iPhone provider: met deze checklist kies je de beste provider voor jou

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Checklist: zo kies je de perfecte provider voor jou

29 november 2018, 13:09
8 min leestijd
Checklist: zo kies je de perfecte provider voor jou

Iedere provider biedt een abonnement aan voor jouw iPhone. Dit maakt het kiezen er niet makkelijker op. iPhoned legt uit waar je op moet letten tijdens het kiezen van een provider, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. 

Lees verder na de advertentie.

iPhone Provider kiezen: hier moet je op letten

Een nieuwe mobiele provider kiezen is een hele klus. Er zijn heel veel verschillende partijen actief in ons land, die ook nog eens allemaal eigen prijzen en voorwaarden hanteren. In basis bieden ze echter allemaal hetzelfde aan: een landelijke dekking voor bellen, sms’en en 4G-internet.

Daarnaast worden snellere vormen zoals 4G+ steeds populairder, al kunnen nog niet alle providers deze snelheden door het hele land leveren. Als je op het platteland woont heb je hier waarschijnlijk weinig aan. Bovendien kunnen niet alle smartphones overweg met 4G+. Het is daarom zonde om er extra voor te betalen als je er geen gebruik van kunt maken.

In deze checklist lees je waar je op moet letten tijdens het overstappen naar een andere provider. Heb je al een abonnement op het oog dat aan je wensen voldoet? Check dan de beste iPhone aanbiedingen van het moment. Met onze prijsvergelijker kom je makkelijk en snel tot de beste iPhone deal voor jou.

vakantiegids maandthema

1. Hoe is de ontvangst in jouw regio?

Wat heb je aan een iPhone zonder bereik? Juist. De eerste stap bij het zoeken naar een geschikte provider is daarom checken hoe goed het bereik is. Over het algemeen geldt dat er in heel Nederland geen noemenswaardige problemen zijn. Dit komt door het grote aantal zendmasten in ons land.

Ook in de grensstreken is de ontvangst over het algemeen prima. Wel kan het zo zijn dat er een verschil is qua bereik tussen de binnen- en buitenkant van een gebouw. Hierdoor heb je bijvoorbeeld wel bereik wanneer je vlakbij het raam van je slaapkamer telefoneert, maar niet wanneer je in de badkamer bent. Je kunt dit het beste controleren door een rondje door je huis te lopen, of een andere plek waar je vaak bent, en te kijken hoeveel streepjes ontvangst je hebt.

Alle grote providers van Nederland hebben een dekkingskaart waarin je kunt zien of je in jouw woonplaats bereik hebt. Ook kun je hierbij checken hoe snel internet je hebt (4G of 4G+). Vergeet ook niet te controleren hoe de ontvangst is op plekken waar je vaak komt, zoals je werk.

iPhone-provider-dekking-4g

2. Heb je 4G+ nodig?

Inmiddels is mobiel internetten met 4G-snelheid de norm. Het is de verwachting dat we pas na 2020 overschakelen op 5G, dus tot die tijd is 4G+ de snelste verbinding. Van de ‘grote vier’ is T-Mobile de enige met een landelijk dekkend 4G+-netwerk, bij KPN en Vodafone ben je enkel in de middelgrote tot grote steden van de snelste internetverbinding verzekerd. Denk hierbij aan plekken als Amersfoort, Breda, Den Bosch en Leeuwarden.

4G+ is razendsnel. Binnen 1 seconde zet je een Spotify-liedje aan en een gemiddeld YouTube-filmpje begint direct met afspelen zodra je op de knop drukt. ‘Normaal’ 4G is twee keer zo sloom als de plus-versie, al is het maar de vraag of je het verschil echt gaat merken.

Providers adverteren namelijk graag met maximumsnelheden die in praktijk lastig te behalen zijn. Zo kun je op de 4G+-netwerken van T-Mobile en Vodafone snelheden van 225 en 250 Mbit/s behalen, maar het gemiddelde schommelt tussen de 70 en 75 Mbit/s. De snelheid hangt onder af van welk model iPhone je hebt, je woonplaats en of je binnen of buiten staat.

iPhone XR review

Het belangrijkste is daarom om van tevoren te checken of je daadwerkelijk 4G+ nodig hebt, en of je smartphone het aankan. Vanaf de iPhone 6S (Plus) kun je hiervan gebruikmaken. Dit betekent dat je met de volgende iPhones kunt internetten via 4G+:

3. Ga je vaak naar het buitenland?

Sinds juni 2017 is er binnen de Europese Unie geen sprake meer van roamingkosten. Europeanen kunnen daardoor onbeperkt en zonder extra kosten mobiel bellen en internetten in andere EU-landen. Let wel op: dit geldt alleen wanneer jij in het buitenland bent, niet andersom. Met andere woorden: bellen vanuit Nederland naar het buitenland is nog steeds duur.

Bovendien zijn er enkele voorwaarden aan de nieuwe wet verbonden. Je mag bijvoorbeeld niet langer dan vier maanden in het buitenland zitten, omdat je dan je provider in Nederland met extra kosten opzadelt. Dit zijn de belangrijkste regels van de grootste providers.

KPN

Bij KPN bel, sms en internet je binnen de EU net zoals je in Nederland doet. Ook kun je onderling MB’s delen. Let wel op: dit geldt niet voor wanneer je in een vliegtuig, veerboot of cruiseschip zit. Op dat moment betaal je het zogenoemde ‘satelliet’ of ‘maritiem’ tarief en kun je tot wel 10 euro per MB betalen. Alle providers uit dit lijstje werken met dit hoge tarief voor wanneer je op het water of in de lucht bent.

iphone afleiding

Ook moet je goed opletten dat je alleen in lidstaten van de Europese Unie vanuit je bundel belt, sms’t en internet. Turkije en Aruba horen hier bijvoorbeeld niet bij. Als je MB’s op zijn wordt je internetsnelheid automatisch naar beneden bijgesteld. Om toch op 4G-snelheid te kunnen internetten moet je een aparte bundel aanschaffen. Deze kost minimaal 2,99 euro en je krijgt dan een gecombineerd pakket van 250 belminuten, sms’jes of MB’s.

Tele2

Bij Tele2 bel, sms en internet je naast alle EU-landen ook in Ijsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland zoals je in Nederland gewend bent. De provider hanteert hierbij een ‘Fair Use’-beleid om overbelasting van het netwerk te voorkomen.

Dit betekent dat als je Unlimited-abonnement hebt je maximaal 9GB internet in het buitenland kunt verbruiken. Hierna betaal je 0,007 euro per MB. Ook wanneer je een internetabonnement van 10 of 20GB hebt kun je maximaal 9GB gebruiken binnen de EU. Heb je een databundel van 2 of 5GB? Dan kun je alle GB’s gebruiken binnen de grenzen van ons continent.

Voor alle pakketten geldt dat wanneer je bundel op is de internetverbinding van je telefoon automatisch wegvalt. Je moet dan extra MB’s aanschaffen om online te blijven. Voor 100 MB ben je 3 euro kwijt.

iphone reisgids

T-Mobile

Ook bij T-Mobile gebruik je je normale bundel in de hele EU, Ijsland en Noorwegen zonder extra kosten. Je internetsnelheid gaat automatisch omlaag zodra je door je bundel heen bent. Op dat moment koop je een ‘Aanvuller’ om weer op 4G (indien dat beschikbaar is op je bestemming) verder te internetten. Zo’n pakket kost minimaal 2,50 euro.

Net als bij Tele2 verschilt het per abonnement hoeveel je in het buitenland mag internetten. Als je een Stel Samen & Stel Bij-pakket hebt mag je maandelijks 26GB binnen de EU verbruiken. Bij een Go Unlimited-abonnement is dit 10GB.

Vodafone

Vodafone heeft het grootste 4G-netwerk van Europa en daardoor gebruik je je bundel zonder extra kosten naast de standaard EU-landen ook in Turkije. Let wel op: als je bij Vodafone door je abonnement heengaat betaal je direct het buiten bundel-tarief: je internetsnelheid wordt dus niet verlaagd.

Mensen met een Red-abonnement krijgen trouwens een cadeautje. Zij kunnen per maand gratis 100 minuten bellen naar andere EU-landen. Deze aardigheid geldt niet voor mensen met een Start-abonnement.

Indien je door je GB’s heen bent kun je een extra datapakket aanschaffen. Je betaalt 7,50 voor 1GB data waardoor Vodafone relatief goedkoop is vergeleken met de andere providers.

iPhone XS verbindingsprobleem

Ben je vaak buiten ons continent te vinden? Dan lopen de prijzen om bereikbaar te blijven sterk uiteen. Over het algemeen geldt dat KPN en Vodafone relatief lage tarieven voor losse belminuten, sms’jes en MB’s hanteren, terwijl de kosten bij virtuele providers behoorlijk kunnen oplopen.

Bij hollandsnieuwe betaal je bijvoorbeeld 1,27 euro per minuut om vanuit de Verenigde Staten naar Nederland te bellen, terwijl dit bij KPN ‘maar‘ 1 euro is. Bovendien kun je bij deze laatste provider een ‘Extra bundel’ aanschaffen, waardoor je ook buiten de EU met korting belt, sms’t en internet. Ook Vodafone biedt met ‘Alles in 1 Wereld XL’ zo’n soort pakket aan.

4. Hoe hoog zijn de aansluitkosten?

De hoogte van de aansluitkosten verschillen per provider. Soms moet je 30 euro bij je abonnement betalen, bij andere aanbieders ben je niks kwijt. De kosten zijn weliswaar eenmalig, maar houd er rekening mee wanneer je een provider kiest.

Kijken we naar de ‘grote vier’ dan valt op dat KPN bij elk abonnement 25 euro aansluitkosten en 5,69 euro thuiskopieheffing rekent. Dat laatste bedrag is in 2018 wettelijk vastgesteld en compenseert artiesten voor kopieĂ«n van auteursrechtelijk beschermd materiaal voor privĂ©gebruik. Je betaalt de thuiskopieheffing niet alleen voor cd’s en dvd’s, maar ook als je een iPhone koopt.

Bij Vodafone betaal je geen aansluitkosten, maar wel 5,69 euro thuiskopieheffing. Tele2 rekent 30 euro aansluitkosten en 5,70 thuiskopieheffing. T-Mobile rekent een eenmalig bedrag van 25 euro om je aan te sluiten op het netwerk, naast de standaard 5,69 euro thuiskopieheffing.

iPhone-provider-dekking-providers

5. Hoe zit het met opzeggen?

Sluit je een 1- of 2-jarig abonnement af, dan zul je deze periode moeten afwachten voordat je het abonnement kunt opzeggen. Na de contractperiode kun je bij de meeste providers maandelijks opzeggen.

Vergeet je om op te zeggen voor het einde van de contractperiode, dan mag je contract niet zomaar stilzwijgend worden verlengd voor dezelfde periode. Meestal wordt het abonnement dan maandelijks voortgezet. Let wel op: een stilzwijgende omzetting van het abonnement in eentje zonder vaste einddatum is wel toegestaan.

Wil je niet zo lang aan een abonnement vastzitten? Kies dan voor een sim only. Deze kun je naast de 1- en 2-jarige abonnementen ook maandelijks afsluiten. Bij zo’n maandabonnement betaal je uiteraard iets meer, maar daar krijg je een hoop flexibiliteit voor terug. Als providers bijvoorbeeld stunten met voordelige abonnementen pluk jij hier de vruchten van.

→ Bekijk en vergelijk de goedkoopste iPhone abonnementen en providers.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu