Het maken van een screenshot (ook wel printscreen of schermafbeelding genoemd) op je Mac gaat snel en gemakkelijk, maar dan moet je wel de juiste toetsencombinaties weten. We laten zien hoe je op je Mac screenshots maakt.
Lees verder na de advertentie.
Hoe maak je een screenshot op je Mac?
Om een printscreen te maken op een Mac, druk je op Command + Shift + 4 en selecteer het gebied dat je wilt vastleggen. De afbeelding wordt automatisch opgeslagen op het bureaublad. Het is een handige functie voor het delen van informatie of problemen met anderen. Toch zijn er ook andere mogelijkheden. Wij leggen je uit op welke manieren je nog een printscreen kunt maken op de Mac.
Toetsencombinaties voor het maken van een printscreen op Mac
Windows-toetsenborden bevatten over het algemeen de duidelijke knop ‘Printscreen’. Deze is niet te vinden op een MacBook of iMac-toetsenbord, maar er zijn speciale toetsencombinaties om een screenshot te maken. Een groot voordeel van macOS is dat je ook een gedeelte van het scherm kunt vastleggen – zo doe je dat:
Screenshot van het gehele scherm met de toetscombinatie “Shift + Cmd + 3”
Op je Mac screenshots maken, doe je door de combinatie Shift-Cmd-3 tegelijk in te drukken. Je maakt dan een printscreen van het gehele scherm. De schermafbeelding vind je vervolgens terug op je bureaublad.
Printscreen van een uitsnede van het scherm met de toetscombinatie: “Shift + Cmd + 4″
Wil je slechts een gedeelte van je scherm bewaren? Gebruik dan Shift-Cmd-4. Het muisicoon verandert dan in een kruisje. Sleep deze over het gedeelte waarvan je een screenshot wil maken, zo ontstaat er een vierkant. Zodra je dan loslaat, wordt er een schermafbeelding van je selectie gemaakt.
Het verkeerde gebied geselecteerd? Druk dan tijdens het slepen op ‘Esc’ om te stoppen. Druk weer Shift-Cmd-4 in om opnieuw te selecteren. Screenshots worden automatisch opgeslagen op je bureaublad. Het is ook mogelijk om de schermafbeelding meteen naar het klembord te kopiëren. Druk hiervoor de toetsencombinatie in en houdt tegelijkertijd de Control-toets in. Zo verwerk je snel printscreens in een document of e-mail.
Wil je een schermafbeelding maken van één bepaald venster? Druk dan nadat je Shift-Cmd-4 indrukt op de spatiebalk. Het kruisje verandert nu in een camera. Beweeg het camera icoon over het gewenste venster, zodat deze blauw kleurt. Klik op een screenshot te maken. Ook hierbij kan je op ‘Esc’ drukken om opnieuw te beginnen.
Sinds macOS Mojave (versie 10.14) is er een derde manier om allerlei soorten screenshots te maken met de screenshot-toolbar. Druk op Shift-Command-5 om het hulpprogramma ‘Schermafbeelding’ te openen. Deze verschijnt onderaan je display.
Hier krijg je drie opties te zien waarmee je screenshots maakt zoals ook mogelijk is met de andere twee toetsencombinaties. Je kiest namelijk uit je volledige scherm, een venster of een selectie. De andere twee knoppen laten je een schermopname maken.
Om dit paneel weer te sluiten, druk je op het kruisje onderin of op de escape-toets. Via de knop Opties in het paneel bepaal je waar de screenshots opgeslagen moeten worden. Ook kun je instellen dat de screenshot pas na vijf of tien seconden na het indrukken wordt genomen, of dat de muiscursor niet te zien is (of juist wel). Als je de toolbar wil verplaatsen, sleep je deze aan de linkerhoek over het beeldscherm.
Printscreen delen op een Mac
Wanneer je een screenshot op je Mac maakt, verschijnt er standaard een kleine preview onderin beeld. Als je hierop klikt, kun je de schermopname snel bewerken. Zo voeg je er gemakkelijk tekst of aantekeningen aan toe voordat deze wordt opgeslagen.
Vanuit hier is het ook gemakkelijk om je screenshot snel te delen, via bijvoorbeeld Mail of een gedeelde map. Wil je het openen in een bewerkingsprogramma om de afbeelding uitgebreider te bewerken, dan moet je de schermafbeelding vanaf de bestandslocatie openen.
Printscreen opslaan op je Mac
De screenshots verzamelen zich automatisch op je bureaublad. Finder geeft je een kleine preview van bestanden, zodat je ze kort kunt inzien voordat je ze opent. Met de zogeheten ‘Snelle taken’ kun je snel handelingen verrichten vanuit Finder, zoals het roteren van een foto of het samenvoegen van meerdere bestanden tot pdf.
Je hoeft niet bang te zijn dat het bureaublad van je Mac in korte tijd vol komt te staan, want de Stapels-functie zorgt ervoor dat bestanden automatisch bij elkaar komen te staan. In feite zijn het mapjes waar bijvoorbeeld alle afbeeldingen, pdf’jes en andere bestandsformaten in worden verzameld. Als je op zo’n verzameling klikt, komen alle bestanden tevoorschijn. Handig als je regelmatig printscreens maakt.
Meer handige MacBook-tips
Wil je meer van dit soort praktische tips lezen voor je MacBook? Op iPhoned delen we regelmatig tips zodat je alles uit je Mac kan halen. Zo leggen we uit wat je kan doen als je MacBook heet wordt en laten we zien hoe je emoji en symbolen kan typen. Ook geven we tips hoe je snel ruimte vrijmaakt op je MacBook.
Wil je op de hoogte blijven van al het Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten.
Je leest een artikel dat eerder op onze website is verschenen. We hebben de informatie bijgewerkt en het artikel opnieuw gepubliceerd.