Met de iPhone 11 brengt Apple een nieuw instapmodel uit en hoewel de telefoon op papier niet heel veel afwijkt van zijn voorganger, is het toch een waardige upgrade. In deze iPhone 11 review vertellen we je er alles over.
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Het nieuwe instapmodel
De iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max zijn twee indrukwekkende smartphones met een aantal toffe vernieuwingen, maar ze hebben ook een flink prijskaartje van 1159 en 1259 euro. Dat zal voor een grote groep mensen echt te veel zijn, en daarom komt Apple met de ‘normale’ iPhone 11. Het bedrijf uit Cupertino had met de iPhone XR veel succes en daarom is het niet meer dan logisch dat er nu een opvolger is.
De iPhone 11 behoudt veel eigenschappen van zijn voorganger, maar is natuurlijk ook op verschillende fronten verbeterd. In deze review vertellen we je alles over deze vernieuwingen en of de iPhone 11 net zo goed is als zijn voorganger.
Wil je meer weten over de Pro-versie? Lees dan onze uitgebreide iPhone 11 Pro review en bekijk de video!
Bekend design en scherm
Aan de voorkant van de iPhone 11 is weinig veranderd. Het toestel heeft opnieuw een 6,1 inch-scherm met bovenin een wijde notch voor Face ID en andere sensoren. De schermranden zijn nog steeds behoorlijk dik en dat valt extra op als je de iPhone 11 naast een 11 Pro (Max) legt. Echt storend is het overigens niet, maar het zorgt er wel voor dat het scherm iets minder ‘voorkantvullend’ is.
Het display zit met 6,1 inch precies tussen de iPhone 11 Pro (5,8 inch) en 11 Pro Max (6,5 inch) in en is wat ons betreft een fijn formaat. De iPhone 11 is een relatief compacte smartphone, al is het wel moeilijk om ‘m volledig met één hand te bedienen.
Verder bedraagt de schermresolutie opnieuw 1792 bij 828 pixels en hoewel dit niet heel hoog is, zien beelden er wel scherp uit en kun je geen losse pixels tellen. Wel is het zo dat vrijwel alle Android-smartphones in dit prijssegment een scherm met een veel hogere resolutie hebben, waardoor de iPhone 11 op dit gebied achterloopt.
Wat Android-concurrenten ook beter doen, is de algehele beeldkwaliteit. Voor smartphones van rond de 800 euro is een oled-scherm inmiddels wel de norm en dit ontbreekt simpelweg op de iPhone 11.
Daardoor spatten kleuren wat minder van het display en is zwart niet echt diepzwart. Veel mensen zullen zich hier niet aan storen, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Het belangrijkste is dat het lcd-scherm in fel zonlicht prima af te lezen is en verder goed oogt.
Hard- en software zijn sneller dan ooit
Net als de iPhone 11 Pro en 11 Pro Max wordt de iPhone 11 aangedreven door de nieuwe A13 Bionic-chip, die nog iets sneller is dan de A12-chip van de iPhones van vorig jaar. Het verschil in snelheid hebben we tijdens onze testperiode niet gemerkt, al is dit geen ramp. De 11 voelt dankzij de nieuwe chip enorm vlot aan en kan daarmee de komende jaren vooruit. Alle apps en games draaien vloeiend, ook wanneer je meerdere (zwaardere) taken tegelijk uitvoert.
Face ID is natuurlijk aanwezig en de gezichtsherkenning werkt nog beter dan voorheen. Het ontgrendelen gaat iets sneller en de Face ID-camera heeft een grotere kijkhoek, zodat de iPhone 11 in de praktijk iets sneller ontgrendelt als de telefoon op tafel ligt. Het verschil is niet heel groot, maar Face ID blijft een hele fijne ontgrendelingsmethode die altijd goed werkt.
De iPhone 11 draait standaard op iOS 13, een grote update die veel nieuwe features toevoegt. Denk bijvoorbeeld aan een donkere modus of ondersteuning voor bluetooth-controllers, waarbij de dark mode er alleen iets minder goed uitziet op het lcd-scherm van de iPhone 11. In onze iOS 13 review vertellen we je meer over de software-update en de verbeteringen die zijn doorgevoerd.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Camera is veel veelzijdiger
De belangrijkste vernieuwing van de iPhone 11 is de camera, en dat zie je ook meteen als je het toestel omdraait. Achterop zitten nu twee camera’s in plaats van één: een primaire camera van 12 megapixel en een nieuwe ultragroothoeklens (ook 12 megapixel). De nieuwe lens is enorm handig, omdat je hiermee heel makkelijk een grote groep mensen of natuurgebied op beeld zet.
In tegenstelling tot de iPhone 11 Pro (Max) heeft de iPhone 11 dus geen telelens, maar die missen we nauwelijks. In de praktijk is een lens om uit te zoomen een stuk praktischer (en leuker om mee te spelen) dan een camera die alleen een klein beetje inzoomt. De camera van de 11 is misschien iets minder veelzijdig, maar zeker niet minder goed.
Het schakelen tussen de twee camera’s is heel simpel: in de Camera-app zie je een knopje om te wisselen tussen 1x en 0,5x zoom. Of je legt twee vingers op het scherm en beweegt ze naar elkaar toe om uit te zoomen. De kwaliteit van de foto’s die de ultragroothoeklens maakt is minder goed dan die van de normale camera, al heb je hier bij veel daglicht weinig last van.
In het donker kun je beter alleen de primaire camera gebruiken, en dat is waar een grote verbetering om de hoek komt kijken. De iPhone 11 heeft een Nachtmodus, die ervoor zorgt dat de telefoon veel betere foto’s bij mindere lichtomstandigheden maakt. In de Camera-app zie je een knopje verschijnen met de optimale sluitertijd; de tijd die de camera neemt om genoeg licht op te vangen. Vervolgens moet je het toestel een paar seconden zo stil mogelijk vasthouden.
De resultaten zijn vervolgens bijna magisch. Een foto van een slecht verlichte ruimte oogt ineens alsof ‘ie overdag is gemaakt en ook nachtfoto’s die je buiten zijn geschoten, ogen opeens een stuk helderder en scherper. Een klein minpuntje is dat je de Nachtmodus niet handmatig kunt activeren en dit automatisch gebeurt. Hierdoor heb je iets minder controle over de nieuwe camerafeature, maar dat mag de pret niet drukken.
Goede accuduur en langzaam opladen
We waren vorig jaar erg positief over de accuduur van de iPhone XR en dat is bij de iPhone 11 niet anders. Volgens Apple gaat de 11 gemiddeld een uur langer mee dan zijn voorganger en hoewel het lastig is om te bepalen of deze kleine verbetering klopt, kunnen we wel zeggen dat de accuduur van de iPhone 11 uitstekend is. Bij normaal gebruik kom je makkelijk de dag door en alleen als je de telefoon extreem veel gebruikt, zul je ‘m in een dag leeg krijgen.
Helaas levert Apple nog steeds de trage 5 Watt-oplader met de iPhone 11, en niet de snellere 18 Watt-adapter die bij de 11 Pro en 11 Pro Max zit. Daardoor duurt het volledig opladen van de telefoon heel erg lang en dat kan anno 2019 echt niet meer. Apple ziet snelladen blijkbaar als een Pro-functie, maar dat is het overduidelijk niet.
Smartphones van andere fabrikanten, zelfs degenen die een fractie van de prijs van de iPhone 11 kosten, worden tegenwoordig geleverd met een snellere oplader. Hopelijk stopt Apple volgend jaar gewoon bij iedere nieuwe iPhones een 18 Watt-oplader is de doos.
Tot slot is draadloos opladen weer aanwezig en dat is een fijne feature om te hebben. Helaas is het niet mogelijk om andere apparaten, zoals een Apple Watch of setje AirPods, op te laden door ze op de achterkant van de iPhone 11 te leggen.
Conclusie iPhone 11 review
We noemden de iPhone XR vorig jaar de beste keus van alle nieuwe iPhones en dit jaar is dat de iPhone 11. De telefoon is door zijn vernieuwde camera, snellere hardware en iets betere accuduur nog wat veelzijdiger dan zijn voorganger, en bovendien 50 euro goedkoper. Dat maakt de keuze voor een nieuwe iPhone makkelijk: hoef je niet per se het beste van het beste, maar wel een iPhone waarmee je jaren vooruit kan? Dan is de iPhone 11 je beste optie, zeker als je nu een iPhone 8 of ouder hebt.
Kleine minpunten zijn het minder mooie lcd-scherm, de iets minder uitgebreide camera en het feit dat Apple nog steeds een langzame oplader in het doosje van het toestel stopt. Dat neemt echter niet weg dat de iPhone 11 één van de beste smartphones van dit moment is met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
iPhone 11 kopen
Ben je na het lezen van deze iPhone 11 review enthousiast geworden en wil je het toestel aanschaffen? In de prijsvergelijker van iPhoned vind je de beste deals van het moment. Wil je een losse iPhone 11 kopen, dan betaal je de adviesprijs van 809 euro. Al kun je er natuurlijk ook voor kiezen om de iPhone 11 met een abonnement in huis te halen.