen of kijk je een YouTube-filmpje? Dan maak je gebruik van de vier ‘gewone’ processorkernen. Moet je iPhone 12 flink aan de bak, bijvoorbeeld omdat je een grafisch zware game speelt? Dan worden de twee krachtigste cores aan het werk gezet.

3. Hoeveel sneller is de iPhone 12-processor?

Naar eigen zeggen is de A14 Bionic de krachtigste smartphonechip ooit. Hoeveel krachtiger de chip is, laat Apple in het midden. Gelukkig zijn er tal van websites die smartphone-onderdelen onderwerpen aan zogeheten benchmarks zodat we alsnog weten hoe snel de A14 Bionic nou echt is.

Uit berekeningen van Notebook Check blijkt dat de opvolger van de A13-chip zo’n 20 procent sneller is. In theorie kan de iPhone 12 dus zwaardere apps en games draaien voordat ‘ie langzaam wordt. Bovendien is de A14 Bionic energiezuiniger dan zijn voorgangers. Hierdoor verbruikt de iPhone-hardware naar verhouding minder stroom.

iPhone 12 review

4. Nieuwe grafische processor

De A14 is een zogeheten System on a Chip (SoC). Hierbij worden meerdere belangrijke (smartphone-)onderdelen – zoals een processor, geheugen en grafische kaart – op één compacte chip geplaatst. Dankzij SoC’s worden laptops, tablets en smartphones steeds dunner.

Over die grafische kaart, ook wel gpu genoemd, gesproken: volgens Apple is die van de A14 zo’n 10 procent krachtiger dan de gpu van de A13. Praktisch gezien lenen de iPhone 12-telefoons zich dus beter voor het kijken van films en (grafisch veeleisende) games.

5. Verbeterde Neural Engine

Ook flink verbeterd: de Neural Engine. Dit onderdeel is al sinds de iPhone X uit 2017 te vinden op Apple-smartphones, maar wordt steeds belangrijker. Je gebruikt de Neural Engine namelijk voor het uitvoeren van allerlei kunstmatige intelligentie-taken. Dit klinkt misschien abstract, maar iedere keer wanneer je de hulp van spraakassistent Siri inschakelt maak je dus gebruik van de chip.

De Neural Engine van de A14-chip heeft 16 kernen: een verdubbeling ten opzichte van de 8 cores uit de A13-chip. De iPhone 12 kan dus veel meer berekeningen tegelijkertijd uitvoeren, met alle voordelen van dien. Denk onder meer aan een slimmere Siri, het sneller bewerken van foto’s en het beter inschatten van dieptes dankzij de LiDAR-scanner op de iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max.

6. 5G

Na jaren van speculatie is 2020 hét jaar waarin Apple overstapt op 5G. Wie we daarvoor moeten bedanken? De A14-processor, natuurlijk. De chip kan namelijk overweg met de opvolger van 4G, in tegenstelling tot eerdere modellen. Dat is goed nieuws, want 5G rolt de komende jaren ook steeds breder uit in Nederland. Koop je een iPhone 12, dan zit je dus wel goed voor de toekomst.

5G: Hoe werkt het en is het schadelijk? 5 vragen en antwoorden

Op naar de iPhone 12 (Pro)-review

Met maar liefst vijf toestellen is 2020 het drukste iPhone-jaar ooit. De reeds in maart onthulde iPhone SE wordt vergezeld door vier iPhone 12-modellen. De iPhone 12 en iPhone 12 Pro zijn inmiddels verkrijgbaar, al lopen de levertijden rap op. De iPhone 12 mini en iPhone 12 Pro Max zijn vanaf 6 november vooruit te bestellen.

Wij zijn inmiddels aan de slag gegaan met de reeds verkrijgbare iPhones 12’s. In onderstaande artikelen lees je hoe ze bevallen. De definitieve reviews, waarin we aangeven of je de iPhone 12 (Pro) wel of niet moet aanschaffen volgt spoedig. Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

iPhone 12 eerste indruk: de nieuwe standaard is meer Pro dan ooit
iPhone 12 Pro eerste indruk: nog scherper gefocust op de pro-gebruiker

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 12
Apple iPhone 12

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu