Als je praat over iPhones, dan kun je niet om allerlei termen heen. Voor de Ă©Ă©n gesneden koek, maar voor de ander niets meer dan een serie willekeurige letters. In Schermen met Termen #6 leggen we uit: wat is blockchain, wat is cryptovaluta en wat is een wallet?
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Schermen met Termen #6: wat is blockchain?
Lang niet iedereen snapt wat veel gebruikte termen rond technologie betekenen. Terwijl de Ă©Ă©n niet beter weet, is het voor de ander haast een andere taal. Ook op iPhoned komen vaak termen langs die we als vanzelfsprekend zien. Daarom gaan we in de rubriek ‘Schermen met Termen’ maandelijks wat dieper in op een aantal termen uit het nieuws.
Facebook heeft zijn cryptomunt Libra aangekondigd. De begrippen die bij blockchaintechnologie horen klinken voor velen echter nog als abracadabra. Daarom staat deze editie van schermen met termen compleet in teken van cryptovaluta.
Wat is blockchain?
In onze samenleving is veel gecentraliseerd vormgegeven. Denk aan banken voor je geld of internetservers voor webdiensten. Daardoor geef je de verantwoordelijkheid voor je veiligheid en privacy grotendeels uit handen. Dat moet beter kunnen. Via blockchaintechnologie worden gegevens niet uitgewisseld via een centrale server, maar via een heel netwerk aan computers. In dit netwerk is iedereen gelijk aan elkaar. Elke computer helpt om te controleren of de uitwisseling van data klopt.
Dat gebeurt door het gebruik van een grootboek. Dat is een chronologische boekhouding waarin alle transacties worden bijgehouden. Dit grootboek wordt door alle deelnemers van een specifieke toepassing van blockchaintechnologie gedeeld. Het grootboek wordt opgedeeld in blokken, of blocks. Elk blok heeft een verwijzing naar het vorige deel. Zo ontstaat er dus een ketting aan blokken, of een blockchain.
Wat zijn cryptovaluta?
Cryptocoins, of cryptovaluta, is de snelst groeiende toepassing van blockchaintechnologie. Cryptovaluta is geld dat enkel elektronisch bestaat. Er zijn geen briefjes of muntjes. Dat was vroeger misschien nog ondenkbaar, maar inmiddels doen we steeds minder met contant geld.
Cryptovaluta, zoals bitcoin en etherium, bestaan enkel via hun blockchain. De gebruikers van deze valuta delen samen het grootboek. De waarde van de munt wordt bepaald door wat mensen ervoor willen geven tijdens het verhandelen. Daardoor kan cryptovaluta snel in waarde stijgen of dalen.
Voorheen waren cryptovaluta voornamelijk een manier om te gokken op groei, maar inmiddels zijn de munten steeds vaker een geldig betaalmiddel.
Wat is een hashcode?
Om je privacy via blockchaintechnologie te waarborgen, wordt er gebruikgemaakt van hashcodes. Zie dat als een soort vingerafdruk voor data. In tegenstelling tot encryptie, is het via hashing niet mogelijk om de originele gegevens te achterhalen.
Wordt er in een transactie iets aan de gegevens veranderd, dan klopt de hashcode niet meer. Zodra er iets niet klopt, dan wordt de transactie niet opgenomen aan die ketting met blokken. Op deze manier weet de ontvanger van de data met zekerheid dat de gegevens kloppen, zonder dat die gegevens openbaar zijn of er een tussenpersoon nodig is.
Wat is een wallet?
Om geld te bewaren gebruik je een portemonnee. Dat is met cryptovaluta ook het geval, want je hebt een wallet nodig. Deze wallets zijn er in verschillende vormen, zowel hardware als software. Apps zijn de meest populaire vorm van wallets, omdat ze toegankelijk zijn. Wallets in de vorm van hardware zijn veiliger, maar kun je verliezen.
Wallets hebben een code, die bestaat uit een reeks van cijfers en letters. Deze private key is jouw handtekening, waarmee je laat weten dat jij de eigenaar bent van de cryptovaluta in je wallet. Je kan het zien als je pincode. Als je deze niet meer weet, dan kom je niet meer bij je geld.
Wat is mining?
Om de transacties van cryptovaluta te verifiëren en nieuwe blocks te creëren, worden ingewikkelde wiskundige puzzels opgelost. Dat wordt gedaan via de rekenkracht van computers van gebruikers van die valuta.
Dat kost stroom en dus geld, maar in ruil daarvoor worden nieuwe munten gegenereerd die deze gebruikers krijgen. Dat heet minen. EĂ©n van de nadelen van cryptovaluta is dus dat het veel energie kost en dus belastend kan zijn voor het milieu.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Lees de vorige edities van Schermen met Termen
Wil je jezelf opfrissen over andere termen die vaak terugkeren? Lees dan ook de vorige edities van onze rubriek. Abonneer je op onze nieuwsbrief of download de iPhoned-app om volgende edities te ontvangen.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!