Overzicht: de 9 belangrijkste macOS Catalina-functies en veranderingen

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Overzicht: de 9 belangrijkste macOS Catalina-functies en -veranderingen

10 oktober 2019, 11:03
5 min leestijd
Overzicht: de 9 belangrijkste macOS Catalina-functies en -veranderingen

macOS Catalina is inmiddels een paar dagen te downloaden voor je Mac, maar wat kun je er nu eigenlijk mee? Wij zetten de belangrijkste nieuwe functies en veranderingen op een rijtje voor je.

Lees verder na de advertentie.

De 9 belangrijkste macOS Catalina-functies

Als je macOS Catalina al geïnstalleerd hebt, zul je niet de enige zijn die even moet kijken wat er nu precies allemaal nieuw is. Op de mooie nieuwe standaard achtergrond na is het dit jaar namelijk even zoeken naar de functies en verbeteringen die echt nieuw zijn. Wij helpen je een handje: dit zijn de 9 belangrijkste macOS Catalina functies.

1. iTunes is verdwenen

Na jaren van trouwe dienst is Apple-app iTunes voorgoed verleden tijd. Apple heeft de app opgesplitst in meerdere afzonderlijke apps: Muziek, Podcasts en TV. Dit zorgt ervoor dat deze functies nu hun eigen app hebben, in plaats van dat iTunes ze allemaal combineerde.

Dit brengt de nodige veranderingen met zich mee, maar is vooral een stuk overzichtelijker en duidelijker voor nieuwe gebruikers. Ook heeft het gevolgen voor de manier waarop je Apple-apparaten met je Mac synchroniseert.

2. Synchroniseer je iPhone via Finder

Nu iTunes verleden tijd is, is ook de manier waarop je iPhones, iPods en iPads met je Mac synchroniseert veranderd. Voortaan doe je dit gewoon via de Finder-app, wat eigenlijk een hele logische plek is. Koppel je apparaat met een kabeltje aan je Mac en je ziet hem vanzelf in de zijkolom van de Finder verschijnen. Wil je meer weten over de veranderingen die dit met zich meebrengt? Check dan onze onderstaande uitgebreide tip.

Lees ook: macOS Catalina-tip: zo synchroniseer je een iPhone via Finder

3. Sidecar verandert iPad in tweede scherm

Als je een Mac en iPad hebt die het ondersteund, dan is Sidecar een van de grotere verbeteringen van Catalina. Met de update kun je een iPad namelijk draadloos of met een kabeltje als tweede scherm gebruiken van je Mac.

Het leuke van Sidecar is dat je op het touchscreen van de iPad ook de Touch Bar kunt gebruiken en sommige apps zelfs de Apple Pencil ondersteunen. Ben je een grafisch ontwerper, dan kan dit een manier zijn om je iPad in een tekentablet te veranderen terwijl je andere bewerkingen met je Mac uitvoert. Je leest alles over Sidecar in onze onderstaande gids.

Lees ook: Sidecar in macOS Catalina en iPadOS: zo werkt het

4. Zoek Mijn-app nu ook op macOS

Goed nieuws voor iedereen die zijn Apple-apparaten wel eens uit het oog verliest. De nieuwe ‘Zoek Mijn-app’ van iOS 13 en iPadOS is ook beschikbaar in macOS Catalina. In deze app kun je de exacte locatie vinden van alle apparaten die aan je iCloud-account gekoppeld zijn en van personen waarmee je een locatie gedeeld hebt.

Ook kun je vanuit de app op afstand geluiden afspelen op apparaten die je kwijt bent, een routebeschrijving aanvragen of een melding krijgen als deze is gevonden. Kun je hem niet meer vinden, dan kun je het apparaat als verloren opgeven.

Lees ook: Zo werkt de nieuwe Zoek Mijn-app van je iPhone en Mac

5. Authenticatie met een Apple Watch

Je kon je Mac al langer ontgrendelen met een Apple Watch, maar Catalina gaat nog een stapje verder. Het is nu ook mogelijk om de smartwatch voor meer authenticatie-opties te gebruiken. Zo kun je een app-installatie goedkeuren, of opgeslagen wachtwoorden bekijken zonder steeds je hoofdwachtwoord opnieuw in te voeren. Wel zo makkelijk en nog steeds veilig.

6. Schermvullende weergaven vernieuwd

De manier om apps of vensters schermvullend te maken is aangepast. Je kunt nog steeds op het groene bolletje in de linker bovenhoek van een venster klikken om deze schermvullend te maken, maar als je deze even ingedrukt houdt verschijnt er een nieuw venster.

Hierbij heb je de keuze om de app het volledige scherm te laten vullen, of alleen de linker en rechter helft. Heb je een extern scherm aangesloten, dan kun je er hier ook voor kiezen om de app meteen naar dat scherm te verplaatsen.

7. Schermtijd komt naar de Mac

Hoe vaak zit jij achter je Mac? Grote kans dat je dit niet precies weet. Gelukkig komt de handige (en soms confronterende) Schermtijdfunctie van iOS nu ook naar macOS, zodat je precies weet hoe lang je met je Mac in de weer bent, welke apps je het vaakst gebruikt en meer. Ook kun je hier limieten instellen voor specifieke apps en games, zodat je gefocust verder kunt werken.

8. iPad-apps komen naar de Mac

Met Catalina heeft Apple de deuren geopend voor ontwikkelaars om hun iPad-apps naar de Mac over te zetten. Dat moet ervoor zorgen dat veel apps die je straks op iOS gebruikt ook een macOS-versie hebben. Apple geeft alvast het goede voorbeeld door de Zoek Mijn-app op die manier over te zetten.

Ontwikkelaars blijken nu nog wat moeite te hebben met deze functie, dus laten we hopen dat Apple spoedig met updates komt om dit transferproces gemakkelijker te laten verlopen.

macOS Catalina releasedatum

9. Het einde van 32-bit apps

Het zou goed kunnen dat sommige apps die je al jaren gebruikt het ineens niet meer doen als je Catalina installeert. Dat komt omdat Apple geen 32-bit apps meer ondersteunt op de Mac, een beslissing die inmiddels al een tijdje actief is op iOS.

Dat zorgt er in de praktijk voor dat de Mac geen rekening meer houdt met deze apps, waardoor de algehele prestaties verbeterd worden. Het gaat hier om apps die vaak al jaren niet bijgewerkt zijn, als ontwikkelaars de app weer updaten naar het nieuwe systeem zal Apple deze weer toestaan.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook
Apple MacBook

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu