Vodafone-directeur: 5G van Vodafone Nederland is "misleidend"

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Vodafone-directeur noemt eigen 5G-techniek “misleidend voor consumenten”

16 november 2020, 15:04
2 min leestijd
Vodafone-directeur noemt eigen 5G-techniek “misleidend voor consumenten”

“Misleidend voor consumenten en bedrijven”, zo noemt de internationale Vodafone-directeur de manier waarop de Nederlandse tak van zijn bedrijf 5G aanbiedt. Of hij hier ook bewust van was, is niet bekend.

Lees verder na de advertentie.

5G van Vodafone Nederland is “misleidend”

Dat uitspraak is gedaan door Nick Read, bestuursvoorzitter van de Vodafone Group, tijdens een toelichting op de kwartaalcijfers van het bedrijf (rond 15:40). Hij zei dit in antwoord op de vraag van een analist over hoe de provider van plan is het 5G-netwerk uit te bouwen.

Nick Read

“Effectief is het jou een 5G-symbool laten zien, maar 4G-prestaties leveren”, aldus de zakelijk leider van Vodafone Group. “Wij hebben als bedrijf gezegd: dat willen we niet, want het is misleidend voor consumenten en bedrijven. Wat je wil is 5G op de juiste manier gebouwd, met bijbehorende 5G-prestaties.”

De Vodafone-prominent zei dit naar aanleiding van een vraag van een telecomanalist over Dynamic Spectrum Sharing, kortweg DDS. Hierbij gebruiken providers 4G-frequenties om 5G aan te bieden.

Het antwoord van Read is opmerkelijk, want de Nederlandse tak van Vodafone, dat sinds enkele jaren officieel VodafoneZiggo heet, maakt in ons land gebruik van dds. Of de directeur hier op dat moment bewust van was, is niet duidelijk.

5G en frequenties

De Nederlandse tak van Vodafone biedt 5G via de 1800Mhz-frequentie aan door deze 4G-band te ‘delen’. Wanneer je via een 5G-smartphone met bijpassend Vodafone-abonnement hier contact mee maakt, toont je toestel bovenin de netwerkbalk een 5G-icoon.

De directeur van de overstijgende Vodafone-groep vindt dit dus misleidend, omdat 5G in principe zijn eigen frequentiebanden heeft: 700Mhz, 3,5GHz en 26GHz. De laagste frequentie (700MHz) is inmiddels in Nederland verkrijgbaar maar de 3,5GHz-band, die ervoor moet zorgen dat het netwerk fors sneller wordt, werkt hier nog helemaal niet.

Naar verwachting wordt de 3,5GHz-frequentie pas in 2022 geveild. Providers, zoals Vodafone, kunnen hierbij meedoen aan een veiling van de Nederlandse staat om toegang te krijgen. Wanneer de 26GHz-frequentie onder de hamer gaat, is nog niet bekend. De Nederlandse tak van Vodafone heeft nog niet op de uitspraak van Read gereageerd.

Meer over 5G

Er wordt momenteel een hoop reclame gemaakt over alle voordelen van 5G, maar voorlopig is dit vooral toekomstmuziek. In Nederland is namelijk enkel de 700MHz-frequentie beschikbaar en die blinkt vooral uit in bereik, zodat je overal een stabiele telefoonverbinding hebt, maar niet in snelheid.

De belofte van 5G moet hier dus nog grotendeels worden ingelost. In ons artikel over de frequenties van 5G leggen we je precies uit hoe dit zit. De iPhone 12-serie, die bestaat uit vier telefoons, kunnen allemaal overweg met 5G. Dat is vooralsnog dus met name fijn met het oog op de toekomst, want de komende jaren wordt het netwerk hier volwassen.

5G: Hoe werkt het en is het schadelijk? 5 vragen en antwoorden
Bron afbeelding: Wikipedia
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu