macOS Catalina review: kleine vernieuwingen, grote veranderingen

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

macOS Catalina review: kleine vernieuwingen, grote veranderingen

10 oktober 2019, 19:30
5 min leestijd
macOS Catalina review: kleine vernieuwingen, grote veranderingen

Reviewscore

7

Apple heeft een update voor macOS uitgebracht met enkele grote veranderingen. Lees onze macOS Catalina review om er achter te komen of deze aanpassingen bevallen, en of je misschien beter kan wachten met updaten.

Lees verder na de advertentie.

macOS Catalina review

Het eerste dat na de installatie van macOS Catalina opvalt, zijn de nieuwe meldingen. Elke app moet nu toestemming vragen of er berichtjes gestuurd mogen worden. Dat betekent dat na de installatie alle apps die openstaan je een melding sturen of ze meldingen mogen versturen. Het is een bijzonder rommelig begin voor deze nieuwe versie van macOS. Maar wees gerust, want dat is enkel de introductieperiode.

Lees ook: de 9 belangrijkste macOS Catalina-functies en veranderingen

Vaarwel iTunes

Het grootste verschil dat je daarna zult merken, is dat iTunes is verdwenen. iTunes is al heel lang vast onderdeel van Apple-apparaten. De app was bijvoorbeeld nodig om de allereerste iPhone te activeren en werd afgelopen jaren gebruikt om bestanden te synchroniseren en reservekopieën te maken. Nu hebben de verschillende iTunes-media eigen apps en gebeurt het synchroniseren van je iPhone via Finder.

In plaats van iTunes staat er nu standaard Apple Podcasts, Apple TV en Apple Music op je Mac. Het aanbod van de Apple TV-app is nu nog beperkt tot films die voorheen via iTunes verkrijgbaar waren, maar de app wordt vanaf 1 november een stuk interessanter zodra Apple TV Plus lanceert. Nu kun je alvast kijken naar trailers van de nieuwe Apple-series.

Apple Music en Podcasts lijken daarnaast erg op elkaar. De apps zijn vrij basic. Ze doen weinig fout, maar ook niets bijzonders. Meer boeiende verbeteringen vind je bijvoorbeeld in Foto’s, met een nieuw overzicht voor je foto’s. En Herinneringen heeft een mooi nieuw design gekregen, met ingebouwde Siri voor het maken van suggesties.

Apple Arcade heeft geen eigen app

Het is opvallend dat Apple Arcade geen eigen app heeft gekregen. Toegang tot deze dienst is namelijk één van de leukste toevoegingen van macOS Catalina. Met een abonnement op Apple Arcade kun je op je Mac plots een hele stapel nieuwe games spelen. Niet alle spellen die je op iOS vindt, maar toch een flink aanbod van tientallen toffe titels. Deze games kun je tevens makkelijk met een controller spelen.

Het voelt als een gemiste kans dat je naar de App Store moet om deze games te downloaden. Een eigen app met het volledige aanbod, een aparte tab met alle games die je hebt gedownload en een tab met extra informatie over je multiplayervrienden via Game Center zou veel toevoegen. Wellicht is dat iets voor de volgende grote macOS-update.

Nieuwe vormen van besturing

Tof is ook dat je met Catalina een iPad als tweede scherm kunt gebruiken. Dit noemt Apple Sidecare. Helaas werkt deze functie alleen met de nieuwste iPads die de Apple Pencil ondersteunen. Heb je zo’n iPad, dan kun je het bureaublad uitbreiden, of je iPad gebruiken als tekentablet. Ook verschijnt de Touch Bar op de iPad. Sidecar werkt met een kabel, maar kan ook draadloos worden aangesloten. Zo werkt Sidecar.

Over alternatieve manieren van besturen gesproken: het is nu mogelijk om de volledige Mac met je stem te besturen via Stembediening. Dat is fantastisch nieuws voor mensen met een fysieke beperking. Fijn is ook dat je zelf aangepaste woorden kunt toevoegen. Zo kun je de computer met je persoonlijke taal gebruiken. Alle gesproken opdrachten worden alleen op de Mac bewaard, zodat je privacy wordt gewaarborgd.

kooptip

iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand!

• Maximaal voordeel met internet van Ziggo thuis!

Schermtijd helpt jouw gedrag te veranderen

Schermtijd ken je waarschijnlijk al van iOS. Nu is deze functie ook een vast onderdeel van macOS geworden. Zodra je Schermtijd inschakelt via het instellingenmenu, wordt je gedrag bijgehouden voor persoonlijke statistieken. Zo zie je precies hoeveel tijd per dag de Mac aan staat en welke apps je gebruikt.

Hierbij wordt niet gekeken naar welke app je op dat moment primair gebruikt, maar welke apps er open staan. Staat Spotify bijvoorbeeld open, maar luister je geen muziek? Dan stelt Schermtijd toch dat de app wordt gebruikt. Naast apps krijg je ook inzicht in de hoeveelheid meldingen die je op een dag krijgt, en van welke apps die komen. Tevens hoe vaak je het apparaat activeert en welke app je dan als eerste gebruikt.

Schermtijd biedt niet alleen inzicht in je gebruik, maar ook hulpmiddelen om dat gebruik te minderen. Je kunt daarvoor ‘apparaatvrije tijd’ inschakelen. In die tijd zijn alleen door jou gekozen apps te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de applicaties die je nodig hebt voor je werk. Ook zijn specifieke app-limieten in te stellen voor categorieën apps. Bijvoorbeeld sociale apps of games. Met deze opties is Schermtijd zonder meer een waardevolle toevoeging aan macOS.

Wachten met updaten?

Het kan wel lonen om te wachten met het updaten naar macOS Catalina. Zo waarschuwt Adobe ervoor om nog niet te updaten als je gebruik maakt van Photoshop en Lightroom. Dj’s kunnen het beste nog niet updaten, omdat het delen van afspeellijsten niet meer werkt. Catalina ondersteunt tevens geen 32-bit-apps meer, wat voor problemen kan zorgen als je verouderde applicaties gebruikt. Verschillende app-makers, zoals die van het populaire Scrivener, zijn nog bezig om hun apps te optimaliseren voor Catalina.

Zelf hebben we nauwelijks problemen ondervonden met het de update. Afgezien van een wat slordige installatie, waarbij we onze Mac geforceerd opnieuw moesten opstarten, werkt Catalina goed.

Een reden om wellicht toch direct te updaten, zijn de fijne verbeteringen qua veiligheid. Zoals dat elke app door Apple wordt gecontroleerd, apps toestemming moeten hebben voordat ze toegang krijgen tot je gegevens en Macs met een beveiligingschip een activeringsslot krijgen, mocht jij je Macbook kwijtraken. Deze relatief kleine aanpassingen maken je Mac een heel stuk veiliger.

Ondersteuning

Alle Macs die de update naar Mojave hebben gehad, kunnen nu aan de slag met Catalina. Dat gaat om de volgende apparaten:

  • MacBook (begin 2015 en nieuwer)
  • MacBook Air en MacBook Pro (medio 2012 en nieuwer)
  • Mac mini (eind 2012 en nieuwer)
  • iMac (eind 2012 en nieuwer)
  • iMac Pro (2017)
  • Mac Pro (eind 2013, medio 2012 en 2010 met geschikte Metal-gpu)

Conclusie macOS Catalina review

macOS Catalina brengt geen grote vernieuwingen, maar wel grote veranderingen met zich mee. Dat heeft onder andere gevolgen voor welke apps op dit moment wel of niet worden ondersteund, de applicaties waar je jouw media vindt en het aantal meldingen dat je krijgt. De verbeteringen zijn goed, maar niet belangrijk genoeg om direct te moeten updaten. Door de kleine problemen kan het lonen om even te wachten.

Lees de nieuwste berichten over Catalina

kooptip

iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand

• Heb je al internet van KPN? Dan profiteer je van extra voordeel!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Bekijk reacties op dit artikel

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Exit mobile version