Ook dit jaar heeft Apple zijn vlaggenschip weer in twee formaten uitgebracht. Eerder namen we de iPhone 6S al onder de loep. Hoe verhoudt de grotere en duurdere 6S Plus zich tot dit toestel?
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Design: herkenbaar en goed
Net als de iPhone 6S is de iPhone 6S Plus qua ontwerp nauwelijks van zijn voorganger te onderscheiden. Het toestel is een fractie dikker en 20 gram zwaarder, maar daar merk je in de praktijk weinig van. De 6S Plus is een vrij fors toestel en een stuk groter en zwaarder dan zijn directe concurrent, de Galaxy S6 Edge+ van Samsung. Je hebt eigenlijk altijd twee handen nodig om het toestel te bedienen, ondanks de Bereikbaarheid-functie die het scherm naar beneden laat zakken als je twee keer op de homeknop drukt. Bij eenhandig gebruik ligt het gevaar op de loer dat de iPhone uit je vingers glipt.
Voor veel gebruikers zal het formaat van de iPhone 6S Plus wederom te groot zijn, al biedt het natuurlijk wel voordelen bij het bekijken van filmpjes en het spelen van games. In het laatste geval zitten je vingers niet meer zo snel in de weg. Ook surfen over het web is een waar genot met het grote 5,5 inch-scherm.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
De afwerking van de 6S Plus is weer subliem. Het toestel heeft dezelfde aluminium behuizing met afgeronde hoeken als zijn voorganger en is voorzien van een laag krasbestendig glas aan de voorzijde om krassen te voorkomen. Het frame is gemaakt van een sterker soort aluminium om de bendgate-perikelen van vorig jaar te voorkomen. Bovendien is het slijtvaster, waardoor het toestel ook na langdurig gebruik mooi blijft.
Scherm en 3D Touch
Wat betreft schermgrootte en -resolutie is er bij de iPhone 6S Plus weinig veranderd. Het toestel heeft opnieuw een 5,5 inch-scherm gekregen met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Waar veel fabrikanten ervoor kiezen om hun toestellen te voorzien van een hogere schermresolutie houdt Apple vast aan full-hd voor zijn grootste formaat iPhone. Wat ons betreft een prima keuze, want het beeld is voor dit formaat scherp genoeg. Ook de kleurreproductie, het contrast en de helderheid zijn dik in orde. Verschil met de vorige Plus is er op dit gebied nauwelijks, maar dat is niet erg.
Op het eerste oog is het scherm van de iPhone 6S Plus weinig veranderd. Het biedt echter wel degelijk iets nieuws in de vorm van 3D Touch. Onder het scherm bevinden zich sensoren die de afstand tussen het glas en het backlight meten. Druk je op het scherm, dan verandert die afstand en door harder of zachter te drukken kun je specifieke acties uitvoeren, waarbij de zogeheten Taptic Engine je met trillingen van feedback voorziet.
Een goed voorbeeld van een native app die 3D Touch gebruikt, is de camera. Met een enkele tik op het icoon open je de app, maar als je er even op drukt voel je een trilling en verschijnt er een contextgevoelig menu. Vervolgens kun je kiezen om een selfie, (slowmotion) video of normale foto te maken. Druk je op de Kaarten-app, dan kun je snel naar huis navigeren, en bij Facebook deel je op deze manier snel je status of een foto.
In apps als Safari en Mail biedt 3D Touch de mogelijkheid om een voorvertoning van respectievelijk links en berichten te krijgen. Apple noemt dit Peek & Pop. Druk hard op een websitelink voor een preview van de pagina (‘Peek’) en druk even door (‘Pop’) om deze te openen. Dit werkt hetzelfde in Mail en geeft je de mogelijkheid om een bericht te bekijken zonder het daadwerkelijk te openen.
De afgelopen tijd hebben steeds meer ontwikkelaars ondersteuning voor 3D Touch aan hun apps toegevoegd. Zo kun je bijvoorbeeld op het WhatsApp-icoon drukken om de zoekfunctie te gebruiken of een nieuwe chat te starten. In de app zelf kun je gesprekken previewen om bijvoorbeeld te checken of je een bericht al hebt beantwoord. 3D Touch wordt hierdoor steeds functioneler.
Hardware: de krachtigste iPhone
Onderhuids is de iPhone 6S Plus identiek aan zijn kleinere broertje. Aan boord vinden we dubbel zoveel RAM (2GB) en de nieuwe A9-chip die volgens Apple twee keer zo snel is als zijn voorganger. Het snelheidsverschil met de 6 Plus is niet dramatisch, al valt wel op dat het toestel sneller opstart en dat apps en websites sneller laden. Van haperingen is geen sprake, wat mede te danken is aan het grotere werkgeheugen.
De interface voelt enorm soepel
Daarnaast werkt de vingerafdrukscanner van de 6S Plus net wat accurater, waardoor je vaak niet eens het toegangsscherm ziet als je het toestel ontgrendelt. Je kunt gemakkelijk meerdere vingerafdrukken koppelen, zodat je het toestel simpel en gemakkelijk beveiligt.
Software en camera
Net als de iPhone 6S is de 6S Plus de eerste smartphone van Apple die standaard op iOS 9 draait. Deze versie wijkt qua design nauwelijks af van iOS 8, maar brengt wel diverse handige functies met zich mee waaronder een nieuwe energiebesparende stand, een verbeterde zoekfunctie, 150 nieuwe emoji (iOS 9.1) en Wifi Assist. Ook introduceert deze iOS-versie een nieuw lettertype en diverse verbeteringen voor Apple-apps als Kaarten, Wallet en iCloud. Daarnaast is spraakassistent Siri een stuk slimmer en functioneler geworden. Meer erover lees je in onze iOS 9 review.
In onze iPhone 6S review namen we de camera van de nieuwe iPhone al uitgebreid onder de loep. In principe wijkt de camera van de 6S Plus niet af van die van de 6S, al heeft eerstgenoemde wel de beschikking over optische in plaats van softwarematige beeldstabilisatie. Dit zorgt ervoor dat bewegingsonscherpte tijdens het filmen beter wordt gestabiliseerd, waarmee de 6S Plus de voorkeur krijgt indien je graag filmt met je toestel.
Voor de rest is de camera van de iPhone 6S Plus identiek wat betreft mogelijkheden en kwaliteit. De 8 megapixel-camera van de 6 Plus heeft plaatsgemaakt voor eentje van 12 megapixel, terwijl de frontcamera een nog grotere upgrade heeft gekregen: deze heeft nu in plaats van een 1,2 megapixel een 5 megapixel-sensor. Met beide camera’s fotografeer je dus in een hogere resolutie, waardoor je foto’s kunt inzoomen en croppen zonder kwaliteitsverlies.
Wat betreft kleuren, contrast en details ontlopen foto’s geschoten met de iPhone 6S Plus die van de 6 Plus nauwelijks. Alleen zelfportretten ogen dankzij de hogere resolutie scherper en zijn daardoor beter bruikbaar. Als je selfies schiet kun je bovendien het scherm als flitser gebruiken. Het beeld licht korte tijd enorm fel op om zo je gezicht beter te belichten. Dat werkt in donkere situaties verrassend goed.
Verder kun je nu met de frontcamera filmen in full-hd en met de camera aan de achterkant zelfs in 4K. Video’s hebben daardoor aanmerkelijk meer detail, al is de bestandsgrootte van een 4K-video natuurlijk stukken groter. Toffer is de toevoeging van zogeheten Live Foto’s. Standaard legt de nieuwe iPhone anderhalve seconde vóór en na een foto een videofragment vast. Het geheel wordt gebundeld tot een foto die je met een druk op de knop tot leven kunt laten komen. Een voorbeeld:
Ondanks dat Live Foto’s niets meer zijn dan bewegende gifjes met geluid, betrap ik mezelf erop dat ik van deze gimmick de afgelopen tijd meer gebruik heb gemaakt dan ik vooraf had gedacht. Soms zijn er momenten waarvan je niet direct een video hoeft, maar waarbij het wel leuk is om meer dan een foto vast te leggen. Daarvoor zijn Live Foto’s uitermate geschikt. En je kunt de bewegende plaatjes ook bekijken op apparaten zonder 3D Touch.
Accuduur: lang uithoudingsvermogen
Het grootste verschil tussen de iPhone 6S en 6S Plus, naast het formaat, zit ‘m in de accuduur. Waar je bij de iPhone 6S een krappe anderhalve dag haalt bij gemiddeld gebruik, heeft de 6S Plus een veel langere adem. Na anderhalve dag gebruik heeft ons testmodel vaak nog zo’n 40 procent accu over. Dat verschil is simpel te verklaren: de grotere iPhone heeft een 2750 mAh-accu (165 mAh minder dan de 6 Plus), waar de 6S het doet met slechts 1715 mAh.
Een accuduur van anderhalf tot twee dagen is haalbaar
Het scherm van de 6S Plus vreet weliswaar meer stroom, maar omdat Apple de schermresolutie niet heeft verhoogd, blijft het stroomverbruik binnen de perken. Bovendien is iOS 9 efficiënter en energiezuiniger dan voorgaande versies. De lange accuduur is een groot pluspunt van de grotere iPhone; er zijn maar weinig toestellen die het met gemak twee dagen uithouden.
Komt nog bij dat de laatste versie van iOS een functie heeft waarmee je de accuduur verder kunt oprekken. Met de energiebesparende stand ingeschakeld worden achtergrondprocessen, app-synchronisatie en visuele effecten beperkt. Daardoor kun je uren langer met je accu doen en soms is het dan ook handig om de bespaarstand langer ingeschakeld te houden.
Hoge prijs
Voor al dat moois moet je wel flink in je buidel tasten, want met een vanafprijs van 859 euro is de iPhone 6S Plus zeker niet goedkoop. Sterker nog, het toestel is 60 euro duurder dan zijn voorganger en kost je 110 euro meer dan de iPhone 6S. De duurste variant van de 6S Plus, met 128GB opslag, is met 1079 euro net zo prijzig als een high-end laptop. Heb je geen moeite met die bedragen, dan is het de krachtigste iPhone die je momenteel in huis kunt halen.
Conclusie iPhone 6S Plus review
Met zijn fraaie design, mooie scherm en lange accuduur is de iPhone 6S Plus Ă©Ă©n van de beste grote smartphones van dit moment. Het toestel wijkt, op het formaat en de aanwezigheid van optische beeldstabilisatie na, weinig af van zijn kleinere broertje, maar heeft het voordeel van een veel grotere accu. Hierdoor hoef je het toestel hoogstens om de dag op te laden. Wel is de iPhone 6S Plus nog steeds een forse en dure smartphone, waardoor hij zeker niet voor iedereen geschikt is. Kun je ermee leven, dan biedt het formaat veel voordelen.